logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w słuchawce KX-TG1611PD - czy to uszkodzony głośnik?

lukaszkrupa 06 Lis 2018 09:47 9882 15
REKLAMA
  • #1 17541767
    lukaszkrupa
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Mikrofon działa, mnie słychać. Telefon dzwoni, można z niego wykonać połączenie, ale nie słychać nic. Mógł paść z dnia na dzień głośnik?
    Można jakoś restartować słuchawkę?
    Baterie były wyjmowane.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17543824
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    Uszkodzona wkładka słuchawkowa lub jest jakaś przerwa do niej. Na próbę można podstawić nawet zwykłą wkładkę telefoniczną np. W66. Od razu będzie wiadomo czy to trafna diagnoza.
  • #3 17545795
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1238
    Skoro dzwoni to wkładka jest sprawna.
    Najprostszym sposobem jej sprawdzenia jest próba usłyszenia bądź własnego dmuchnięcia w mikrofon, bądź skutku naciśnięcia dowolnego przycisku 0÷9 (jeśli nie przestawiono trybu wybierania na pulsowe).

Takie zachowania sygnalizują użytkownicy telefonii bazującej na wydzielaniu sygnału telefonicznego z łącza dostarczającego TV i internet do mieszkania.
    Pojawia się i znika, czasem samoistnie, czasem po interwencji u dostawcy usług.
  • REKLAMA
  • #4 17546013
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    W.P. napisał:
    Skoro dzwoni to wkładka jest sprawna.

Tylko, że wkładka słuchawkowa nie bierze udziału w dzwonieniu. Od tego jest buzzer.
  • #5 17546377
    W.P.
    zybex napisał:
    Od tego jest buzzer.
    OK, zwracam honor. Zbyt pobieżnie przejrzałem schemat.
  • #6 17547989
    lukaszkrupa
    Poziom 11  
    Update.
    Linia wpada do domu, wpada do puszki telefonicznej (normalna, mala, z jednej strony click, z drugiej kabel). W puszcze laczy sie z kablem, ktory idzie na pietro do routera. Router dziala, net jest. U gory ten sam telefon nie dziala, ciagle mnie slychac, ale ja nie slysze.
    Natomiast jesli sie dmuchnie w mikrofon sluchawki, to... slychac.
    Szlag mnie trafi. Sprawdzone na innych kabelkach, z innymi filtrami (telefon - gniazdko), bez filtrow. Brak pomyslow.
  • #7 17548462
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1156
    Możliwe że w aparacie uszkodził się nadajnik w słuchawce lub odbiornik w bazie.
  • #8 17548502
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Czy inny telefon podłączony do gniazdka działa prawidłowo? Pytam dlatego, bo dziwne jest to ze masz przedmuch. Z tego wniosek, że jednak wkładka słuchawkowa jest dobra. Dzisiejsza telefonia jest na tyle skomplikowana, że wszystkiego można się spodziewać.
  • REKLAMA
  • #9 17548541
    lukaszkrupa
    Poziom 11  
    Staram się znaleźć jakiś inny aparat by sprawdzić....
  • REKLAMA
  • #10 17548548
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Jak nie masz to weź swój telefon podłącz u kogoś, kto ma wszystko w porządku i wtedy wyjdzie "co jest grane".
  • #11 17548884
    W.P.
    Opisz nam wynik takiego testu:
    W jednej dłoni telefon komórkowy, w drugiej słuchawka TG1611.

1. Włączasz słuchawkę stacjonarnego (przycisk TALK). Czy słychać sygnał centrali?

2. Wyłączasz słuchawkę.

3. Wpisujesz nr telefonu mobilnego po czym wciskasz TALK i przykładasz słuchawkę do ucha. Czy słychać wybieranie a po chwili sygnał połączenia? Czy zadzwonił telefon komórkowy?

4. Jeśli zadzwonił to odbierz połączenie i porozmawiaj sam ze sobą. Będzie niewielkie przesunięcie w czasie. Opisz wynik.

5. Wykonaj próbę połączenia z komórkowego na stacjonarny.

Oczywiście test proponowany przez Kolegę zybex zupełnie rozwieje wątpliwości nt sprawności telefonu. Ciekawi mnie dlaczego u Ciebie nie działa.
  • #13 17548936
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    mojepetro napisał:
    lukaszkrupa napisał:
    ale nie słychać nic

A może głośność rozmowy jest ustawiona na 0?

Zapewne nie ma takiej opcji, bo i po co? Co innego wyłączenie mikrofonu, gdzie jest taka opcja. Podobnie jest z dzwonkiem, który często da się całkowicie wyłączyć.
  • #14 17548985
    mojepetro
    Poziom 21  
    Ocena: 92
    zybex napisał:
    Zapewne nie ma takiej opcji, bo i po co?

Nie mówię o żadnej opcji tylko o klawiszu nawigacyjnym z narysowanym poziomo trójkątem, a służącym do regulacji głośności rozmowy.
    Naciskanie tego klawisza po lewej stronie zmniejsza jej głośność do minimum - po prawej do maksimum.
    Załączniki:
    • Brak dźwięku w słuchawce KX-TG1611PD - czy to uszkodzony głośnik? bgc.png (41.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 17549009
    W.P.
    mojepetro napisał:
    Naciskanie tego klawisza po lewej stronie zmniejsza jej głośność do minimum
    No właśnie, do minimum nie do 0.

Wyobrażasz sobie tłumy użytkowników w serwisie z wyciszonymi telefonami, gdzie niczego nie słychać.
    Już raz Panasonic sparzył się na modelu, który nie włączał się ani po zainstalowaniu akumulatorów, ani po postawieniu na bazie.
  • #16 21071682
    Kojot2077
    Poziom 1  
    Sprawdzałem dzisiaj u rodziców ten telefon. Wiadomo, wyłączyłem, włączyłem poklikałem i znowu wrócił dźwięk rozmówcy podczas rozmowy. Wydaje mi się, że coś tam nie łączy. Najwyżej jak znowu przestanie działać to porozkręcam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku w słuchawce KX-TG1611PD, mimo że mikrofon działa i można wykonywać połączenia. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak uszkodzenie wkładki słuchawkowej, problemy z nadajnikiem w słuchawce lub odbiornikiem w bazie. Użytkownik przeprowadził testy, w tym sprawdzenie głośności oraz podłączenie telefonu do innych gniazdek, co nie przyniosło rozwiązania. W końcu, po kilku próbach, dźwięk rozmówcy powrócił, co sugeruje problem z połączeniem wewnętrznym lub złączeniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA