Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Mobilne radio z SSB do domu, President McKinley czy coś innego?

Kosmoma 19 Jan 2023 10:11 432 15
    Kosmoma
    Level 9  
    Na bazę chcę kupić radio z SSB. Mam już ręczniaki President Randy III i odpowiadałoby mi to że McKinley miałoby takie samo menu. W aucie też mam Presidenta - Bill.
    Tylko czy McKinley (nowy, bodajże prod od 2017, nie ten stary srebrny) jest dobry pod kątem SSB?
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Niezłe, tylko kompletnie niewarte ceny, za którą jest sprzedawane.
    Kosmoma
    Level 9  
    A chińczyka jakiegoś polecicie? Fajnie jakby było ASC i CTCSS. Chcę tylko podstawową 40 bez żadnych modyfikacji czy tuningów.
  • Helpful post
    Jap
    Level 29  
    Kosmoma wrote:
    A chińczyka jakiegoś polecicie? Fajnie jakby było ASC i CTCSS. Chcę tylko podstawową 40 bez żadnych modyfikacji czy tuningów.

Tak, ja wielokrotnie już tu polecałem - Superstar SS9900 v4 / Anytone AT 6666.

Poczytać w necie, pooglądać filmy na YT... Moim zdaniem połyka kultowego President Lincoln 1 czy nie mniej kultowe szumofony typu Alan 87. Oczywiście mam z nimi porównanie jak i np. ze wspomnianym wcześniej FT857 club FT991, czy IC 7300 - oczywiście to inna liga - ale piszę tu o radiu za niecałe 1400PLN które daje w zamian co dusza zapragnie przy bardzo fajnych parametrach. Ja akurat wożę go w samochodzie.
    Ma CTCSS, ASQ działa rewelacyjnie i dodatkowo ma kilka poziomów regulacji. Idzie to programować z PCta włącznie z melodią BIPA. A jest ich chyba z 5 pamięci. I wiele, wiele innych funkcji.
    Jak kiedyś wspominał SP5IT - może się trochę grzać przy dłuższych pogawędkach z mocą 60W.
    Jedyne co się mogę doczepić to nie podoba mi się "styl" przełączania enkodera (głównej gały). Jak dla mnie jest za twardy.
    SP5IT
    1400PLN za cymbałradio hahaha
    Ten świat musi upaść.
    Jap
    Level 29  
    A jaką proponujesz alternatywę? Presidenta Lincolna 1 z 1993r z wyschniętymi elektrolitami i do strojenia za 900PLN. Dla jednego 1400PLN to dużo, dla innego cena obiadu... SS9900 poza CB ma 2 pasma krótkofalarskie i od razu na pokładzie CTCSS czy choćby 60W mocy więc na urządzeniu z powodzeniem można robić 1sze kroki w krótkofalarstwo - choć strojenie go 40stkami i bandami z CB radia jest upierdliwe na 10M. Można go jednak przełączyć w tryb HAM radio - nie robiłem tego. Ciekawi mnie, czy wtedy obsługa nie jest przyjemniejsza (przestrajanie).
    Ale nawet w standardowej formie (kanały CB i bandy) można sobie wybrać 1 kanał i stroić go dowolnie w całym zakresie w trybie VFO na tym kanale.
    Tak czy siak, autor szuka fajnego CB radio z SSB. Wydaje mi się, żen SS to dobry trop.
    ORMO_PL
    Level 19  
    Kup 857 albo 817/818. Zmusi Cię to do zrobienia kwitu.
    Satysfakcja gwarantowana.

Nie dziękuj.
    SP5IT
    Jap wrote:
    A jaką proponujesz alternatywę? Presidenta Lincolna 1 z 1993r z wyschniętymi elektrolitami i do strojenia za 900PLN. Dla jednego 1400PLN to dużo, dla innego cena obiadu... SS9900 poza CB ma 2 pasma krótkofalarskie i od razu na pokładzie CTCSS czy choćby 60W mocy więc na urządzeniu z powodzeniem można robić 1sze kroki w krótkofalarstwo

Ktoś, kogo stać na obiad w cenie 9900 nawet w jego stronę nie spojrzy.
    Poza tym wyciszanie odbiornika przy każdym przeskoku o 100Hz na 10m? Fioła można dostać kręcąc gałą na 12 czy 10m. Do tego klikanie enkodera, które po jakimś czasie na 10m doprowadza do szału.
    To tylko przepłacone CB i zawsze nim będzie bez względu na to jaką teorię do tego się dorabia.
    Tyle lat minęło a Qixiang wciąż nie potrafi zrobić tak, żeby było dobrze.

Lincoln za 900? Jak kto głupi, to go kupi. On nawet sprawny nie jest tyle wart, bo to bardzo kiepskie radio.
    M
    Jap
    Level 29  
    SP5IT wrote:
    Poza tym wyciszanie odbiornika przy każdym przeskoku o 100Hz na 10m? Fioła można dostać kręcąc gałą na 12 czy 10m. Do tego klikanie enkodera, które po jakimś czasie na 10m doprowadza do szału.

Tak było w wersji V1. Dlatego ciągle zaznaczam - najlepiej łykać te CB radio w wersji V4, ewentualnie V3 (z drugiej ręki). A klikanie jak wspominałem wyżej - też mi się nie podoba - ale to wciąż jest CB Radio z funkcją pasma krótkofalarskiego 10m i 12m a nie na odwrót. Więc praktycznie w każdym CB radio z gałą mamy klikanie. Z tego co czytam autor poszukuje CB radio.
    SP5IT
    Ok, chociaż to udało się poprawić.
    Jap
    Level 29  
    pewnie enkoder też da się wymienić jakby już kogoś denerwował..
    p.s. znalazłem SS9900 / AT 6666 pod kolejną nazwą... DYNASCAN 10M66. I jest za 1200PLN :) pachnąca chińczykiem nówka.
    SP5IT
    To wszystko klepane w tej samej szopie w Shenzhen.
    Jak zamówisz odpowiednią ilość to ci zrobią z JAP-666 na froncie.
    Kosmoma
    Level 9  
    OK, widzę, że dyskusja się rozkręciła.
    Radio kupione, padło na McKinley do domu, ale do auta chyba kupię jedno z tych, które polecacie.

A żeby nie zakładać nowego tematu: McKinley w standardzie PL, modulacja SSB i dolna i górna jest w 5. Już gdzieś tam przelotem ktoś mówił, że da się przestroić na 0. Mówili, żeby popatrzeć na Youtube na filmiki Saxonwaw, o nim to już słyszałem, ale na jego kanale nie znalazłem nic o tym konkretnym problemie.
    Czy da się to zrobić tak, żeby tylko w PL SSB przestroić w 0, a żeby np. w EU były 5. I czy to przypadkiem nie chodzi o rozblokowanie czyli przecięcie tej zworki i przełożenie jumpera? Bo na prawdę wolałbym nie rozblokowywać tego radia, zależy mi na podstawowej 40, 4 W i 12 W SSB.
    Kosmoma
    Level 9  
    Dobra i tak zajrzałem do środka, przeciąłem i przełożyłem, co trzeba. O wiele wygodniejsza obsługa teraz.
    I tak na razie nie poszaleję w wynajmowanym mieszkaniu, na tych innych zakresach już coś tam posłuchałem dziś rano na Virginii wystawionej na parapet. Jutro będę montować Sirio Thunder (już próbowałem, WFS do niczego), dopiero poszaleję, jak się wprowadzę do swojego domu, wtedy montaż Team Eco 200 (5/8), która leży w szafie i czeka.

No nic, myślę, że temat można zamknąć, tylko nie kasować, bo te radia, co polecaliście, to do auta któreś wezmę, jak już poobczajam.