logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozumieć ten schemat? Potrzebna pomoc w rozgryzieniu układu.

Dex Chotex 08 Sty 2023 22:32 783 7
REKLAMA
  • #1 20375462
    Dex Chotex
    Poziom 2  
    Prosiłbym o wytłumaczenie, krok po kroku, schematu układu poddanego poniżej i wszystkiego, co się na nim dzieje.
    Niestety w szkole średniej nie miałem nic z układów (choć byłem w technikum na informatyce), a teraz będąc na studiach chciałbym przynajmniej zrozumieć, co się dzieje na zajęciach.

Jak rozumieć ten schemat? Potrzebna pomoc w rozgryzieniu układu.
    Zdjęcie w lepszej jakości
  • REKLAMA
  • #2 20377922
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2589
    K1, K2, K3, M1 to są przekaźniki. Zgaduję, że dwa pozostałe elementy to jakieś odbiorniki, które wykładowca jakoś nazwał. Nie byłem na tym wykładzie, to nie wiem jak.
    Do zrozumienia działania chociaż części układu potrzebne będzie zaznajomienie się z zasadą działania przekaźnika. Co do zasady nauki na studiach, najpierw robisz zwiad - czytasz literaturę, później z tego ogromu wiedzy korzystasz. Można też kogoś wykorzystać, jeśli jesteś zdolny tylko do zapamiętywania bez możliwości łączenia informacji w różne konfiguracje przydatne w życiu (pisownia celowa).
    Tutaj masz opis działania przekaźnika Link. To są informacje od samego producenta! Można więc liczyć na to, że są prawdziwe. Teraz pozostaje poczytać i skojarzyć. Powodzenia na nowej drodze życia.
    A jeszcze mi się przypomniało, że dla takich słabiej kojarzących są jeszcze tzw. korepetycje, za które trzeba płacić. Zawsze można się wyślizgać za darmo...
  • REKLAMA
  • #3 20378044
    Dex Chotex
    Poziom 2  
    LEDówki napisał:
    K1, K2, K3, M1 to są przekaźniki. Zgaduję, że dwa pozostałe elementy to jakieś odbiorniki, które wykładowca jakoś nazwał. Nie byłem na tym wykładzie, to nie wiem jak.
    Do zrozumienia działania chociaż części układu potrzebne będzie zaznajomienie się z zasadą działania przekaźnika. Co do zasady nauki na studiach, najpierw robisz zwiad - czytasz literaturę, później z tego ogromu wiedzy korzystasz. Można też kogoś wykorzystać, jeśli jesteś zdolny tylko do zapamiętywania bez możliwości łączenia informacji w różne konfiguracje przydatne w rzyciu (pisownia celowa).
    Tutaj masz opis działania przekaźnika Link. To są informacje od samego producenta! Można więc liczyć na to, że są prawdziwe. Teraz pozostaje poczytać i skojarzyć. Powodzenia na nowej drodze rzycia.
    A jeszcze mi się przypomniało, że dla takich słabiej kojarzących są jeszcze tzw. korepetycje, za które trzeba płacić. Zawsze można się wyślizgać za darmo...

Ahhh tak, Elektroda. Wspaniałe miejsce, gdzie na zadane pytanie dostajesz protekcjonalną odpowiedź, która nie wyjaśnia zadanego pytania.
  • #4 20378055
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2372
    Ahhh tak, kolejny przedstawiciel podejścia "należnymisię" który chce dostać gotowe rozwiązanie bez żadnego wkładu z własnej strony.
    Jeśli ten przykład co podałeś był na wykładach, to jeśli czegoś nie zrozumiałeś to należało się zgłosić do wykładowcy żeby to bardziej wytłumaczył, ewentualnie zgłosić się do jakiegoś kolegi z klasy który bardziej ogarnia temat żeby pomógł.
    Chyba że w twoim mniemaniu to oznaczało by poniżenie się.
  • REKLAMA
  • #5 20378057
    vorlog
    Poziom 40  
    Ocena: 2583
    LEDówki napisał:
    dwa pozostałe elementy to jakieś odbiorniki, które wykładowca jakoś nazwał. Nie byłem na tym wykładzie, to nie wiem jak

Kurde, też nie byłem, ale wyglądają jak czujniki indukcyjne :P
    V.
  • REKLAMA
  • #6 20378062
    bubu1769
    Poziom 43  
    Ocena: 2372
    Bo to są jakieś czujniki. Dostają zasilanie i w jakichś okolicznościach podają sygnał. Wystarczy wpisać w Google hasło "symbole elektryczne" i po kolei sobie sprawdzić, co dany symbol oznacza.
  • #8 20378835
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3415
    Na tym schemacie jest błąd. Po jaką cholerę są zrównoleglone zestyki przekaźnika K2?
    Wciskając przycisk (włącznik) START, podajesz napięcie na cewkę przekaźnika K1.
    Zestyki przekaźnika K1 (21, 24) zostają zwarte i zasilają czujniki indukcyjne.
    Gdy do czujnika (X2.1, X2.2, X2.3) zbliżysz metal, to na jego wyjściu pojawi się stan wysoki (24 V) i wysteruje on (zasili) cewkę przekaźnika K2. Efektem tego będzie zwarcie zestyków tego przekaźnika i podanie napięcia przez zestyk K3 NC (normally closed - oznacza styki zwarte, gdy brak wysterowania = rozwierne, a NO - normally open = zwierne) na cewkę przekaźnika M1. Przekaźnik M1 będzie wysterowany dopóty, dopóki nie oddalimy metalu od czujnika (X2.1, X2.2, X2.3) lub nie zbliżymy metalu do czujnika (X2.4, X2.5, X2.6). Jeżeli zbliżymy metal do drugiego czujnika to zostanie podane napięcie na cewkę przekaźnika K3. W efekcie czego styki NC tego przekaźnika zostaną rozwarte i odetną napięcie od cewki przekaźnika M1.
    Jest jeszcze "grzyb ratunkowy" wyłącznik AWARIA, jego naciśnięcie "zdejmuje" napięcie z układu sterowania.

Zapytaj autora tego "projektu", po co dubluje zestyki przekaźnika K2 (ja widzę K2...K2).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o wyjaśnienie schematu układu, który zawiera przekaźniki (K1, K2, K3) oraz czujniki indukcyjne. Odpowiedzi wskazują, że przekaźniki są kluczowymi elementami, a ich działanie opiera się na zasilaniu cewki i zwieraniu styków. Użytkownicy sugerują, aby zapoznać się z zasadą działania przekaźników oraz symbolami elektrycznymi, co może pomóc w zrozumieniu schematu. Wskazano również na błąd w schemacie dotyczący zrównoleglenia styków przekaźnika K2 oraz opisano, jak czujniki reagują na obecność metalu, co wpływa na wysterowanie przekaźników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA