logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Indesit IWSC 51052 C ECO PL - długie pranie, nie przechodzi do płukania, przyczyny i rozwiązania

dzeron 12 Sty 2023 13:00 2301 15
REKLAMA
  • #1 20381237
    dzeron
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Dzień dobry,
    Przejrzałem forum, ale nic podobnego nie widzę, więc pytam. Pralka Indesit IWSC 51052 C ECO PL. Problem polega na tym, że po uruchomieniu bardzo długo (wytrzymałem najwięcej 12 godzin) pierze i nie przechodzi to fazy płukania i dalej. Pralka jest z lutego 2020, więc jeszcze niezbyt stara. Problem pojawił się pierwszy raz na koniec grudnia, kiedy uruchomiłem pranie (Bawełna 60 stopni), a właściwie czyszczenie z płynem do czyszczenia pralki. Wróciłem po 8 godzinach do domu i pralka nadal prała. Po 12 godzinach ją wyłączyłem. Przez jedną noc stała odłączona od gniazdka, ale to nic nie dało. Po włączeniu następnego dnia i ponownym uruchomieniu, za każdym razem jest to samo. Może ktoś miał taki problem, a może wie, od czego zacząć i gdzie szukać przyczyny?
  • REKLAMA
  • #2 20381309
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3702
    Woda zostaje odprowadzona ze zbiornika po praniu zasadniczym czy może zostaje w zbiorniku pralki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20381322
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Grzeje prawidłowo?
  • #4 20381397
    dzeron
    Poziom 9  
    Kenworth 18 napisał:
    Woda zostaje odprowadzona ze zbiornika po praniu zasadniczym czy może zostaje w zbiorniku pralki?

Nie, woda nie zostaje. Przynajmniej na tyle, żeby ją było widać. Pranie jest mokre, ale woda "nie stoi" w bębnie.

Dodano po 52 [sekundy]:

Zbych034 napisał:
    Grzeje prawidłowo?

Sprawdzę, jak tylko wrócę do domu. W sumie nie zwróciłem uwagi na tak podstawową rzecz.
  • #5 20381481
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Sprawdź sugestię kolegi @Zbych034 bo to może być trafiona podpowiedź. Najlepiej po prostu zmierz grzałkę multimetrem czy jest sprawna.
  • #6 20381574
    dzeron
    Poziom 9  
    Kenworth 18 napisał:
    Sprawdź sugestię kolegi @Zbych034 bo to może być trafiona podpowiedź. Najlepiej po prostu zmierz grzałkę multimetrem czy jest sprawna.

Grzałka nie grzeje. Po 15 minutach "prania" a programie "Bawełna 90 stopni" drzwi zimne. Jak tylko się dobiorę do grzałki, odezwę się. Dzięki za dotychczasowe wsparcie.
  • #7 20382693
    dzeron
    Poziom 9  
    Kenworth 18 napisał:

Dzień dobry. Jest dobrze, ale nie idealnie. :-)
    Sprawdziłem jeszcze dwa razy. Na programie "Bawełna 90 stopni" i "Coś tam 60 stopni". Po 15 minutach programu woda w środku zimna (wkładałem rękę do środka :-) ). Ale...
    Rezystancja grzałki 32 Ω. Wizualnie miała trochę osadu, ale się zmył. W 1,5l słoiku gotuje wodę w kilka minut.
    Czujnik temperatury "na zimno" ma rezystancję około 18 kΩ. Pod gorącą wodą z kranu (pewnie około 50 stopni) spada do koło 5 kΩ. Po ostudzeniu wraca do pierwotnej wartości.
    Także lipa. Zepsuło się pewnie to, co steruję grzałką (przekaźnik? MOSFET?). Czy ktoś zna ten model pralki na tyle, żeby powiedzieć, gdzie jest umieszczony moduł sterujący, żeby całej obudowy "na ślepo" nie rozbierać?
    Za 270 zł można niby kupić "nowy" moduł do tej pralki, ale czy to już ten moment?
  • Pomocny post
    #8 20382704
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Skoro masz multimetr to pomierz czy grzałka otrzymuje napięcie 230V po około 15 minutach od rozpoczęcia programu. Jeżeli nie będzie zasilania to będziesz pewien już swojej diagnozy. Jeżeli potrafisz obsługiwać lutownicę i ją masz to przekaźnik zakupisz za około 20zł. Jeśli nie chcesz ingerować w elektronikę to warto oddać moduł do naprawy tylko ile elektronik zażyczy sobie za naprawę to już inna kwestia. Moduł musisz dobrać po numerach serwisowych pralki. Nie możesz zakupić tylko podobnego bo to nie zadziała. Podaj numer producenta z tabliczki znamionowej lub dodaj jej zdjęcie.
  • REKLAMA
  • #9 20389578
    dzeron
    Poziom 9  
    @Kenworth 18
    Ach, życie to jednak jest piękne. Uzbrojony w multimetr i kilka innych narzędzi, przystąpiłem w sobotę do naprawy. Podłączyłem woltomierz do grzałki i "piorę" (zanim rozbiorę pralkę na części, sprawdzam ponownie). I nie wierzę własnym oczom. Napięcie na grzałce się pojawia i to nie raz. Program prania zakończył się po oczekiwanym czasie z sukcesem. Czyżby odłączenie pralki od gniazdka na noc ją "naprawiło". Mój sukces legł w gruzach wczoraj. Dzwoni Żona (jestem w delegacji) i mówi, że znowu to samo. Znowu nie grzeje i nie kończy cyklu prania.
    Jak żyć Panowie i Panie? Jak żyć? :-( Chyba bez "fachowca" się nie obędzie.
  • Pomocny post
    #10 20389585
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Wszystko wygląda na przerwę w obwodzie zasilania grzałki czyli na przewodach ją zasilających objawiająca się okresowo lub wypalone styki przekaźnika sterującego pracą grzałki. Dzwoń do żony niech wezwie serwisanta, ale jeśli usłyszy od niego, że moduł sterujący do wymiany to niech go goni jak szkodnika z domu bo i takie przypadki były opisywane na tym forum. Jeśli serwisant postąpi w taki sposób to Ciebie czeka zakasanie rękawów i zabranie się za to lub poszukiwanie dobrego fachowca.
  • #11 20391387
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    Wąż spustowy masz za nisko, dlatego pralka pierze cały dzień.
    Finito.
  • REKLAMA
  • #12 20391486
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Jeżeli co pewien czas dobiera wody to może wąż być przyczyną.
  • #13 20392418
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    Zbych034 napisał:
    Jeżeli co pewien czas dobiera wody to może wąż być przyczyną.

Ale gościu jest w delegacji, a jego żona to blondynka.
    Sprzęt należy pomierzyć (popatrzeć) po męsku, a nie, że żona płacze, a facet pisuje sobie na elektrodzie...
  • #14 20392996
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    Koledzy @dominowave i @Zbych034 słusznie zwrócili ci uwagę - sprawdź jeszcze węża xD Jeśli chodzi o wartości grzałki i NTC są prawidłowe. Zatem do wymiany ACU Windy +/- 400 PLN.
  • #15 20394152
    dzeron
    Poziom 9  
    Uprzejmie donoszę. :-) Problem rozwiązany. Przekaźnik sterujący grzałką działał, jak chciał. Trudno nawet było ustalić jakiś cykl w tym działaniu. Wymieniony. Pralka zmontowana i pierze dalej. Dziękuję wszystkim za pomoc. A najbardziej @Zbych034 za naprowadzenie na właściwy trop. Do usłyszenia w przyszłości. Temat zamykam.
  • #16 20394161
    dzeron
    Poziom 9  
    Wymiana przekaźnika sterującego grzałką.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Indesit IWSC 51052 C ECO PL, która po uruchomieniu programu prania trwała zbyt długo i nie przechodziła do fazy płukania. Po kilku próbach diagnostycznych, w tym sprawdzeniu grzałki i czujnika temperatury, okazało się, że grzałka nie grzeje, co prowadziło do nieprawidłowego działania pralki. Po wymianie przekaźnika sterującego grzałką problem został rozwiązany, a pralka zaczęła działać poprawnie. Użytkownik podkreślił, że kluczowe było zidentyfikowanie uszkodzonego elementu oraz wykonanie pomiarów multimetrem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA