logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Electrolux EWT136551W - naprawa łożyska bębna, luz, pęknięty krzyżak, brak części, rozebranie

kazmir 03 Mar 2023 16:29 1479 14
  • #1 20467867
    kazmir
    Poziom 15  
    Ocena: 110
    Witam.
    Podczas wirowania zaczęło się odzywać łożysko bębna. Takie głuche wycie.
    Podczas następnego prania zaczęło tłuc bębnem przy wirowaniu. Wyłączyłem mimo niecałego cyklu. Po rozkręceniu okazało się, że faktycznie łożysko głośne obraca się z zacięciami, ale to nie wszystko. Unieruchamiając ręką bęben i drugą ręką poruszając za wałek jest spory luz. Jest to na stronie bez napędu.

Pytanie, czy jest to możliwe do naprawy. Po konsultacji z serwisantem podobno pękł krzyżak - połączenie wałka z bębnem. Podobno nie ma części już do tego modelu. Jak to rozebrać, jak wyjąć bęben ze zbiornika?
    Electrolux EWT136551W - naprawa łożyska bębna, luz, pęknięty krzyżak, brak części, rozebranieTablicz...jpg (78.55 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Electrolux EWT136551W - naprawa łożyska bębna, luz, pęknięty krzyżak, brak części, rozebranieWałek0..jpg (168.23 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Electrolux EWT136551W - naprawa łożyska bębna, luz, pęknięty krzyżak, brak części, rozebranieWałek ..jpg (166.11 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20467872
    sp4olh
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Da się. Naprawiaj i części są w polsce.
  • #3 20468130
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3688
    sp4olh napisał:
    Da się. Naprawiaj i części są w polsce.

Kolega będzie łaskaw pokazać dostępność nowych osi bębna i procedurę naprawy.
    W górnowsadach Electrolux niestety trzeba szukać kompletnego zbiornika używanego lub wymiana całego zespołu piorącego na nowy: https://north.pl/karta/zbiornik-kompletny--wa...ki-electrolux-ewt136551w,WWZ-LZ-PMMX-HQ2.html
  • #4 20468679
    kazmir
    Poziom 15  
    Dzięki za pomoc.
    Wczoraj jeszcze jeden serwisant się odezwał i powiedział, że cały komplet kosztuje 1200zł (może ma z zapasów) To naprawa raczej nie ma sensu? Tematu nie zamykam. Jak będzie cieplej chodzi mi po głowie "szatańska" metoda naprawy, ale to na cieplejsze garażowe dni. Dobrze, że starej pralki (Brandt WM 901 ECO na mechanicznym programatorze) nie wyrzuciłem na złom. Może jeszcze pokręci się do zakupu nowej pralki.

Przy okazji? Są jeszcze do kupienia pralki z dzielonym rozkręcanym zbiornikiem?
  • Pomocny post
    #5 20468714
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Jeżeli chodzi o obecnie produkowane górnowsady to tylko marka Whirlpool i Indesit i niektóre modele Haier mają rozkręcany zbiornik i są dostępne nie tylko ułożyskowania, ale też osie bębna. Za naszą wschodnią granicą naprawa górnowsadów Electrolux jest praktykowana i Rosjanie dorabiają nawet osie bębna i jest to u nich dostępne na rynku lecz sam proces naprawy nie jest udostępniany na forum publicznym.W Polsce naprawia się tylko zbiorniki zgrzewane z pralek o załadunku od frontu. Tutaj osie do Electrolux/AEG: https://usefulrare.com/products/stainless-ste...nussi-electrolux-washing-machine-6203-bearing
  • #6 20468918
    kecajk49
    Poziom 38  
    Ocena: 878
    Są też Bosch-e na mechanice Whirpoola a możesz znaleźć Bosch-a na mastercook-u.
    Oczywiście cena jak na produkt z nalepką Boscha przystało !
  • #7 20468949
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    @kecajk49
    BSH zaprzestało produkcji pralek typu slim i górno wsadów.
  • #8 20469639
    kazmir
    Poziom 15  
    @Kenworth 18
    Wielkie dzięki. Dorobienie planszy do osi z kwasiaka to raczej nie problem? Problem to wyciągnąć bęben. Te osie z linku do Electroluxa to tak samo wyglądają jak fabryczne? Zastanawiam się jak to uległo uszkodzeniu? Już podczas odkręcania śruby M6mm na wałku wałek się obracał i przeskakiwał co wydało mi się mocno dziwne. Teraz już wszystko w miarę jasne dlaczego tak się działo... :cry:

W jakim dziale zapytać o części używane do tej pralki? Może ktoś ma taki cały zespół za ludzkie pieniądze?
  • #9 20469724
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Oryginalne osie montowane przez producenta to był stop aluminium, który koronował i utleniał się. W porównaniu do pralek producenta Whirlpool to kiedyś osie w Electrolux wytrzymały ładnych parę lat. W obecnych modelach Electrolux/ AEG potrafią się zerwać po 3-4 latach w zależności od intensywności użytkowania pralki. Zbiornik można zdemontować z obudowy, ale musisz go jak najbardziej odciążyć czyli zdemotować silnik i obciążniki. Musisz ustalić kod części jakiej szukasz. Na zbiorniku powinien być wybity index części po którym można go zidentyfikować. Pocieszające jest to, że ten sam zbiornik trafiał do kilku jak nie kilkunastu modeli tego typu pralki co zwiększy szanse na znalezienie używanego egzemplarza. Na forum masz dział AGD Bazar gdzie możesz zamieścić ogłoszenie o chęci zakupu zespołu piorącego, ale wpierw ustal index części. Oś zwana również flanszą rozpadła się właśnie z takiej przyczyny przy odkręcaniu: https://youtu.be/BrKuDXULzCs
    Tutaj zbiornik do Twojej pralki a co najważniejsze jego numer: https://czesciagd.pl/electrolux-zbiornik-pralki-bebnem-4055126256-p-236650.html
  • #10 20471161
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6896
    kazmir napisał:
    W jakim dziale zapytać o części używane do tej pralki?

Podaj numer PNC twojej maszyny, wala mi sie jeden zespół z demontażu górnowsadu.
  • #11 20471185
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Podany w poście #1: 913217064/01
  • #12 20471293
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6896
    Fakt, moje niedopatrzenie.

\Mój ma inny numer katalogowy, więc czymś się tam rózni.
    Nie dam głowy czy podejdzie. Trzeba by je fizycznie porównać co na odległosc możliwe nie bedzie.
  • #13 20473483
    kazmir
    Poziom 15  
    Rozebrałem. Znalazłem jeszcze naklejkę na obudowie zbiornika. Cóż pozostało? Napiszę w dziale Bazar może ktoś coś, a jak nie to do utylizacji.
    Zaskoczyła mnie czystość grzałki po tylu latach, a do prania nie były dodawane środki, odkamieniacze itp. Mam własne ujęcie wody.
    Bęben zgrzewany. Jakby wyfrezował te "wypływki" to może dałoby się to rozłupać, lub przeciąć jakąś mądrą metodą.
    Mała prośba ktoś ma rysunek jak podłączyć silnik pod 230V Tam jest sporo tych przewodów na kostce. Może przynajmniej bym go wykorzystał do frezarki?
    Electrolux EWT136551W - naprawa łożyska bębna, luz, pęknięty krzyżak, brak części, rozebranie Electrolux EWT136551W - naprawa łożyska bębna, luz, pęknięty krzyżak, brak części, rozebranie Electrolux EWT136551W - naprawa łożyska bębna, luz, pęknięty krzyżak, brak części, rozebranie
    Jeszcze raz dzięki za pomoc.
  • #14 20473676
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Jeżeli chcesz to sprawdź dostępność: https://czesciagd.pl/electrolux-zbiornik-pralki-bebnem-4055126256-p-236650.html
    Oczywiście koszt zakupu zbiornika wysoki, ale dziś już tak dobrego Electroluxa nie kupisz i z pewnością nie będzie to kwota 1200 zł.
    PS. Do tematu w dziale AGD Bazar dodaj numer części bo zbiornik był stosowany w przynajmniej kilku modelach pralek Electrolux: 4055126256.
  • #15 20502739
    kazmir
    Poziom 15  
    Kupiona nowa pralka, ale do tematu wrócę. Nie wywalam na złom, bo Kenworth 18 powiedział "ale dziś już tak dobrego Electroluxa nie kupisz i z pewnością nie będzie to kwota 1200 zł."
    Mam już w głowie technologię naprawy tego zbiornika. Jak będzie czas w lato to rozpołowię ten klejony zbiornik i jak się powiedzie to coś napiszę. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Electrolux EWT136551W, w której podczas wirowania słychać głośne łożysko bębna oraz luz na wałku. Po rozkręceniu pralki stwierdzono, że pękł krzyżak, a części do tego modelu są trudne do zdobycia. Użytkownicy forum sugerują, że naprawa jest możliwa, a części są dostępne w Polsce, jednak koszt wymiany całego zespołu piorącego wynosi około 1200 zł. Wskazano również, że w przypadku górnowsadów Electrolux, naprawy są praktykowane w Rosji, gdzie dorabiane są osie bębna. Użytkownik rozważał alternatywne metody naprawy oraz poszukiwał używanych części. Na forum podano linki do dostępnych części oraz porady dotyczące demontażu zbiornika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA