logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć alarm do centralnego zamka w VW Passat 1995?

andra8 18 Lis 2005 21:42 3893 8
REKLAMA
  • #1 2003530
    andra8
    Poziom 11  
    Witam
    Może ktoś mi pomoże, zainstalowałem alarm do vw passata 95 r i chciałbym aby sterował centralnym fabrycznym, trochę nie wiem w które przewody się wpiąć
    Pozdrawiam Andrzej

Moderowany przez kosmita:

nie pisz postów i ich tematów dużymi literami

• REKLAMA
  • #2 2005318
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Sprawdź kontrolką żarówkową które kable odpowiadają za to, max 5 min sprawdzenia. Więcej zachodu niż roboty.

Pozdrawiam Sadek
  • REKLAMA
  • #3 2005681
    gracus7
    Poziom 26  
    Ocena: 201
    według mojej dokumentacji szukaj w wiązce przewodów wychodzących z drzwi kierowcy:

-popielaty (zamykanie)
    -zielony (otwieranie)
    na przewody podajesz plus na zmiane do wysterowania
    pamiętaj aby wszystko podłączyć tak aby dany przewód w chwili podawania napięcia był odłączony od drzwi i po wysterowaniu spowrotem był połaczony(przekaźnik)
  • REKLAMA
  • #4 2005688
    adamo
    Poziom 21  
    Ocena: 146
    Witam naprzemienne podawanie + na jake kolory nie pamiętam sam szybko do tego dojdziesz powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 2006233
    650ccm
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam. Panowie sory ze sie wtrace ale czy w tej kwesti nie ma zadnego znaczenia sterowanie zamka do alarmu? Z tego co pamietam to u mnie jak elektronik montowal alarm i podlaczal do niego centalny to dawal przekazniki gdyz alarm mial sterowanie masa a zamek plusem.Czy w pasacie tym centralny zamek jest sterowny (+) czy (-). A moze kolega ma alarm z mozliwoscia wyboru sterowania. Jezeli sie myle to poprawcie mnie. Pozdro
  • #6 2006263
    gracus7
    Poziom 26  
    w tym passacie sterowanie jest +12V a podłączenia do przewodów zawsze robi się na przekaźnikach!!!
    większość alarmów jako sterowanie dla centralnego zamka ma impuls masy ale zdażają się alarmy które mają tzw. interfejs do sterowania zamkiem centralnym czyli wbudowane przekaźniki z wyprowadzonymi wyjściami i w takim alarmie wystarczy podać plus lub masę na dany przewod w zalezności od tego czym ma byś wysterowany centralny w aucie...
  • #7 2008069
    andra8
    Poziom 11  
    Witam ponownie
    Dzięki za odzew, sprawdziłem w swoim alarmie i faktycznie na sterowanie centralnego jest podawana masa więc muszę zamontować przekaźnik aby podawać plus, czy dobrze myśę?
    Pozdrawiam Andrzej
  • #8 2008249
    gracus7
    Poziom 26  
    dokładnie ! podłącz tak przekaźnik aby dany przewód np zielony przechodził przez przekaźnik a w czasie podania impulsu przez alarm przekaźnik rozłączył ten przewód i na jeden jego koniec podał +12V ale na ten koniec który idzie do streownika nie do drzwi!!
    i z drugim przewodem tak samo...

jak nadal nie kumasz to podaj mi na PW swój adres email to podrzucę ci schemat
  • #9 2009318
    jaro03
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    A nie masz przypadkiem pneumatyka? Jeśli tak to sterowanie masz na jednym przewodzie (nie pamiętam koloru) na który raz idzie + a raz -. Stosujesz wtedy przekaźniki, które to zmieniaj po podaniu impulsu z centralki. Trzeba tylko je wpiąć tak aby impuls szedł do pompki a nie na drzwi. pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono podłączenie alarmu do fabrycznego centralnego zamka w VW Passat z 1995 roku. Centralny zamek w tym modelu jest sterowany napięciem +12V, a przewody odpowiedzialne za zamykanie i otwieranie to popielaty (zamykanie) oraz zielony (otwieranie), znajdujące się w wiązce drzwi kierowcy. Alarmy często sterują centralnym zamkiem poprzez impuls masy, dlatego konieczne jest zastosowanie przekaźników, które umożliwią podawanie odpowiedniego napięcia plus na przewody zamka. Przekaźniki powinny być podłączone tak, aby w chwili impulsu rozłączały przewód i podawały +12V na stronę sterownika zamka, nie na drzwi. W przypadku alarmów z wbudowanymi przekaźnikami wystarczy podać plus lub masę zgodnie z wymaganiami zamka. Dodatkowo, jeśli centralny zamek jest pneumatyczny, sterowanie odbywa się na jednym przewodzie, na który podawany jest na przemian plus lub minus, co również wymaga zastosowania przekaźników do zmiany polaryzacji impulsu. Podsumowując, prawidłowe podłączenie alarmu do centralnego zamka w VW Passat 1995 wymaga identyfikacji przewodów sterujących, zastosowania przekaźników do konwersji sygnału masy na plus oraz odpowiedniego wpięcia w obwód sterownika zamka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA