logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] DENON DCD 3000 - kiepskie brzmienie odtwarzacza CD, tłumienie dźwięku, kontrabas, wysokie tony

Maciaku 15 Sty 2023 19:05 2502 13
REKLAMA
  • #1 20387100
    Maciaku
    Poziom 5  
    Witam serdecznie.
    Właśnie kupiłem wspomniany w tytule odtwarzacz CD.
    I trochę się załamałem po pierwszym odsłuchu.
    Ogólnie jeżeli chodzi o stan techniczny mechaniki to nie mam zastrzeżeń. Napęd jest cichy i stabilny.
    Laser odczytuje błyskawicznie i bez problemów, nie gubi ścieżki i się nie mota.
    A co do dźwięku nooo?. Muszę się nad tym tematem pochylić głębiej.
    Na zdecydowanej większości for audio (zagranicznych również) chwalą ten kompakt jak gdyby opisywali "święty gral", ooohhhh?..om i aahhh?.om nie ma końca.
    A u mnie brzmi on jak by ktoś na kolumnach powiesił zimowe grube kurtki. Może nie dokładnie tak samo jak z kurtkami na kolumnach, trudno mi to dokładniej opisać.
    Według opisów wielu osób dźwięk miał być zwiewny, delikatny, detaliczny, czysty kryształ. Tu nie jest zwiewny i krystaliczny, raczej coś go wyraźnie trzyma i tłumi. A w niskich basowych częstotliwościach (kontrabas) dźwięk staje się mocno nieprzyjemny, jakby rezonujący, dręczący.
    Nie mogę powiedzieć, że wysokie tony zupełnie znikają, ale wszystko brzmi ciężko i męcząco. Przy bezpośrednim porównaniu, byle jaki "Technics SL-P277A" zwiewnością i delikatnością dźwięku bije tego DENONa "DCD-3000" na łeb, przy każdej słuchanej płycie. Dla tego szukam ludzi którzy mieli okazję posłuchać ten odtwarzacz.
    Być może coś w nim padło w torze analogowym audio?
    Szlag wie co jest grane.
    Denona mam podpiętego pod "SONY TA-F707ES".
    Przyznam, że cała ta sytuacja, trochę mnie irytuje.
    Dlatego postanowiłem pogrzebać trochę i zobaczyć czy ktoś tam był przede mną.
    I kur...a był. Najprawdopodobniej wymienione dwa opampy. I jeszcze coś powsadzane pomiędzy nóżki wejściowe tych opampów. Jakieś kondensatorki smd. Reszta opampów jest firmy NEC, tylko te dwa z tyłka wyjęte.
    Przy okazji sprawdziłem kondensatory i są w dobrej formie. Raczej zostawię, w końcu to ELNA.
    Muszę kupić jakieś opampy na wymianę. I tu moje pytanie: jakie i gdzie kupić, żeby jakiś podrobionych chinoli nie wstawić?
    Dodam fotki płytki z przetwornikami DA i opampami.

DENON DCD 3000 - kiepskie brzmienie odtwarzacza CD, tłumienie dźwięku, kontrabas, wysokie tony DENON DCD 3000 - kiepskie brzmienie odtwarzacza CD, tłumienie dźwięku, kontrabas, wysokie tony DENON DCD 3000 - kiepskie brzmienie odtwarzacza CD, tłumienie dźwięku, kontrabas, wysokie tony DENON DCD 3000 - kiepskie brzmienie odtwarzacza CD, tłumienie dźwięku, kontrabas, wysokie tony
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20387246
    rubik123
    Poziom 21  
    Ocena: 110
    Luty na zewnętrznych nogach tych scalaków wyglądają na fabryczne tylko jakby kondensatory ktoś dolutował.
  • Pomocny post
    #3 20387397
    bwc
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Mam tego Denona od wielu lat. Te scalaki są tam oryginalnie. Jest wiele zdjęć tego CD w necie, zresztą mojego też, więc sobie sprawdź.
    Być może ktoś go modyfikował.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20387595
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1872
    Pytanie też dlaczego ktoś też wyciął wyjściowe kondensatory sprzęgające. Tam powinny być kondensatory elektrolityczne połączone szeregowo i przeciwsobnie (połączenie unipolarne). Wygląda że jest tam niestety więcej poprzerabiane.
    Ściągnij sobie z sieci service manual i porównaj. Najlepiej doprowadź do stanu fabrycznego.
  • #5 20387719
    Maciaku
    Poziom 5  
    Dziękuje wszystkim za odpowiedzi.
    Jeżeli chodzi o kondensatory to ja je wylutowałem do sprawdzenia.

Dodano po 2 [godziny] 33 [minuty]:

Usunąłem małe kondensatorki, które były między nóżkami opampów. Jest lepiej!
    Ale nie brałem pod uwagę że sprawdzałem bez gniazd XLR. Płytkę z gniazdami wyciągnąłem bo przeszkadzała. Może tam coś zakłóca?
    Jak będę miał chwilę to sprawdzę.
    A na marginesie: jakie opampy wyższej jakości (niż te w DENONIE) można tu zastosować.
    Niektórzy tuningują te playery,
    Może któryś z kolegów ma jakiś schemat zmian które należy wykonać, by to lepiej zagrało?
    Namiary na jakiegoś zaklinacza CD playerów też miło widziane, najlepiej kogoś z Wrocławia 😁
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 20404017
    Maciaku
    Poziom 5  
    W DENON DCD 3000 przywróciłem wszystkie zmiany do stanu fabrycznego. Nie miały one znaczącego wpływu na charakter dźwięku.
    Wymieniłem opamp-y. Wszystkie opamp-y, (jest ich 10) na BB opa2134, w torze analogowym oczywiście. 
    I dupa😒 Dźwięk jest gorszy niż na oryginalnych wzmacniaczach NEC c4570c .  Dźwięk jest płaski, wyraźnie mniej przestrzeni, stłumiony, tandetny. 
    BB opa2134 kupiłem w TME.
    Podróby, albo taka lipa?  
    Dla tego, szukam dalej dźwięku idealnego. 
    (Się zrymowało😜)
  • Pomocny post
    #7 20404239
    rubik123
    Poziom 21  
    Ocena: 110
    A na innym odtwarzaczu Twój sprzęt lepiej brzmi?
  • Pomocny post
    #8 20404300
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Ocena: 745
    Maciaku napisał:
    Dźwięk jest gorszy niż na oryginalnych wzmacniaczach NEC c4570c .  Dźwięk jest płaski, wyraźnie mniej przestrzeni, stłumiony, tandetny.
    Jesteśmy na forum technicznym, nas rajcują cyfry i wykresy. Chcesz mieć pewność że twój odtwarzacz pracuje w pełni prawidłowo, należy zaopatrzyć się w dobrą kartę dźwiękową i przy pomocy RMAA zrobić szereg pomiarów. Da się to zrobić nawet w odtwarzaczu CD bo nagrywasz na płytę plik WAV i go odwarzasz a komputer to analizuje, wtedy będziesz wiedział czy ma równą charakterystykę przenoszenia i czy występują jakieś problemy. Bez tych pomiarów stąpasz po omacku, na ucho nic się nie ustali a łatwo sobie wmówić że coś gra dobrze albo źle.
  • Pomocny post
    #9 20404314
    bwc
    Poziom 27  
    Ocena: 178
    Mojego DCD-3000 miałem okazję słuchać w różnych systemach, na różnych kolumnach i wzmacniaczach i nigdy nie miałem powodów do narzekań na jego brzmienie. Współpracował ze wzmacniaczami:
    Denon PMA-1315R
    pre Pioneer C-90a + amp Onkyo A7090
    Baltlab Epoca 1v3
    Pioneer A400X.
    Czy możesz podłączyć ten CD jak DAC i sprawdzić czy część cyfrowa działa dobrze?
    Z jakiego wy audio korzystasz? Fixed czy variable?
  • REKLAMA
  • #10 20404957
    Maciaku
    Poziom 5  
    rubik123 napisał:
    A na innym odtwarzaczu Twój sprzęt lepiej brzmi?

Mam drugi odtwarzacz, jest to Technics SL-PS7 .
    Całkiem spoko sprzęt. Brzmi zwiewnie, dźwięk ma sporo lekkości. I to mi pasuje, bo nie męczy.
    DENON DCD 3000 gra bardziej przestrzennie, tak jak by dodano system surround, i to w nim jest bardzo fajne. Tylko ten ciężki charakter brzmienia dobija.
    Wiem, powiesz że marudzę. Ale kiedy słucham tego DENONA moje uszy klękają i proszą bym go wyłączył. Eeehh… a mogłem się zająć zbieraniem znaczków albo rybki chodować.

Dodano po 17 [minuty]:

Jesteśmy na forum technicznym, nas rajcują cyfry i wykresy. Chcesz mieć pewność że twój odtwarzacz pracuje w pełni prawidłowo, należy zaopatrzyć się w dobrą kartę dźwiękową i przy pomocy RMAA zrobić szereg pomiarów.[/quote]

Zrobiłem już wstępne testy, wszystko jest Ok.
    Postaram się wypalić płytę testową to wrzucę tutaj kilka screen-ów. Jeżeli podłączam DENONA jako DAC-a charakterystyka pasma jest płaska w całym zakresie częstotliwości.
    Pewnie nie chodzi o podbite basy czy soprany, problem leży w specyficznym rodzaju zniekształceń. Dlatego część sprzętów określamy jako ciepło grające a inną jako chłodne czy metaliczne. Choć pasmo przenoszenia w każdym z nich może być identyczne.
    Tak to sobie tłumaczę.

Dodano po 25 [minuty]:

bwc napisał:
    Mojego DCD-3000 miałem okazję słuchać w różnych systemach, na różnych kolumnach i wzmacniaczach i nigdy nie miałem powodów do narzekań na jego brzmienie. Współpracował ze wzmacniaczami:
    Denon PMA-1315R
    pre Pioneer C-90a + amp Onkyo A7090
    Baltlab Epoca 1v3
    Pioneer A400X.
    Czy możesz podłączyć ten CD jak DAC i sprawdzić czy część cyfrowa działa dobrze?
    Z jakiego wy audio korzystasz? Fixed czy variable?

Próbowałem na FIXED i VARIABLE. Oba działają poprawnie, a różnica (jeśli jest) ma niezauważalny wpływ na efekt końcowy.
    DAC działa bardzo dobrze, ale próby jak na razie prowadziłem z karty dźwiękowej i plikami kompresji stratnej. Więc o jakiejkolwiek jakości nie możemy mówić.
    Spróbuje podłączyć Technics SL-PS7 optykiem do DENONA, sprawdzę co się stanie. Po testach podzielę się opinią.
    P.S.
    Wszystko mam podpięte pod wzmacniacz SONY TA-F707ES Moim zdaniem ten wzmacniacz ma referencyjne brzmienie, dynamiczne i potężne. Miałem wcześniej Marantz pm-75 był trochę cieplejszy. Kolumny B&W 602.
  • Pomocny post
    #11 20405842
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Maciaku napisał:
    Pewnie nie chodzi o podbite basy czy soprany, problem leży w specyficznym rodzaju zniekształceń. Dlatego część sprzętów określamy jako ciepło grające a inną jako chłodne czy metaliczne. Choć pasmo przenoszenia w każdym z nich może być identyczne.
    Tak to sobie tłumaczę.
    Myślę że źle tłumaczysz, RMAA mierzy zniekształcenia i masz komplet danych by określić czy sprzęt gra prawidłowo. W dokumentacji sprzętu jest podane wszystko i porównuje się wyniki pomiarów z tym co opisał producent, jeśli są duże rozbieżności to szuka się problemu ale istotne jest by wiedzieć na ile pozwala taka karta dźwiękowa. Są różne wzmacniacze operacyjne i trzeba mieć świadomość że żonglerka bez opamiętania może źle wpłynąć na pracę układu, tu temat jest bardziej skomplikowany bo trzeba uważnie czytać DS każdego opampa. Ale rób jak chcesz, mi nic do tego. Ja wybieram rozsądek i mam tą przyjemność z muzyki której nie będzie mieć większość audiofilów.
  • #12 20406043
    Maciaku
    Poziom 5  
    2konrafal1993 napisał:
    Maciaku napisał:

Myślę że źle tłumaczysz, RMAA mierzy zniekształcenia i masz komplet danych by określić czy sprzęt gra prawidłowo. W dokumentacji sprzętu jest podane wszystko i porównuje się wyniki pomiarów z tym co opisał producent, jeśli są duże rozbieżności to szuka się problemu ale istotne jest by wiedzieć na ile pozwala taka karta dźwiękowa. Są różne wzmacniacze operacyjne i trzeba mieć świadomość że żonglerka bez opamiętania może źle wpłynąć na pracę układu, tu temat jest bardziej skomplikowany bo trzeba uważnie czytać DS każdego opampa. Ale rób jak chcesz, mi nic do tego. Ja wybieram rozsądek i mam tą przyjemność z muzyki której nie będzie mieć większość audiofilów.

Ok błądzę to oczywiste. Wzmacniacze op. staram się dobierać raczej w bezpieczny sposób. Ale zawsze może pójść coś nie tak. Na pewno nie posiadam wiedzy, która pozwoliłaby mi określić jak zagra dany opamp, po przeczytaniu datasheet. Ale dopasować prądowo to już mniejszy problem.
    Dlatego szukam, tak jak wielu przede mną. Nie umiem się cieszyć dźwiękiem byle jakim. A rozsądek? Gdzie kończy się rozsądek a zaczyna brawura? To tylko zabawa, może czasem irytująca, ale tylko zabawa.
    P.S. Przy okazji pytanie mam: Od czego zależy to czy słyszymy dźwięk jako ciepły lub chłodny, zwiewny albo ciężki. Jakie własności elektryczne stoją za takimi określeniami dźwięku?
  • Pomocny post
    #13 20406121
    2konrafal1993
    Poziom 38  
    Maciaku napisał:
    Od czego zależy to czy słyszymy dźwięk jako ciepły lub chłodny, zwiewny albo ciężki. Jakie własności elektryczne stoją za takimi określeniami dźwięku?
    Nie znam odpowiedzi, ale przyjmując że charakterystyka jest równa to mogą wpływać na brzmienie zniekształcenia harmoniczne parzyste i nieparzyste. Z tym jest taki problem że większość sprzętu ma te zniekształcenia tak niskie że nie mogą być słyszalne. Robiono dziesiątki testów i określono granice możliwości ludzkiego słuchu, zniekształcenia wzmacniaczy są bardzo daleko poza tymi granicami ale mimo to każdy audiofil uważa że on ma wyjątkowy słuch. Odpowiedzią na to pitolenie jest psychoakustyka, czyli nie tylko uszy ale i mózg który (jeśli chodzi o słuch) niezwykle podatny na sugestie i nawet autosugestie, dlatego ja patrzę na liczby bo inaczej wchodzi się w audiowoodu.
  • #14 20536484
    Maciaku
    Poziom 5  
    Brak sensownego rozwiązania tego problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił odtwarzacz CD DENON DCD 3000, jednak po pierwszym odsłuchu był rozczarowany jakością dźwięku, która wydawała się stłumiona i nieprzyjemna, szczególnie w niskich tonach. W odpowiedziach na forum poruszono kwestie techniczne, takie jak modyfikacje sprzętu, wymiana kondensatorów oraz opampów. Użytkownik usunął niektóre kondensatory, co poprawiło dźwięk, ale nadal poszukiwał lepszych komponentów. Inni użytkownicy sugerowali wykonanie pomiarów RMAA, aby ocenić charakterystykę dźwięku oraz porównanie z innymi odtwarzaczami. Wspomniano również o doświadczeniach z różnymi wzmacniaczami i kolumnami, które wpływały na odbiór dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA