logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór CB radia do samochodu osobowego - President Barry II czy inne modele?

Maciej0812 31 Maj 2024 19:10 1623 6
REKLAMA
  • #1 21102375
    Maciej0812
    Poziom 4  
    Ocena: 19
    Dzień dobry!
    Poszukuję CB radia do samochodu osobowego. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia, jak to funkcjonuje, czy takie rozwiązania jeszcze mają rację bytu w obliczu np. Yanosików? Podróżuję bardzo często po regionach śląskich, więc myślę, że na tych terenach takie CB radio powinno żyć. Budżet około 600 zł, ale wolałbym zestaw razem z anteną. Od kiedy pamiętam, to słyszałem o radiach marki "President", ale może ktoś ma jakieś lepsze opcje. Sugerować się wymiarami? Powinienem jeszcze o czymś pamiętać?

Zastanawiam się nad tą ofertą:
    https://allegro.pl/oferta/zestaw-cb-radio-pre...-antena-magnes-magnetyczna-a3k-a1g-8337734335

Serdecznie pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 21102433
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1461
    Antena "antymiśkowa". Ma zasięg "jeszcze cię widzę, ale już nie słyszę". Jeśli odnajdziesz w sobie chęć na spróbowanie łączności nieco dalszej, zapragniesz 140 cm lub więcej. Ale nie każdy stawia takie oczekiwanie.
  • REKLAMA
  • #3 21102511
    gumisie
    Poziom 43  
    Ocena: 2478
    Maciej0812 napisał:
    czy takie rozwiązania jeszcze mają rację bytu

Raczej nie.
    Czasy świetności CB minęły bezpowrotnie. :(

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 21102699
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2563
    Zacznij jeździć zgodnie z przepisami, a zwłaszcza z prędkością administracyjną, to nie będziesz miał kłopotów z miśkami albo konfidentami z zamontowaną kamerką.
    Obecnie z radia CB z częstotliwości pomiędzy kanałem 18 a 19 korzystają wyłącznie kierowcy ciężarówek, głównie do rzucania obelgami. U mnie słychać głównie emiter reklam stacji paliw pod Świeciem.
    Może na Śląsku jest więcej użytkowników radia CB (nie tylko kanału 19). Uaktywniają się zawsze 13. dnia miesiąca o godzinie 20–21.
    W Niemczech korzysta się także z kanału 8 PMR, tym bardziej że u nich przepisy pozwalają na używanie PMR mobilnej z anteną bezpośrednio połączoną przewodem z radiotelefonem (obecnie jest już kilka modeli dostępnych). Nawet zwykła zabawka jest wygodniejsza w użyciu niż cała aparatura CB. W DE jest obecnie wymóg stosowania urządzeń z VOX (obowiązek trzymania obu rąk na kierownicy).
  • #6 21441891
    Ja-Ger
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Jestem codziennym użytkownikiem małego mobila na DK27 - lubuskie. Muszę przyznać, że pomimo różnych Yanosików porządne CB na długim "bacie" bardzo się przydaje. Na mojej drodze często zdarzają się wypadki. Duże mobile zawsze wcześniej uprzedzają i zanim człowiek dojedzie do korka, znajdzie sobie objazd. Wszelkie nawigacje mówią, że coś dzieje się na drodze, ale zazwyczaj jest już za późno. CB daje wcześniejszą i dokładniejszą sytuację o tym, co dzieje się na drodze. Dlatego jeżeli masz możliwość założenia przyzwoitego zestawu, to polecam.
  • #7 21442399
    Jap
    Poziom 29  
    Ocena: 652
    Jak nie wozisz dzieciaków, to radio CB nie zaszkodzi - jako wsparcie yanosika i map Google. Z yanosika nie dowiesz się, jak najlepiej objechać "zatwardzenie", gdy Google jeszcze do końca nie jest świadome. Na CB często podpowiedzą. Niestety - tak jak piszą koledzy - słownictwo tirowców jest dramatyczne - nie chcę wrzucać wszystkich do jednego wora, bo są i normalni. Ale musisz się liczyć, że każdy przecinek w zdaniu to będzie łacina.
    Na autostradach, drogach szybkiego ruchu - wciąż spory ruch na kanale 19. Na drogach drugorzędnych raczej cisza. Czasem w większych miastach ktoś jeszcze gaworzy na innych kanałach radia CB.
    Co do samych urządzeń - kiedyś President był wyznacznikiem jakości... Dziś nie mam takiego przekonania, bo już mam kolejny przykład, że chińczyki prezentują lepszą jakość. Ja przesiadłem się z Presidenta Lincolna I na chińskiego Apollo Road Blues (też się zwie CRT MIKE), a następnie na genialnego SS9900. Mój znajomy (bardzo dużo jeździ) przetestował mojego Apollo - i wyrzucił Presidenta Teddy II.
    Co do anteny - długość fali CB radio to aż 11 m. Więc zasada taka - im dłuższa, tym lepsza. W mobilu to każda antena na to pasmo jest mało sprawna. Co do marek - Sirio, President. Inne też będą działać, ale szybciej skorodują.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru CB radia do samochodu osobowego, z uwzględnieniem modelu President Barry II oraz alternatywnych rozwiązań. Użytkownicy wskazują, że popularność CB maleje na rzecz aplikacji takich jak Yanosik, jednak w niektórych regionach, np. na Śląsku czy na drogach lokalnych, CB radio nadal bywa użyteczne, zwłaszcza przy długich trasach i wczesnym ostrzeganiu o zdarzeniach drogowych. Istotnym elementem jest dobór anteny – anteny o długości około 140 cm lub więcej zapewniają lepszy zasięg niż krótkie anteny magnetyczne. Wśród użytkowników panuje opinia, że CB jest obecnie wykorzystywane głównie przez kierowców ciężarówek, często na kanale 19, choć na drogach drugorzędnych ruch jest niewielki. W kwestii sprzętu, marka President była kiedyś synonimem jakości, lecz obecnie pojawiają się modele chińskie o lepszych parametrach i funkcjonalnościach, takie jak Apollo Road Blues (CRT MIKE) czy SS9900. Przy wyborze radia warto rozważyć kompatybilność z anteną, wymiary urządzenia oraz dodatkowe funkcje, a także pamiętać o specyfice lokalnego użytkowania CB radia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA