logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goodram CX400-128-G2: Nagłe utracenie danych, odzysk, przyczyny i czy bezpiecznie korzystać dalej

jeaherys 10 Sty 2023 16:47 951 4
REKLAMA
  • #1 20378233
    jeaherys
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam, na jednym z komputerów posiadałem dysk ssd Goodram CX400-128-G2, po około ponad roku użytkowania nagle komputer wyskoczył z informacją że nie ma urządzeń bootujących, sprawdziłem na innym komputerze ten dysk i pokazuje mi go jako całkowicie pustego, bez żadnych partycji ani plików. Dwa pytania.

1. Czy dałoby by się odzyskać dane z tego dysku, w końcu to ssd i raczej wątpię?

2. Co mogło być przyczyną takiego zachowania, użytkownik sam nie skasował bo nie ma dostępu do konta administratora, zaś jeśli chodzi o wirusy to jest/była na nim zainstalowana płatna wersja ESSETa? Pytam gdyż nie wiem czy zaufać temu dyskowi i instalować na nim od nowa, czy też go wymienić?
  • REKLAMA
  • #2 20378248
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1689
    Przyczyna to noGoodRam CX400 a konkretnie jego kontroler, pełno wątków na E.

Jest coś w DMDE?

Jak tak to screen aktualne partycjonowanie wstaw.

Oraz cały (aby FW było widać) screen SMART z CDI.

Ale pewnie bez labu DR się nie obędzie, jeśli dane są rzeczywiście istotne...
    Jeśli nie miały Backupu to raczej ważne nie były. ;-)
  • REKLAMA
  • #3 20379190
    AjlikeZeus
    Poziom 1  
    Cześć,

Prawdopodobnie całkowicie się zapełnił bufor kontrolera, co sprawiło, że sam kontroler odciął dostęp do danych...
    Same dane raczej nie zniknęły, bo skoro zniknęła Ci pojemność całkowicie, to nie masz do niej po prostu dostępów.

Krąży oprogramowanie, które jest w stanie wyczyścić cache kontrolera i pozwoli odzyskać dostęp do samej pamięci, ale nie wiem w jakim stopniu jest możliwe zachowanie Twoich danych i czy w ogóle to jest możliwe.

Podrzucam link do postu związanego z oprogramowaniem, o którym wspominam. Rozejrzyj się i sam zdecyduj co zrobić. :)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3859967.html
    Moderowany przez Dra98:

3.1. Zabronione jest w szczególności:
    3.1.11. Publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu
    Proszę powstrzymać się od takich porad.

• REKLAMA
  • #4 20379200
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    AjlikeZeus napisał:
    Prawdopodobnie całkowicie się zapełnił bufor kontrolera, co sprawiło, że sam kontroler odciął dostęp do danych...
    Same dane raczej nie zniknęły, bo skoro zniknęła Ci pojemność całkowicie, to nie masz do niej po prostu dostępów.

Jaki bufor?
    Nie zniknęła pojemność dysku, tylko jego zawartość.

AjlikeZeus napisał:
    Krąży oprogramowanie, które jest w stanie wyczyścić cache kontrolera i pozwoli odzyskać dostęp do samej pamięci, ale nie wiem w jakim stopniu jest możliwe zachowanie Twoich danych i czy w ogóle to jest możliwe.

W podanym przez ciebie linku stoi jak koń napisane, że dane podczas naprawy oprogramowania są kasowane. I tak też się dzieje.

jeaherys napisał:
    1. Czy dałoby by się odzyskać dane z tego dysku, w końcu to ssd i raczej wątpię?

jeaherys napisał:
    2. Co mogło być przyczyną takiego zachowania

Odzysk jest prawdopodobnie możliwy, ale nie w domu i mocno zależy od stopnia degradacji komórek pamięci (to z tego powodu doszło do uszkodzenia oprogramowania).

jeaherys napisał:
    Pytam gdyż nie wiem czy zaufać temu dyskowi i instalować na nim od nowa, czy też go wymienić?

Niczego na nim nie zainstalujesz, ponieważ kontroler nie ma dostępu do pamięci.
    Po naprawie - jak wyżej - prędzej czy później dojdzie do ponownego uszkodzenia (o ile podczas naprawy zostanie zainicjalizowana pamięć).
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #5 20379278
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2326
    Najbardziej prawdopodobną przyczyną takiego zachowania (trochę się domyślam, bo to powszechny problem, ale napisz jeszcze, jak ten dysk jest rozpoznawany przez BIOS/system operacyjny/oprogramowanie diagnostyczne, jak MHDD lub Wiktoria) są błędy oprogramowania układowego wynikające z degradacji układów NAND, a więc mamy awarię sprzętową, która powinna Cię skłonić do zastąpienia tego dysku innym. Dane najprawdopodobniej są możliwe do odzyskania, jednak spodziewaj się, że pliki zapisywane ostatnio mogą być uszkodzone. Resztę ważnych rzeczy już napisał Łukasz.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
REKLAMA