logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prowadzenie przewodów pomiędzy wiązarami - dom jednorodzinny

Barbarossa77 13 Sty 2023 10:56 2274 3
  • #1 20382857
    Barbarossa77
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Witam.
    Będę robił instalacje elektryczną w swoim nowym domu. Mam dach z wiązarów, wrzuciłem kilka fotek. Pomysł jest taki żeby podwieszać przewody do wiązarów w czarnym niepalnym peszlu. Nawet nie musiałoby to być mocowane bezpośrednio do wiązarów, a np. za pomocą jakiś suportów. Przewody do świateł naturalnie muszą tam być, ale mi też chodzi żeby przewody do gniazd też częściowo leciały górą.

Prośba o poradę w temacie czy taki sposób prowadzenia częściowo górą kabli będzie OK (byłyby one w peszlu a peszel w wełnie).
    Jeżeli tak, to poradźcie jakiego rodzaju akcesoria montażowe można zastosować. Planowałem płaskownik przymocować do wiązarów od dołu, lecieć przewodami w czarnym peszlu, ale może są lepsze rozwiązania.

Dom wygląda tak. Skrzynka jest w garażu. Kable prowadził bym górą tylko w zasadzie do strefy nocnej (3 sypialnie).

Prowadzenie przewodów pomiędzy wiązarami - dom jednorodzinny Prowadzenie przewodów pomiędzy wiązarami - dom jednorodzinny Prowadzenie przewodów pomiędzy wiązarami - dom jednorodzinny Prowadzenie przewodów pomiędzy wiązarami - dom jednorodzinny
  • #2 20382927
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4301
    Barbarossa77 napisał:
    Prośba o poradę w temacie czy takie sposób prowadzenia częściowo górą kabli będzie OK (byłyby one w peszlu, a peszel w wełnie)
    Nie widzę przeciwwskazań, ale wełna mineralna w przeciwieństwie do muru lub tynku jest o wiele lepszym izolatorem ciepła, zatem przewód może nagrzać się do wyższej temperatury niż przewód prowadzony w peszlu pod tynkiem.
    Trzeba to uwzględnić przy doborze przekrojów przewodów.
  • #3 20384445
    Merio186
    Poziom 17  
    Ocena: 58
    Popatrz na np. "obejmy do kabli" może coś znajdziesz do siebie. Generalnie to co chcesz zrobić to jest OK. Wiele domów ma tak wykonaną instalację.
  • #4 20384511
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4280
    Tu są błędne założenia, ponieważ wełna powinna leżeć od dołu więźby w górę. Na dole, równo z drewnem powinna być folia.
    Do belek należy mocować uchwyty profili w układzie krzyżowym, a do nich płyty g/k.
    W takim rozwiązaniu mamy przestrzeń minimum 6 cm i to w niej należy przewody umieścić a nie w wełnie!
REKLAMA