logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przełącznik flip-flop w programatorach ESP32 i funkcje tranzystorów na USB/UART

Grayhair 06 Sty 2023 10:35 660 6
REKLAMA
  • #1 20370523
    Grayhair
    Poziom 4  
    Cześć,

Ostatnio potrzebuję trochę programatorów do ESP32 i zastanawiam się, czy stosowany praktycznie na wszystkich płytkach deweloperskich przełącznik flip-flop (jeśli się nie mylę) ma jakieś dodatkowe funkcje niż dopasowanie poziomów logicznych?

Nie jestem, niestety, z wykształcenia elektronikiem i trochę się czuję niepewnie, ale wydaje mi się, że jeśli zastosuję zasilanie 3,3V do chipu USB/UART (jak w tym układzie), to te dwa dodatkowe tranzystorki nie będą potrzebne...
    Tabela stanów przedstawiona tutaj wiele mi nie wyjaśnia...

Byłbym wdzięczny za wsparcie.

Dzięki,
    W
  • REKLAMA
  • #2 20370679
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20370738
    Grayhair
    Poziom 4  
    Jasne, sorry, źle zadałem pytanie...
    Powinno brzmieć:
    Czy te tranzystory są niezbędne, czy można wysterować ESP bezpośrednio z pinów RTS i DTR układu CH340C?

W
  • REKLAMA
  • #4 20370777
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20371369
    Grayhair
    Poziom 4  
    Wydawało mi się, że esptool wspiera programowanie podając odpowiednią kombinację sygnałów DTR i RST.
    Niemniej rzeczywiście, przełącznik na tranzystorach powoduje, że kombinacja 0/0 zmienia się w 1/1.
    Tylko nie rozumiem, dlaczego to jest ważne w procesie programowania...

W
  • #6 20371484
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat przełącznika flip-flop w programatorach ESP32 oraz funkcji tranzystorów w układzie USB/UART. Użytkownik zastanawiał się, czy tranzystory są niezbędne do programowania ESP32, czy można je zastąpić bezpośrednim sterowaniem z pinów RTS i DTR układu CH340C. Odpowiedzi wskazują, że tranzystory tworzą układ autoresetu, co jest standardem w płytkach deweloperskich ESP32, umożliwiając programowe wprowadzenie w tryb ładowania firmware oraz reset po załadowaniu nowego oprogramowania. W przypadku braku tranzystorów, programowanie może być bardziej skomplikowane, wymagając ręcznego wymuszania stanu na GPIO 0 oraz resetu układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA