logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka Noco G1500 - zwarcie na W12NK90Z - jak skutecznie naprawić?

skaktus 30 Gru 2024 23:14 285 2
REKLAMA
  • #1 21369902
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    Witajcie.
    Pacjent ładowarka Noco G1500, martwa. Po sprawdzeniu - spalony bezpiecznik. Za bezpiecznikiem idąc dalej po elementach zwarcie na W12NK90Z na stronie pierwotnej - zwarte źródło i dren. Przed źródłem są dwie drabinki rezystorów, drabinki połączone szeregowo - pierwsza drabinka to 8 rezystorów SMD połączonych równolegle - oznaczenie R390, kolejna drabinka taka sama. Wszystkie rezystory uszkodzone. Sprawdzając oznaczenia, wychodzi, że jeden rezystor to 390 mega ohm (dobrze odczytałem)?

Teraz pytanie - co jeszcze sprawdzić? Standardowo wymiana W12NK90Z, wymiana rezystorów, wymiana bezpiecznika. Mostek sprawny. Następnie test przez żarówkę. Jeszcze jakieś wskazówki?
  • REKLAMA
  • #2 21370409
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    R390 czyli 390 miliohm (0,39Ohm). Do sprawdzenia kondensator elektrolityczny za mostkiem Graetza i driver tranzystora MOSFET.
  • #3 21385630
    skaktus
    Poziom 37  
    Ocena: 315
    >>21370409

Dziękuję za informację.

Czasu było niewiele, ale ponownie siadłem do dziada. Mostek ok, tranzystor wymieniony, drabinka zrobiona. Po teście "na żarówkę" brak zwarcia. Na kondensatorze za mostkiem ~330V. Ładowarka wciąż martwa. Zatem leciałem dalej, sprawdzałem po kolei stronę pierwotną. Mam na oku układ OB2334AP. Sprawdziłem datasheet, na nodze nr 2 (VDD) mamy zasilanie układu, siedzi tam też taki rezystor (foto):

Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi elementami elektronicznymi, w tym rezystory.

Wygląda na uszkodzony. Przed rezystorem mam napięcie 330V. Po wylutowaniu i po pomiarze, wychodzi, że ma on 1 kΩ. Czy Waszym zdaniem, taka wartość jest prawidłowa? Czy ktoś jest w stanie ewentualnie dobrać prawidłową wartość? Niestety odczytanie wartości z napisu nie jest możliwe.

Dziękuję za pomoc.
REKLAMA