logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-TGA731 - Nie działa mikrofon w słuchawce

bihop 08 Sty 2023 19:16 549 2
REKLAMA
  • Słuchawka w pełni sprawna gdyby nie fakt, że osoba odbierająca połączenie generowane z tej słuchawki prawie nic nie słyszy. Wygląda to na uszkodzenie mikrofonu. Wymiana mikrofonu jednak nic nie dała, trzeba krzyczeć do słuchawki aby osoba po drugiej stronie coś usłyszała. Problemem okazał się element blisko mikrofonu, oznaczony jako L11, z 33 om zrobiło się 6 k ( na załączonym wycinku schematu podobnego telefonu jest to R74 o wartości 82 om ). Po wymianie czułość mikrofonu wróciła do normy.
    Załączniki:
    • KX-TGA641.png (130.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    O autorze
    bihop
    Poziom 12  
    Specjalizuje się w: telekomunikacja
    bihop napisał 99 postów o ocenie 20. Jest z nami od 2003 roku.
  • REKLAMA
  • #2 20394755
    Albercik_77
    Poziom 10  
    Witam,
    Mam takie sam problem ze tą słuchawką (Panasonic KX-TGA681TX).
    Niestety nie potrafię czytać schematów elektronicznych.
    Czy jak prześlę zdjęcie płytki będę mógł liczyć na zaznaczenie elementu który należy wymienić?
    Może jest w Krakowie firma/osoba która zrobiłaby to odpłatnie? :).

Byłbym wdzięczny za odpowiedź.
  • #3 20396321
    bihop
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Każde uszkodzenie mimo podobnych objawów może mieć różne przyczyny i być spowodowane uszkodzeniem różnych elementów. Bez podstawowej diagnozy i pomiarów trudno jest coś naprawić na podstawie innego, podobnego uszkodzenia. Oczywiście mogę wskazać na zdjęciu element, który był uszkodzony u mnie. O ile płytka drukowana jest ta sama. Nie ma jednak 100% pewności że u Ciebie stało się to samo.
REKLAMA