logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zanussi ZWQ61226WI - Luz bębna, stuki, ewentualna naprawa lub wymiana bębna

Alha 03 Sty 2023 18:06 1155 8
REKLAMA
  • #1 20365789
    Alha
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam
    Mam problem z tą pralką. Prawdopodobnie jedna strona bębna nie trzyma się obudowy. Wstawiam video z problemem

Generalnie nie rozbierałem nigdy bębna, więc pytanie co mogło się uszkodzić i czy da się to naprawić czy czeka mnie wymiana bębna?
    Będę wdzięczny za odpowiedź.
    Pozdrawiam Damian.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20365829
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1578
    Rozwalane łożyska, krzyżaki lub obie te rzeczy jednocześnie.
  • #3 20365895
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Podaj numer PNC urządzenia lub dodaj zdjęcie tabliczki znamionowej pralki. Wygląda na urwaną oś bębna. W przypadku Zanussi o załadunku od góry raczej w grę będzie wchodzić tylko wymiana zespołu piorącego. Zdejmij boczną ściankę pralki i zobacz jak wygląda ułożyskowanie. Może to tylko kwestia rozwalonego ułożyskowania, ale to bardzo optymistyczna opcja i raczej wygląda na to, że pralka zakończyła swoją karierę.
  • REKLAMA
  • #4 20371718
    Alha
    Poziom 13  
    Wygląda na zerwane nity. Da się to jeszcze naprawić?

Przepraszam, że tak późno odpisuje, ale musiałem ją wymontować.
    Zanussi ZWQ61226WI - Luz bębna, stuki, ewentualna naprawa lub wymiana bębna
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 20373401
    Alha
    Poziom 13  
    Spróbuje jeszcze zrobić mocowanie osi przez śrubę zanim podejmę decyzję o wyrzuceniu tej pralki. Elementy z jakich zostało wykonane to mocowanie nie miało prawa dłużej się trzymać. ( Aluminium zalane plastikiem). Producent chyba zadbał o to by ten bęben szybko ulegał uszkodzeniu
  • Pomocny post
    #7 20373470
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3671
    Niestety w tej konstrukcji nie otworzysz zbiornika bo jest zgrzewany. Po prostu poszukać tego samego modelu z uszkodzoną elektroniką z rynku wtórnego ze sprawnym zbiornikiem.
  • #8 20373901
    Alha
    Poziom 13  
    Pralka idzie na części. Na rynku wtórnym znalazłem,ale z tym samym uszkodzeniem więc to chyba typowe uszkodzenie. Dziękuję wszystkim za pomoc. Szczególnie @kenworth 18
  • #9 20373902
    Alha
    Poziom 13  
    Wymiana pralki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Zanussi ZWQ61226WI, wskazując na luźny bęben, co może sugerować uszkodzenie łożysk lub osi bębna. Po analizie, odpowiedzi sugerują, że uszkodzenie może być poważne, z zerwaną osią bębna, co wymaga wymiany całego zespołu piorącego. Użytkownik rozważał naprawę mocowania osi, jednak konstrukcja pralki, zgrzewany zbiornik, utrudnia naprawy. Ostatecznie zdecydował się na sprzedaż pralki na części, zauważając, że podobne uszkodzenia są typowe dla tego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA