logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tytuł: Nieudane trawienie płytki laminatu światłoczułego - podpowiedzi, przyczyny i rozwiązania

m.jastrzebski 12 Sty 2023 14:45 561 5
REKLAMA
  • #1 20381426
    m.jastrzebski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 864
    Koledzy pomożcie,

Nie jestem specem od elektronikiem, w życiu poepłeniłem kilka prościutkich płytek do róznych projektów DYI. Ale właśnie zepsułem 3 laminat śwaitłczuły i nie wiem o co kaman.
    Robiłem to zawsze tak samo i raptem jest kupa.

Generalnie nie chce się trawić laminat śwaitłoczuły. Leży w nadsiarczanie 2 godziny i NIC się nie dzieje. Robię to według opisu na stronach.
    - naświetlam około 10min, takim cusiem do paznokci chyba, dosyć długo bo przegnieciony wydruk przez pleksi, ale taki czas się sprawdzał wcześniej
    - wywyłuje 45sekund @ 20C
    - trawie w nadsiarczanie, 40C, (pilnuje tej temperatury). świeżo rozrobiony roztwór zgodnie z opisem na opakowaniu 100g na 0,5L wody.
    ścieżki wywołane i ładnie widoczne.

I NIC. 2h może leżeć w nadsiarczanie i nie drgnie. Przebieg ścieżek jest wywołany i wyraźnie widoczny. Na oko tak samo jak zawsze w przeszłości. Tak jakby emulsja śwaitłoczuła blokowała dostęp do miedzi zupełnie i się w roztworze nie trawiła. Jak poleży przez noc to wytrawi, ale wtedy ścieżki nie do uzycia. Identycznie robiłem wszystko pare dni temu i wyszło super, tylko idiota wydruk położyłem po ciemku odwrotnie.

O co może chodzić? Za słabo naświetlone?
  • REKLAMA
  • #2 20381478
    TWl
    Poziom 21  
    Ocena: 133
    A jak zdrapiesz kawałek tej "wywołanej" emulsji i wrzucisz do roztworu trawiącego, to wyżre miedź? Może jest jakiś problem z wywoływaczem?

TW
  • REKLAMA
  • #3 20381487
    m.jastrzebski
    TWl napisał:
    A jak zdrapiesz kawałek tej "wywołanej" emulsji i wrzucisz do roztworu trawiącego, to wyżre miedź? Może jest jakiś problem z wywoływaczem?

TW

Tak jak usunę pazurem to wytrawi.
    NIe wiem czy wywoływanie utrwala część nienaświetloną (zasłoniętą w czasie naświetlania) czy modyfikuje cześć naświetloną. Czyli czy za słabo naświetlam czy za słabo wywołuje.
  • REKLAMA
  • #4 20381510
    jajacek44
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    A "wywoływanie " to czym? 45 sekund? to nawet nie zacznie wymywać zabezpieczeń (wymyć niezaświelone)
  • REKLAMA
  • #5 20381531
    m.jastrzebski
    jajacek44 napisał:
    A "wywoływanie " to czym? 45 sekund? to nawet nie zacznie wymywać zabezpieczeń (wymyć niezaświelone)

Uniwersalny wywolywacz do płytek poztywowych AGT-087 by TermoPasty.
    Na opakowaniu napisane wywoływać 30-60 sekund (max 2 minuty) w temperaturze pokojowej. Wołałem 45sekund, mieszajac intensywnie.
    Z tego wniosek, ze powinienem wydluzc czas wywoływania. Spróbuje i zobacze co wyjdzie.
  • #6 20439252
    JarekPrzybyl
    Poziom 15  
    Ocena: 216
    A może twoje chemikalia i materiały usiłują Cię przekonac że najwyższy czas zarzucić robienie płytek w domu, a zamiast tego zamawiać je w płytkarni? Za 2$ plus 5$ kosztu wysyłki za dwa tygodnie będziesz miał płytkę w jakości, której domowymi metodami nie osiągniesz w życiu. A że dwa tygodnie to długo? Czy ja wiem? Obudowę, mechanikę i tym podobne przez ten czas można ogarnąć.
REKLAMA