logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-TC165-B - brak dźwięku podczas rozmowy, wymiana wkładki nie pomogła

tomekw 23 Cze 2003 11:53 2605 8
REKLAMA
  • #1 260307
    tomekw
    Poziom 1  
    Witam wszystkich!
    Jestem niedoświadczonym elektronikiem jeśli chodzi o naprawę telefonów bezprzewodowych.
    Posiadam telefon Panasonic KX-TC165-B. Uszkodzenie polega na tym, że osoba do której dzwonię nie słyszy mojego głosu. Ja natomiast słyszę ją doskonale. Jest komunikacja słuchawki z bazą, słyszę sygnał z centrali, mogę wybrać numer tel., jest połączenie, - tylko ten feler. Wymieniłem już wkładkę elektretową w słuchawce i ... nic to nie dało. Bardzo proszę o wszelką pomoc, rady doświadczonych grupowiczów - będę zobowiązany!
    Czy posiada ktoś może schemat do tego aparatu, ew. co mogło "siąść" w tym aparacie?

Pozdrawiam! - Tomek

Temat postu poprawiono.
    Proszę temat pisać bez znaczników
    "BBCode" ponieważ w temacie nie są one interpretowane przez skrypt forum.
    LEM
  • REKLAMA
  • #2 261310
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    Sprawdz czy odpowiednio wstawiłeś mikrofon. Gdy wstawisz odwrotnie nie bedzie słychać.
  • #3 261404
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    sprawdź jakie jest napięcie na mikrofonie , czy jak dmuchniesz do mikrofonu to w słuchawce słychać
  • REKLAMA
  • #4 261468
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    może walnięta być też kturaś z diod zabezpieczających transformator liniowy w bazie ( mieć przebicie ) - łatwe do sprawdzenia testerem zwarcia-omomieżem.
  • #5 265229
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 265292
    infinity
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 32
    tomekw napisał:
    Wymieniłem już wkładkę elektretową w słuchawce i ... nic to nie dało.

Kolega mówiąć wkładkę elektretową ma na myśli mikrofon.
    chyba?!
  • REKLAMA
  • #7 271560
    kaz69
    Poziom 37  
    Ocena: 542
    Witam.
    Miałem podobe uszkodzenie.Zawsze miałem jakiś wylut z padniętej słuch.Ale się skończyło.Kupiłem 5 mikrofonów i po w montowaniu 2 z 5 głosu jak nie było tak nie było lub byl bardzo słaby.Po wstawieniu wylutu wszystko OK.Spsawdż luty w górnej płytcena złączce. :roll:
  • REKLAMA
  • #8 272579
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    kaz69 napisał:
    Witam.
    Miałem podobe uszkodzenie.Zawsze miałem jakiś wylut z padniętej słuch.Ale się skończyło.Kupiłem 5 mikrofonów i po w montowaniu 2 z 5 głosu jak nie było tak nie było lub byl bardzo słaby.Po wstawieniu wylutu wszystko OK.Spsawdż luty w górnej płytcena złączce. :roll:

może to bardzo banalne... ale ja tak miałem jak dałem odwrotnie polaryzację mikrofonu :wink:
  • #9 6514786
    motorola69
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam,

odkopuje temat.

mam problem ze swoja sluchawka. Podczas rozmowy nagle stracilem sygnal i od tamtej pory nie moge nawiazac lacznosci z baza.

Sluchawka jakby nie reaguje na zmiane 'channel'a', baza tak samo nie widzi sluchawki.

zmienilem baterie, nie pomoglo, ktos wie co moze byc przyczyna?

Dzieki, pozdrawiam,

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu bezprzewodowego Panasonic KX-TC165-B, w którym podczas rozmowy osoba po drugiej stronie nie słyszy głosu użytkownika, mimo że on sam słyszy rozmówcę i połączenie jest nawiązane. Wymiana mikrofonu elektretowego nie rozwiązała problemu. Wskazano na konieczność sprawdzenia poprawności montażu mikrofonu, jego polaryzacji oraz pomiaru napięcia na mikrofonie. Zalecane jest także sprawdzenie lutów na płytce słuchawki, szczególnie w okolicy górnej płytki i złącza, gdyż uszkodzone luty mogą powodować brak sygnału głosowego. Dodatkowo zasugerowano kontrolę diod zabezpieczających transformator liniowy w bazie pod kątem przebicia, co można zweryfikować testerem. W jednym z przypadków problemem okazał się wylut na płycie, który po naprawie przywrócił prawidłową transmisję głosu. W dyskusji pojawiła się także informacja o problemie z utratą łączności słuchawki z bazą, co może wymagać dalszej diagnostyki.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA