logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Indesit IWUD 41051 C ECO PL pralka wchodzi na wysokie obroty i przestaje grzać

Deniuh 24 Mar 2024 11:49 1389 13
REKLAMA
  • #1 21017297
    Deniuh
    Poziom 6  
    Dzień dobry,

Mam problem z pralką Indesit IWUD 41051 C ECO PL

Pralką po włączeniu jakiegokolwiek programu najpierw prawidłowo pobiera wodę, a następnie silnik wchodzi na wysokie obroty i się wyłącza - bęben się zatrzymuje - chwilę stoi w bezruchu i ponownie - wysokie obroty i stop. Dodatkowo zauważyłem, że na kilka sekund przed rozruchem silnika przekaźnik uruchamia obwód grzania - na grzałkę przychodzi 230V - lecz gdy silnik ruszy, grzałka przestaje grzać - zanik napięcia na grzałce.

Po przeczytaniu większości tematów związanych z podobnym problemem sprawdziłem już niemalże wszystko włącznie z rozebraniem całej pralki, więc po kolei:

Moduł sterujący:
    Prod. Bitron Code: 21501216900 (załączam zdjęcie)

Dołączam również filmik z zachowaniem pralki.

1. Na podstawie porad w innych tematach wymieniłem triak BTB10 800BW (zapobiegawczo, ponieważ po pomiarach istniejący triak był sprawny)
    2. Silnik nie ma przebić na obudowę
    3. Cewka tachogeneratora ma rezystancję 60 Ω i podczas kręcenia silnikiem podaje napięcie, a magnes nie spękany i wygląda dobrze.
    4. Przejścia pomiędzy modułem sterującym i silnikiem sprawdzone - całe. Kostki nie są zaśniedziałe i mają styk
    5. Podczas oględzin płytki programatora zauważyłem brak przejścia na uzwojeniu wtórnym transformatora - przerwa była bezpośrednio pomiędzy końcem uzwojenia a nóżką - naprawiłem, przejście jest lecz dalej bez zmian.

Proszę o pomoc - pralkę mam od 2016 roku, więc wiem że ma już swoje lata, ale mam nadzieję że jeszcze trochę pożyje. Jak dotąd jedyne problemy z nią były związane z zatkanym odpływem bębna (zasysała drobne skarpetki, szmatki etc).

Moduł sterujący pralki Indesit z oznaczeniami i złączami Moduł sterujący Indesit IWUD 41051 C ECO PL z widocznymi elementami elektronicznymi Elementy elektroniczne na płytce drukowanej w pralce Indesit Płytka modułu sterującego pralki Indesit IWUD 41051 C ECO PL z widocznymi przekaźnikami i kondensatorami. Etykieta pralki Indesit IWUD 41051 C ECO PL z danymi technicznymi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21017339
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3382
    Jeśli to co piszesz to prawda, zostało Ci sprawdzenie elementów w torze tachogeneratora na PCB.
  • Pomocny post
    #3 21017438
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3820
    Deniuh napisał:
    3. Cewka tachogeneratora ma rezystancję 60 Ω i podczas kręcenia silnikiem podaje napięcie, a magnes nie spękany i wygląda dobrze.
    Zatem według danych z fotki jaką zamieszczam poniżej sprawdzasz wartości elementów i je wymieniasz na sprawne. Po czym powinieneś się cieszyć ponowną udaną naprawą pralki i życzę powodzenia :)

Zbliżenie na płytkę elektroniczną z elementami do wymiany.
  • REKLAMA
  • #4 21017651
    Deniuh
    Poziom 6  
    Więc tak, ponownie wyjąłem silnik i programator, poniżej wyniki:
    1. Opór cewki tachogeneratora w zakresie 63-64 Ohm fotki poniżej:
    Multimetr mierzący opór cewki przy wyjętym silniku.

2. Napięcie podczas obracania silnikiem ręcznie:

3. Oględziny samego magnesu i czujnika

Zbliżenie na metalowy element silnika z widocznym śrubokrętem zamocowanym na środku. Część silnika z widocznym tachogeneratorem i rękawiczką Zbliżenie na czujnik z cewką tachogeneratora trzymany w ręku.

4. Przykładowe przejście w instalacji - przewód tacho

Za Waszymi cennymi poradami sprawdziłem jeszcze raz płytkę - rzeczywiście rezystory obwodu tacho wyglądają na spalone, lepiej było to widoczne po zdjęciu radiatora triaka. Foto:
    Płytka drukowana z widocznymi spalonymi rezystorami. Zbliżenie na płytkę elektroniczną z rezystorami wyglądającymi na uszkodzone. Zbliżenie na płytkę drukowaną z widocznymi elementami elektronicznymi i kodami.

Po pomiarze - potwierdzenie - przerwa w obwodzie.

Bardzo dziękuję koledze TONI_2003 za podanie wartości rezystorów, na moich po spaleniu nie da się nic odczytać… jutro postaram się wymienić rezystory i dam znać czy wróciła do życia :) Pozdrawiam serdecznie, i miłej niedzieli życzę :)
  • REKLAMA
  • #5 21019231
    Deniuh
    Poziom 6  
    Witajcie. Wymieniłem rezystory - jest poprawa, pralka nie wskakuje już na wysokie obroty. Na programie samego wirowania zadziałało wszystko bardzo dobrze, ale to niestety nie koniec problemów…

Na typowym programie prania bawełny, po włączeniu pralka bardzo długo myślała, lecz w końcu ruszyła powolutku bębnem i zaczęła pracować przez parę minut. Następnie przestała kręcić bębnem i długo stała w bezruchu - powinna w tym czasie grzać wodę, niestety po wysterowaniu przekaźników podaje napięcie na grzałkę na okres około 10 sekund i przerywa, podejmuje jeszcze 2 próby grzania wody, które kończą się tak samo - pralka zamiera.

Macie może jeszcze jakiś pomysł?

Na PCB nie znalazłem już żadnych wypalonych rezystorów, wylanych kondensatorów, przerwanych ścieżek etc. Jedyne co budzi moją wątpliwość jest wciąż wspomniany wcześniej transformator, który miał przerwę - poniżej jego zdjęcie, pytanie czy jesteście w stanie pomóc mi dobrać odpowiedni na zastępstwo?

Zdjęcie transformatora oznaczonego DNB7002EL LSE 1537F3. Zbliżenie na uszkodzony transformator trzymany w dłoni. Zbliżenie na transformator trzymany w dłoni przed płytką elektroniczną.
  • #6 21019283
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1598
    Deniuh napisał:
    Macie może jeszcze jakiś pomysł?

Modułek kolega chce?

Dodano po 1 [godziny] 24 [minuty]:

Ad .1 Transformator nie był popsuty, tylko wyrwałeś go przy wyjmowaniu radiatora, triaka etc - w takim stanie pralka byłaby ciemna.
    Ad. 2 Dlaczego żaden z obecnych tutaj Panów, nie wskazał autorowi przyczyny awarii?
    Ad. 3 Domowy majster lubi swojego włoskiego złomka - > mierzy, liczy, błądzi ... zatem podpowiedź -> rozbierz kostkę wiązki silnika (od strony zewnętrznej) masz tam zwarcie i za chwilę znowu będzie bum :)

Widok wtyczki i przewodów we wnętrzu pralki.
  • #7 21019614
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 377
    Deniuh napisał:
    2. Napięcie podczas obracania silnikiem ręcznie.

Do sprawdzenia tacho daj miernik na AC a Kolega ma na DC i dlatego wychodzi zero.
  • #8 21023271
    Deniuh
    Poziom 6  

AsReeX napisał:

Dodano po 1 [godzinie] 24 [minuty]:

Ad. 1 Transformator nie był popsuty, tylko wyrwałeś go przy wyjmowaniu radiatora, triaka itp. - w takim stanie pralka byłaby ciemna.

Ehh.. no i kolego nie masz racji, ale cóż :) po ponownym wlutowaniu transformatora pralka zachowuje się jak wcześniej.

AsReeX napisał:

Ad. 2 Dlaczego żaden z obecnych tutaj Panów, nie wskazał autorowi przyczyny awarii?

W sumie udało mi się już do tego dojść samemu - o tym niżej ;)

AsReeX napisał:

Ad. 3 Domowy majster lubi swojego włoskiego złomka - > mierzy, liczy, błądzi ... zatem podpowiedź -> rozbierz kostkę wiązki silnika (od strony zewnętrznej) masz tam zwarcie i za chwilę znowu będzie bum :)
    Widok wtyczki i przewodów we wnętrzu pralki.

Na nic zdała się twoja podpowiedź, bo racji nie masz po raz drugi. Zwarciem tam nie ma - choć fakt musiało się tam kiedyś pojawić - nie pisałem o tym, bo to mało znaczący fakt, ale z pralki tej korzystała przez 1 rok osoba wynajmująca mieszkanie i to u niej pralka uległa awarii - w mieszkaniu wylądował nowy sprzęt, a tego „włoskiego złomka” zabrałem do domu - nie wiem czy zwróciłeś uwagę na scenerię, ale podpowiem - jest to kotłownia (notabene wciąż niedokończona, wiesz jeszcze glazura itd.). Ów włoski złomek będzie prać moje brudne szmaty z garażu/warsztatu. W pralni stoi sprzęt innej klasy - do prania „normalnej” odzieży ;)

Kończąc przydługą wypowiedź - pralkę finalnie naprawiłem bez korzystania z usług obcych, hula aż miło, a naprawa kosztowała mnie parę dyszek (troszkę pokombinowałem, ale najważniejszy skutek co nie? :))
  • #9 21023301
    AsReeX
    Poziom 40  
    Deniuh napisał:
    Ehh.. no i kolego nie masz racji, ale cóż po ponownym wlutowaniu transformatora pralka zachowuje się jak wcześniej.

Głupa ze mnie robisz? Czy nie potrafisz przeczytać ze zrozumieniem! To transformator układu ZASILANIA -> gdyby był uszkodzony, to pralka była by "ciemna" xD

Deniuh napisał:
    Zwarciem tam nie ma - choć fakt musiało się tam kiedyś pojawić - nie pisałem o tym, bo to mało znaczący fakt

Jednym możliwym powodem uszkodzenia wskazanych rezystor jest zwarcie w obwodzie tacho :)

Tyle w temacie ^^
  • #10 21023307
    mariukonie
    Poziom 31  
    Deniuh napisał:
    pralkę finalnie naprawiłem bez korzystania z usług obcych...
    ...troszkę pokombinowałem, ale najważniejszy skutek co nie? :)

To się pochwal jak naprawiłeś? Bo jestem ciekawy.
    Jakie tam kombinacje alpejskie uskuteczniłeś?
    ;)
  • REKLAMA
  • #11 21023406
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3820
    Deniuh napisał:
    pralkę finalnie naprawiłem bez korzystania z usług obcych
    Jasne zbawicielu już to widzę jak naprawiasz bez moich informacji w raz z foto w poście #3, a o innych mniej lub bardziej pomocnych osobach w temacie tylko napomknę...
  • #12 21023777
    Deniuh
    Poziom 6  
    Nie nie nie, przepraszam Cię bardzo TONI_2003, Ty oraz kolega nares chcieliście pomóc, i Wasze rady były bardzo cenne, i bardzo za nie dziękuję, fragment w którym napisałem o braku korzystania z usług obcych tyczył się kolegi AsReeX’a który proponował mi zakup sterownika za 350/200 (nowy/uzywany) poprzez PW. Zgryźliwy ton mojego ostatnie posta tyczył się w całości powyższego kolegi, gdyż wg mnie zachowałeś się niestosownie. Bardzo nie lubię traktowania ludzi z góry, a tak odebrałem Twojego posta. Do naprawy tej pralki podszedłem na zasadzie - może czegoś nowego się nauczę, bo elektronik ze mnie żaden, choć podstawy (teoretyczne) poznałem (kilka zajęć na studiach było związanych z elektroniką).

Do sedna: zakupiłem używany sterownik z innego modelu Indesit’a - przemierzyłem go i niestety w dalszym ciągu nie widzę na swojej płycie usterek, na szczęście zabezpieczyłem się na taką okoliczność, i aby uniknąć programowania nowego sterownika kupiłem w pakiecie ze sterownikiem panel sterujący - całość za parędziesiąt złotych :) finalnie programy prania są te same, a jedyną wadą jest brak wyświetlacza (który w sumie i tak wyświetlał wyłącznie czas do końca programu co w moim wypadku jest totalnie zbędne). Jeżeli chodzi o mój układ - podejrzewam, że nie da się go już uratować i problem leży raczej w układzie sterującym (choć jeśli macie jakieś pomysły - chętnie wysłucham i wypróbuje w celach dydaktycznych :) )

• #13 21023804
    mariukonie
    Poziom 31  
    Kreatywnie.
    Komutator chyba cyka. Nie jest uszkodzony?
  • #14 21023812
    AsReeX
    Poziom 40  
    Hola, hola? Kto tu do kogo napisał? Wysłałeś na PW zapytanie -> otrzymałeś odpowiedź :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Indesit IWUD 41051 C ECO PL, która po włączeniu programu pobiera wodę, ale silnik wchodzi na wysokie obroty i się wyłącza, a grzałka przestaje działać. Po wymianie triaka i sprawdzeniu silnika oraz cewki tachogeneratora, użytkownik odkrył uszkodzone rezystory w obwodzie tacho, co poprawiło działanie pralki, ale problem z grzaniem wody pozostał. Użytkownik wymienił rezystory, co poprawiło sytuację, jednak pralka nadal nie grzała wody prawidłowo. Ostatecznie użytkownik zakupił używany sterownik z innego modelu Indesit’a, co pozwoliło na naprawę pralki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA