logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Protokół odbioru instalacji elektrycznej-jak to wypełnić?

Stachuxxx 12 Sty 2023 15:39 32217 17
  • #1 20381521
    Stachuxxx
    Poziom 3  
    Ocena: 6

Witam.
    Proszę o pomoc w wypełnieniu tegoż protokołu.
    Pytałem juz 3 elektryków i nikt jednoznacznie nie umie mi pomóc by nie zrobić tzw.babola :-)

Zaznaczyłem miejsca numerami 1-15 które nie sa mi do końca jasne.

1) ilość lamp podłączonych na stałe do intalacji (nie do gniazdka)
    2) chyba chodzi o gniazka 230V
    3) grzejniki?czy raczej chodzi o urzadzenia typu piekarnik lodówka zmywarka?
    4)całkowita moc zainstalowana?czyli wszystkie urzadzenia podłaczone na "stałe"do sieci,tzn lampy,lodówka,piekarnik,tv?jesli lampka np. nocna wpięta do gniazdka to też,chyba nie ?
    5)Swiatło :-) mają na mysli chyba 230V czyli wpisać 230V?
    6)siła ,wpisać 400V?osobnej rozdzielni 400V nie mam,mam jedna trójfazową czyli tu skresić?mam tylko jedno gniazdo 32A w garażu.
    7)A ,amper czyli całkowite obciążenie rozdzielni ?
    8)chyba skreślić
    9) chyba liczba rozdzielni wiec wpisać 1?
    10) tu chyba skreślić?
    11) YKY 5x10mm2?
    12)z? tu chyba Cu albo miedz wpisać , wogóle w1,z ...co to ma być?
    13)jesli mam jedno gniazdo w garazu 400V to w tym punkcie wpisać 400V?
    14) tu ilość czyli 1sztuka
    15) kW? hmmm,w sumie mam jeszcze przewód 400V w kuchni i rozdzielone po fazie na lodówke,piekarnik i mikrofale to w punkcie 14 chyba sztuk 2 i w punkcie 15)moc maksymalna tych trzech urządzeń?

Z góry dziękuje za pomoc,napewno przyda sie innym bo widziałem nie raz poruszony ten temat na forum ale nie był rowiązany do konca tak szczegółowo.
  • #2 20381545
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1146
    Skoro protokół odbioru instalacji elektrycznej to końcowy dokument potwierdzający poprawność wykonania instalacji, a podpisać go może wyłącznie osoba, dysponująca odpowiednim certyfikatem kwalifikacyjnym, to daj go do wypełnienia i podpisu tej osobie.
  • #3 20381554
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Z którego roku ten papier?
  • #4 20381558
    Stachuxxx
    Poziom 3  
    No własnie i tu jest problem bo mimo tego ze mają uprawnienia to nie robili jeszcze protokołów odbioru i nie chca zrobić błędu,więc pozwoliłem sobie napisać tutaj by pomogły osoby (eksperci) którzy już takie coś robili.

Dodano po 1 [minuty]:

Brivido napisał:
    Z którego roku ten papier?

W zasadzie nie wiem ale widziałęm na forum ze nie jeden taki już wypelniał....z neta sciągniety?
  • #6 20383112
    Stachuxxx
    Poziom 3  
    strfind napisał:
    Większość danych masz w projekcje instalacji podane.

Nie mam projektu,instalacje robiłem sam z głowy,żona zaznaczyła gdzie mają być lampy,urządzenia i gniazdka i włączniki i robiłem.
    Dziś wszyscy by chcieli projekty jak moi sasiedzi,nawet poduszke i kolor poduszki na sofie projektant im wskazał,zero twórczości własnej.
    Za niedługo jak w samochodzie zepsuje sie alternator to ludzie bedą wymieniać samochód bo sie pospuł.
  • #7 20383135
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    Stachuxxx napisał:
    Nie mam projektu,instalacje robiłem sam z głowy
    Ale Riso i IPZ umiesz i masz czym zmierzyć?
  • #8 20383159
    Stachuxxx
    Poziom 3  
    Ja nie chce robić pomiarów tylko uzupełnic protokół jak wyżej,jeśli to nie przejdzie to wtedy będe musiał.
  • #9 20383169
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6617
    Stachuxxx napisał:
    Ja nie chce robić pomiarów tylko uzupełnic protokół
    Czegoś tu nie rozumiem - pomiarów nie chcesz robić, ale instalację zamierzasz dopuścić do użytkowania?
    A jeśli nie, to po co ten protokół?
  • #10 20383179
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    Bo widocznie ktoś jest nieustępliwy i taki protokół musi być, po prostu papier, a na pomiary każdy leje.

Co do tej kartki, to rozróżnienie liczników na światło i siłę, a także ilość izb i podane typy zabezpieczenia, czy inne rzeczy świadczą, że jest ona z minionej epoki, ale że króluje kopiuj wklej i papier jest tylko od tego by się zgadzał to cóż...

Uzupełnij na oko te urządzenia, ilości i moc, nie ma to znaczenia większego, szczególnie, że współczynnika jednoczesności też brak.

Może kiedyś było kilka punktów, które nawet jak wszystkie działały to moc była mniejsza niż zabezpieczenie przy liczniku.

Licznik na światło wykreśl, uzupełnij ten os siły, bo rozumiem, masz 3 fazowy?

W odbiornikach siłowych wpisz tylko to gniazdo i kuchenkę. Generalnie nikt na to nie patrzy, więc nikt nie uzupełnia poprawnie, bo poprawnie w obecnych czasach się nie da. Zarówno przez inne czasy, to że inaczej się robi, ale też to, że klienci mają coraz większy wpływ na to jak wykonuje się instalacje.

Moc zainstalowana, wpisz to co z tabelki wszystko. Przy liczniku wpisz 400V i obok, bo ja wiem, prąd bazowy licznika. Masz w w ogóle licznik? Bo przepisywać wartości zabezpieczenia nie było by sensu, bo i po co.

Napisałbym, żebyś wykonał chociaż zwykłe, nieoficjalne pomiary takie dla siebie, ale to nie tylko pomiary a i oględziny. Teraz króluje bylejakość i zawsze znajdziesz kogoś kto klepnie wszystko, czy na różnym poziomie, więc w sumie to też nic nie znaczy.
  • #11 20383247
    strfind
    Poziom 17  
    Ocena: 82
    Stachuxxx napisał:
    Za niedługo jak w samochodzie zepsuje sie alternator to ludzie bedą wymieniać samochód bo sie pospuł.

W samochodzie zepsuty alternator nie zagraża życiu. Tutaj zrobisz babola, coś podepniesz nie tak jak trzeba i ktoś może zostać porażony. Nie mówiąc o tym, że ubezpieczenie w razie pożaru nie zadziała gdyż nie ma przeprowadzonych badań instalacji a kierbud powinien projekt oraz pomiary ochronne mieć załączone w książce budowlanej i bez niego nie odebrać.

Pokazesz zdjęcia rozdzielnicy? Układ sieci znasz?
  • #12 20391124
    Stachuxxx
    Poziom 3  
    Brivido napisał:
    bo rozumiem, masz 3 fazowy?

Tak, kto teraz nie ma 3 fazowego.
    Tak to uzupełniłem z objaśnieniami ,proszę o sprawdzenie czy dobrze to zrobiłem i zatwierdzenie ,przyda się innym którzy też nie raz szukali.
    Dziękuję
  • #14 20391627
    Stachuxxx
    Poziom 3  
    i nie było zastrzeżeń,przeszło?
  • #16 20671096
    llopacinski
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    czy taki świstek faktycznie wystarczy aby spełnić formalności odbioru budynku? Nie musi być numeru miernika z protokołem wzorcowania, ani pomiarów rezystancji izolacji, pętli impedancji, ciągłości uziemiania, rezystancji uziemiania, ani czasów i prądu różnicówek? Przecież ten świstek to nic nie jest. Takie coś to każdy na kolanie może sobie napisać.
  • #17 20671420
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wypełnienia protokołu odbioru instalacji elektrycznej. Użytkownik zwrócił się o pomoc w zrozumieniu poszczególnych punktów dokumentu, takich jak ilość lamp, gniazdek, moc zainstalowana oraz pomiary. Odpowiedzi wskazują, że protokół powinien być wypełniony przez osobę z odpowiednimi kwalifikacjami, a wiele danych można znaleźć w projekcie instalacji. Użytkownicy podkreślają, że dokumentacja często nie odzwierciedla aktualnych standardów i praktyk, a pomiary są kluczowe dla bezpieczeństwa instalacji. Wskazano również na problemy z akceptacją protokołów przez niektóre instytucje, mimo posiadania wymaganych pomiarów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA