logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja 12V w domku letniskowym: oświetlenie LED, przekrój przewodu, zabezpieczenia

GangFatherPL 03 Sty 2023 21:23 2967 17
REKLAMA
  • #1 20366214
    GangFatherPL
    Poziom 4  
    Witam serdecznie,
    Na wstępnie chciałbym zaznaczyć że jestem nowy i nie wiem czy dobrze trafiłem z tematem za co bardzo przepraszam.

A problem ma ma się następująco:

Mam domek letniskowy w którym nie ma możliwości zrobienia normalnej instalacji elektrycznej ponieważ działka nie ma prądu. Więc wpadłem na pomysł zrobienia oświetlenia zasilanego z akumulatora samochodowego 12 V. Będzie to kilka LED-ów (około 6 sztuk) 3-4W do oświetlenia pomieszczeń i pasek LED nad blatem w kuchni długości około 1.5-2metry.

A moje pytanie brzmi:
    1. Jakiego przekroju przewodu najlepiej użyć. Długość przewodu do najdalszego LED będzie jakieś 10m
    2. Jak zabezpieczyć taki układ przed zwarciem na wypadek przegryzienia któregoś z przewodów przez np. mysz.

Bardzo proszę o wyrozumiałość, jestem laikiem w tym temacie.
  • REKLAMA
  • #2 20366225
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1400
    GangFatherPL napisał:
    1. Jakiego przekroju przewodu najlepiej użyć. Długość przewodu do najdalszego LED będzie jakieś 10m
    2. Jak zabezpieczyć taki układ przed zwarciem na wypadek przegryzienia któregoś z przewodów przez np. mysz.

Wystarczą przewody 0,5 mm². Przy akumulatorze zastosuj bezpiecznik 2 A.
    Moderowany przez krzysiek7:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #3 20366304
    GangFatherPL
    Poziom 4  
    brofran napisał:

Dzięki za szybką odpowiedź!
    A czy musi to być taki zwykły bezpiecznik samochodowy czy może być to takie coś?
    Instalacja 12V w domku letniskowym: oświetlenie LED, przekrój przewodu, zabezpieczenia
  • REKLAMA
  • #4 20366364
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4281
    Nie ma przewodów o takim przekroju.
    Owe 0,5 to jest średnica żyły.
    Moderowany przez krzysiek7:

Jednak są przewody o takim przekroju. Proszę nie wprowadzać w błąd.

• #5 20366369
    GangFatherPL
    Poziom 4  
    kkas12 napisał:
    Nie ma przewodów o takim przekroju.
    Owe 0,5 to jest średnica żyły.

Aż takim laikiem nie jestem, załapałem o co chodziło, dzięki.
  • #6 20366376
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 305
    brofran napisał:

Bezpiecznik dałbym większy bo z tego co pisze autor to obciążenie będzie większe niż 2A(6*4W + ok 5W taśma) Proponuje dać bezpiecznik rzędu 4-6A żeby uniknąć niespodzianek że nastanie ciemność bo włączyliśmy wszystkie światła 😁
    Bezpiecznik nawet 6A w sposób wystarczający zabezpieczy przewód 0,5(osobiście dałbym 0,75 lub 1mm²)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20366385
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4281
    Pewnie. Przewód niech "robi" za zabezpieczenie.
    Nie ma jak to Marciny, Marcina uczą.
    Jeden zaleca przewód trochę grubszy niż włos a drugi wartością 6A będzie go chronił.
    Zaś nieboga autor wątku łyka te rady jak kaczka kluski. I jeszcze "pomogiem" nagradza.

Autorze wątku przewód 1,5mm² to minimum jakie możesz zastosować a owe "takie coś" o które pytasz powinno być przeznaczone dla prądu stałego (DC) i posiadać dwa zespolone tory dla linii (+) i linii (-).
  • #8 20366399
    zdzichra
    Poziom 32  
    Ocena: 305
    Posypuję głowę popiołem i przyznaje rację koledze. Chyba to już nie godzina dla mnie na myślenie😁
  • #9 20366934
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3838
    GangFatherPL napisał:
    Żeby w miarę precyzyjnie odpowiedzieć, warto byłoby znać wartości dotyczące mocy zainstalowanych urządzeń. Jednak nawet jak będą to odbiorniki z lampami LED o niewielkiej mocy, to przy tak sporej długości i sporym prądzie, przewody 0,5mm wydają się bardzo ryzykownym rozwiązaniem. Czy możesz zamieścić spis odbiorników ze wskazaniem ich mocy?
    GangFatherPL napisał:
    Wystarczy bezpiecznik, ale niekoniecznie ten wskazany. Jednak także w tym wypadku, żeby właściwie dobrać wartość przyda się nieco więcej szczegółów.
    GangFatherPL napisał:
    Więc wpadłem na pomysł zrobienia oświetlenia zasilanego z akumulatora samochodowego 12 V.
    To właściwie jedyne rozwiązanie w takim przypadku, jednak może warto wprowadzić kilka modyfikacji?
    1. Przede wszystkim, zamiast ciężkiego akumulatora samochodowego wybrałbym dwa mniejsze akumulatory, na przykład takie jak do zasilaczy awaryjnych, kas fiskalnych itp. Dwa akumulatory o pojemności około 18Ah powinny wystarczyć do komfortowego zasilania oświetlenia w tym domku. Warto użyć dwóch, bo przy szeregowym połączeniu uzyskasz 24V w instalacji, a to radykalnie zmniejszy prąd i obniż nieuniknione straty. Pozwoli także na zastosowanie mniejszych średnic przewodów. Jeśli będzie znana łączna moc odbiorników i czas pracy oświetlenia, będzie znacznie łatwiej wskazać minimalną pojemność układu akumulatorów.
    2.W instalacji warto założyć przewidzieć także miejsce gotowe moduły USB (np. przeznaczone dla samochodów). Otrzymasz w ten sposób bardzo wygodne miejsca z gniazdem USB, przydatne do podładowania telefonu, czy zasilania wielu innych urządzeń.
    3. Stosunkowo niewielkim kosztem możesz doposażyć swoją instalację w niewielki panel solarny i bardzo prosty gotowy regulator ładowania. W ten sposób zestaw akumulatorów będzie się ładował podczas Twojej nieobecności i nie będzie konieczności noszenia,ręcznego ładowania czy wymian akumulatora samochodowego. Większość prostych regulatorów ładowania jest wyposażonych także w gniazda USB (5V), czujniki zmierzchowe czy oraz możliwość programowania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 20367883
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 202
    GangFatherPL napisał:
    Witam serdecznie,
    Na wstępnie chciałbym zaznaczyć że jestem nowy i nie wiem czy dobrze trafiłem z tematem za co bardzo przepraszam.

A problem ma ma się następująco:

Mam domek letniskowy w którym nie ma możliwości zrobienia normalnej instalacji elektrycznej ponieważ działka nie ma prądu. Więc wpadłem na pomysł zrobienia oświetlenia zasilanego z akumulatora samochodowego 12 V. Będzie to kilka LED-ów (około 6 sztuk) 3-4W do oświetlenia pomieszczeń i pasek LED nad blatem w kuchni długości około 1.5-2metry.

A moje pytanie brzmi:

Bardzo proszę o wyrozumiałość, jestem laikiem w tym temacie.

Przewody daj o minimalnym przekroju 1,5 mm2. Im więcej zastosujesz długości przewodu, będziesz musiał zwiększyć przekroje np 2,5 mm2. Bezpiecznik zastosuj typowy samochodowy 3A. Zwiększenie prądu bezpiecznika jest zależne od obciążenia. Bezpiecznik daj na + tuż przy akumulatorze.
    Zasilanie na działkę to bym zrobił na jakim solarze.
  • REKLAMA
  • #11 20367899
    GangFatherPL
    Poziom 4  
    Mobali napisał:
    Żeby w miarę precyzyjnie odpowiedzieć, warto byłoby znać wartości dotyczące mocy zainstalowanych urządzeń. Jednak nawet jak będą to odbiorniki z lampami LED o niewielkiej mocy, to przy tak sporej długości i sporym prądzie, przewody 0,5mm wydają się bardzo ryzykownym rozwiązaniem. Czy możesz zamieścić spis odbiorników ze wskazaniem ich mocy?

Dzisiaj byłem dokładnie oglądać i zrobić sobie "wstępny projekt" w głowie i planować jak poprowadzić przewody. Wyszło że na parterze będzie 6 ledów o mocy 4W oraz na poddaszu 3 sztuki, czyli w sumie 9 sztuk 4W.
    instalacja będzie rozłożona na 3 obwody:
    1. 2 włączniki schodowe plus krzyżowy gdzie będą wpięte 3 ledy
    2. oświetlenie kuchni i łazienki 3 ledy
    3. poddasze 3 ledy

Mobali napisał:
    To właściwie jedyne rozwiązanie w takim przypadku, jednak może warto wprowadzić kilka modyfikacji?
    1. Przede wszystkim, zamiast ciężkiego akumulatora samochodowego wybrałbym dwa mniejsze akumulatory, na przykład takie jak do zasilaczy awaryjnych, kas fiskalnych itp. Dwa akumulatory o pojemności około 18Ah powinny wystarczyć do komfortowego zasilania oświetlenia w tym domku. Warto użyć dwóch, bo przy szeregowym połączeniu uzyskasz 24V w instalacji, a to radykalnie zmniejszy prąd i obniż nieuniknione straty. Pozwoli także na zastosowanie mniejszych średnic przewodów. Jeśli będzie znana łączna moc odbiorników i czas pracy oświetlenia, będzie znacznie łatwiej wskazać minimalną pojemność układu akumulatorów.
    2.W instalacji warto założyć przewidzieć także miejsce gotowe moduły USB (np. przeznaczone dla samochodów). Otrzymasz w ten sposób bardzo wygodne miejsca z gniazdem USB, przydatne do podładowania telefonu, czy zasilania wielu innych urządzeń.
    3. Stosunkowo niewielkim kosztem możesz doposażyć swoją instalację w niewielki panel solarny i bardzo prosty gotowy regulator ładowania. W ten sposób zestaw akumulatorów będzie się ładował podczas Twojej nieobecności i nie będzie konieczności noszenia,ręcznego ładowania czy wymian akumulatora samochodowego. Większość prostych regulatorów ładowania jest wyposażonych także w gniazda USB (5V), czujniki zmierzchowe czy oraz możliwość programowania.

I to jest doskonały pomysł na który się zdecydowałem więc wielkie dzięki za podpowiedź.

Tylko teraz potrzebuję pomocy w sprawach technicznych, a mianowicie:
    1. nie mam zielonego pojęcia jakiej mocy panel solarny oraz akumulatory żelowe wybrać aby nie martwić się że zabraknie U w instalacji podczas weekendowej posiadówy do późnej nocy, w tygodniu będzie to raczej sporadyczne zużycie.
    2. Czy wybierając taki panel solarny jak na zdjęciu poniżej, instalację oświetleniową podpiąć bezpośrednio pod akumulator a ten będzie ładowany przez panel czy do regulatora(bo z tego co widzę na zdjęciu to chyba są do tego specjalne styki jeśli się nie mylę)
    3. Czy jest fizycznie możliwe aby taki układ wykorzystać w przyszłości do podpięcia przetwornicy 230V albo ewentualnie jakie warunki trzeba spełnić żeby to zrobić

• Pomocny post
    #12 20368452
    skyguy
    Poziom 15  
    Ocena: 185
    Przewody daj o minimalnym przekroju 1,5 mm2 - zgadzam się z przedmówcami. Dodam, że dodatkowo najlepiej linka.
    Przy 12V są duże prądy a co za tym idzie duże spadki napięcia.

Ja mam podobna instalacje schemat wygląda tak:

Alarm ma zasilanie rezerwowe dlatego jest też bezpiecznik przed nim. Rozłączniki dałem żeby można było ręcznie odłączyć któreś ze źródeł zasilania. Pomiar mierzy aktualne napięcie i prądy, ładowanie.

Listwę bezpiecznikową dałem taką i wtopiłem to w małą rozdzielnię.

Blok rozdzielczy:

Jak mnie nie ma zostawiam tylko podłączenie do alarmu, nie chcę mieć przygody z gryzoniami mimo że wszystko jest w peszlu.

Mam zamontowany moduł GPRS-A i po GSM wysyłam sobie aktualne dane - taki bajer :), napięcie główne na akumulatorach głównych jest poszarpane, bo aktualnie bardziej ładuje wiatrak niż panele:

Jeśli chodzi o akumulator 17+17 jest stanowczo za mały, dla led czyli w sumie 9 sztuk 4W = 36W starczy na niecałe 11 godzin świecenia i to w przypadku gdy będą w pełni naładowane. Będziesz chciał podładować telefon to już nie będziesz miał z czego (sam telefon to średnio 4Ah). Ja mam 2x120Ah
  • #13 20368610
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 202
    GangFatherPL napisał:
    Tylko teraz potrzebuję pomocy w sprawach technicznych, a mianowicie:
    1. nie mam zielonego pojęcia jakiej mocy panel solarny oraz akumulatory żelowe wybrać aby nie martwić się że zabraknie U w instalacji podczas weekendowej posiadówy do późnej nocy, w tygodniu będzie to raczej sporadyczne zużycie.
    2. Czy wybierając taki panel solarny jak na zdjęciu poniżej, instalację oświetleniową podpiąć bezpośrednio pod akumulator a ten będzie ładowany przez panel czy do regulatora(bo z tego co widzę na zdjęciu to chyba są do tego specjalne styki jeśli się nie mylę)
    3. Czy jest fizycznie możliwe aby taki układ wykorzystać w przyszłości do podpięcia przetwornicy 230V albo ewentualnie jakie warunki trzeba spełnić żeby to zrobić

Skromnie to należało by posiadać akumulator o pojemności co najmniej 80 - 100 Ah. Prąd ładowania dla akumulatora 100 Ah to 10 A ( 10 % pojemności). Zatem panel musi być o mocy co najmniej 140 W ( 140 : 12 V = 11,6 A ).
    Szukaj paneli 140 - 180 W marki Volt, są w miarę tanie i nieźle wykonane. Regulator ładowania też zastosuj wolta - Volt Polska 3IPSSOLU40. Mam ten regulator i dobrze trzyma parametry. Zasilanie odbiorników podłącz bezpośrednio pod akumulator.
    Można zastosować przetwornicę napięcia bez problemu. I może być to przetwornica o sinusie modyfikowanym, jeżeli odbiorniki nie wymagają czystego sinusa.
  • Pomocny post
    #14 20368702
    Mobali
    Poziom 43  
    atrix55 napisał:
    kromnie to należało by posiadać...

Można i tak. Jednak bardzo podobna instalacja u znajomych ma osiem punktów oświetlenia po 3W. Do zasilania służy akumulator 36Ah. Układ ładowania to panel solarny 80W i tani regulator ładowania 20A. Koszty zdecydowanie mniejsze, a działa niezawodnie od kilku lat. Układ był zaprojektowany "na chwilę" z planami rozbudowy, ale okazało się to zupełnie zbędne. W praktyce bowiem warto brać pod uwagę to, ze praktycznie nigdy nie używa się wszystkich punktów oświetlenia na raz. Światło nie jest także wykorzystywane przez cały dzień. Zimą, gdy światła jest mało, także domek jest wykorzystywany sporadycznie. Z kolei latem, gdy domek jest intensywnie użytkowany, także światła jest dość i zgromadzenie energii jest bardzo łatwe. U znajomych skończyło się więc tak, że zamiast rozbudowy powstała druga bliźniacza instalacja służąca wyłącznie do ładowania urządzeń przez USB, zasilania radia, komputera i małego telewizora. Ten układ na wyłącznie zestaw gniazd odbiorczych USB i DC12V z przejściówkami do różnych urządzeń.
    GangFatherPL napisał:
    Polecam wykonanie prostej instalacji wyłącznie do oświetlenia, w oparciu o zestaw: panel, regulator ładowania i akumulator. Już pierwsze tygodnie użytkowania pozwolą zebrać niezbędne doświadczenia, czy to wystarczy. W razie potrzeby, dołożenie kolejnego panela PV to mały koszt, a prosta rozbudowa nie będzie wymagała poważnych zmian instalacji (do kontrolera można po prostu podpiąć kolejny panel PV). Także ewentualna rozbudowa akumulatora nie jest problemem. Bardzo trudno od razu wskazać elementy dokładnie skrojone do Twoich potrzeb, bo wydajność tego typu instalacji zależy przede wszystkim od indywidualnych zachowań i nawyków jej użytkowników. A to możesz sprawdzić tylko Ty sam.
    GangFatherPL napisał:
    Przy takim zestawie jak wyżej, na kontrolerze ładowania są dokładnie opisane miejsca podłączenia panela PV oraz akumulatora i odbiorników. Skoro regulator ma możliwość programowania włączenia i wyłączenia instalacji to logicznym jest, że właśnie poprzez regulator będą zasilane odbiorniki. Prosty schemat takiego regulatora bez trudu znajdziesz w sieci.
    GangFatherPL napisał:
    Jest to możliwe, aczkolwiek dla mnie sens takiej operacji jest mocno dyskusyjny. Przede wszystkim przetwornica to kolejne zbędne straty, wynikające choćby ze sprawności tych urządzeń. Po drugie, nie wszystkie odbiorniki poprawnie pracują z tanimi przetwornicami, a "jakość" tej energii nie jest wysoka. Resumując, w domku letniskowym najlepiej planować wyłącznie niskonapięciowe odbiorniki na "czyste" zasilanie z DC. Tym bardziej, że właściwie wszystko co tam potrzebujesz da się zasilić z 5V, 12V lub 24V.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 20369153
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1400
    brofran napisał:
    GangFatherPL napisał:

Sorry , podając przekrój przewodów myślałem o LED-ach zasilanych z napięcia 230 V. W przypadku 12 V należy zastosować 1,5 mm ² i bezpiecznik 6A.
  • Pomocny post
    #16 20370522
    Mobali
    Poziom 43  
    brofran napisał:
    ...myślałem o LED-ach zasilanych z napięcia 230 V.
    Nawet w tytule tematu stoi: "z akumulatora 12 V" ;-)
    brofran napisał:
    W przypadku 12 V należy zastosować 1,5 mm ² i bezpiecznik 6A.
    Byłbym ostrożny z taką kategoryczną poradą - szczególnie przy dużych odległościach to także może być mało. Bierz proszę pod uwagę kwestię strat przy tak niskim napięciu. Szczególnie robiąc coś dla siebie, warto stosować zasadę BAT, a nie kierować się absolutnym minimum.

A co do bezpieczników... Dlaczego akurat 6A? Poza tym, dość istotny jest typ bezpiecznika, szczególnie jeśli trzeba zabezpieczyć instalację 12V DC. Generalnie, przy tego typu instalacjach polecam wykorzystywanie osprzętu dobrej jakości stosowanego w motoryzacji czy na żaglówkach. Tam powszechnie używa się 12V DC, a podzespoły są łatwo dostępne i sprawdzone przez lata. Co ważne, ten osprzęt bez trudu pracuje także w trudniejszych warunkach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 20379543
    GangFatherPL
    Poziom 4  
    Dzięki wszystkim za odpowiedzi, decyzja już zapadła.

Postanowiłem wykonać taką instalację w oparciu o panel solarny 100-140W, regulator ładowania 20A i akumulator żelowy 50ah.

Posłuchałem rady przedmówców i ogarnę panel i regulator filmy Volt a akumulator już chyba raczej bez znaczenia. Przewody to 1,5mm2 i instalacja rozbita na 3 osobne obwody co ograniczy odległości.

Zastanawiałem się też nad schowaniem przewodów w ścianach, ale po zaczerpnięciu trochę wiedzy stwierdziłem że jednak bezpieczniej będzie położyć je na "widoku".
  • Pomocny post
    #18 20379986
    Mobali
    Poziom 43  
    GangFatherPL napisał:
    ...ale po zaczerpnięciu trochę wiedzy stwierdziłem że jednak bezpieczniej będzie położyć je na "widoku".
    Polecam ułożenie przewodów w rurkach. Poza wyższą estetyką znacznie dłużej wytrzymają i są bardziej odporne na czynniki typowe w domku letniskowym - np. myszy ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje instalację oświetlenia LED w domku letniskowym zasilanego z akumulatora 12V, ponieważ działka nie ma dostępu do prądu. W dyskusji poruszono kwestie doboru przekroju przewodów oraz zabezpieczeń przed zwarciem. Zalecane przekroje przewodów to 1,5 mm², a bezpieczniki powinny mieć wartość 4-6A, w zależności od obciążenia. Użytkownik zdecydował się na instalację z panelami solarnymi o mocy 100-140W oraz akumulatorem żelowym 50Ah. Wskazano również na konieczność stosowania osprzętu przystosowanego do prądu stałego (DC) oraz na zalety układania przewodów w rurkach dla ochrony przed uszkodzeniami.
REKLAMA