logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Samsung LE32C550 - brak kanałów i zakłócenia z dekoderem DVB-T2, nowa antena kierunkowa

Rudder 19 Sty 2023 19:45 792 16
REKLAMA
  • #1 20394393
    Rudder
    Poziom 18  
    Ocena: 102
    Mam telewizor Samsung LE32C550, który obsługuje nominalnie tylko standard DVB-T. Dopóki nie pojawił się nowy standard DVB-T2 ten telewizor odbierał sygnał i wyświetlał każdy kanał telewizyjny. Obecnie gdy jest do tego telewizora podłączony dekoder dla standardu DVB-T2 są w tym telewizorze problemy z sygnałem i nie pokazuje on wszystkich kanałów i oprócz tego są zakłócenia w ich wyświetlaniu bo często pokazuje się czarny ekran. Chciałem rozwiązać samodzielnie ten problem i kupiłem nową antenę DVB-T2 (tę antenę co jest w załączniku) ale wyświetla tylko 6 kanałów telewizyjnych i podobno jest to antena kierunkowa. Co mam zrobić aby były wszystkie kanały w tym TV? Czy ukierunkować antenę?
    Załączniki:
    • Samsung LE32C550 - brak kanałów i zakłócenia z dekoderem DVB-T2, nowa antena kierunkowa IMG_20230119_191025.jpg (2.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20394419
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2931
    Jaki dekoder podłączasz naziemny i jak?
    Jak wygląda instalacja antenowa?
  • REKLAMA
  • #3 20394428
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6636
    Z czym właściwie masz problem? Z SAT? Z DVB-T2? Może z tym i tym. Określ się jasno, bo to jednoznacznie z Twojej wypowiedzi nie wynika.
    Rudder napisał:
    (tę antenę co jest w załączniku)

Post nie ma załącznika.
  • REKLAMA
  • #4 20394446
    Rudder
    Poziom 18  
    Dekoder to Ariva T 30. Złącze antenowe na zdjęciu w załączniku. Dekoder połączony z telewizorem tym starym znanym portem analogowym ( widać go na zdjęciu w tle).
    Załączniki:
    • Samsung LE32C550 - brak kanałów i zakłócenia z dekoderem DVB-T2, nowa antena kierunkowa IMG_20230119_200457.jpg (1.94 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 20394461
    LeDy
    Poziom 43  
    Podaj kod miejscowości. Ta antena to? Model bo zdjęcie nic nie mówi.
    Chodzi o DVB-T2 to po co piszesz o satelitarnym?
    Cytat:
    są w tym telewizorze problemy z sygnałem satelitarnym
  • #7 20394472
    DiZMar
    Poziom 43  
    Przyczyna tkwi zapewne w antenie a dokładniej we wzmacniaczu i zasilaczu. TV nie jest winny temu, że dekoder nie odbiera wszystkich MUX-ów a tylko MUX3. Spróbowałbym użyć anteny bez wzmacniacza a tylko z symetryzatorem w puszce antenowej. Sygnał DVB-T2 jest bardzo wrażliwy na zniekształcenia wprowadzane przez wzmacniacz. Co do odbioru satelitarnego to zupełnie osobny temat niezależny od anteny naziemnej i odbioru naziemnego DVB-T2.
  • #8 20394524
    Rudder
    Poziom 18  
    @DiZMar
    DiZMar napisał:
    zasilaczu. TV nie jest winny temu, że dekoder nie odbiera wszystkich MUX-ów a tylko MUX3. Spróbowałbym użyć anteny bez wzmacniacza

No więc ta antena co jest na zdjęciu w moim pierwszym poście w tym temacie nie wymaga dodatkowego wzmacniacza to jest antena xenic ale wyświetla tylko 6 kanałów i w tym nie ma TVN i Polsatu. Myślałem że się patrzy na to zdjęcie.
    Kod miejscowości to 62
    Załączniki:
    • Samsung LE32C550 - brak kanałów i zakłócenia z dekoderem DVB-T2, nowa antena kierunkowa IMG_20230119_204640.jpg (2.56 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 20394766
    DiZMar
    Poziom 43  
    Rudder napisał:
    w moim pierwszym poście w tym temacie nie wymaga dodatkowego wzmacniacza to jest antena xenic ale wyświetla tylko 6 kanałów

No daj spokój. Antena wyświetla 6 kanałów? Antena nie wyświetla. Nie ma ekranu do wyświetlania. Wyświetla TV to co przekazuje mu dekoder. Antena odbiera sygnał w.cz. z nadajnika i przekazuje do dekodera. Ustaw porządnie antenę to będziesz miał pozostałe MUX-y oprócz MUX 3 (większość programów TVP) który jak zauważyłem odbierasz.
    Rudder napisał:
    Kod miejscowości to 62

Kod miejscowości składa się z 2 cyfr i po myślniku następnych 3 cyfr. To co podałeś nie jest kodem miejscowości.
    Po bzdurze o wyświetlaniu przez antenę tylko 6 kanałów oraz podaniu liczby 62 jako kod miejscowości wyłączam się z tematu.
  • #10 20395473
    LeDy
    Poziom 43  
    Samsung LE32C550 - brak kanałów i zakłócenia z dekoderem DVB-T2, nowa antena kierunkowa
    Z opisu wynika, że to antena bez wzmacniacza więc jak twoja instalacja wygląda?
    Zasilacz masz włączony, kontrolka świeci?
    Kod twojej miejscowości to 5 cyfr a nie 62.
  • #11 20395503
    DiZMar
    Poziom 43  
    LeDy napisał:

Oj tam. :spoko: Bez wzmacniacza ale możliwe, że z zasilaczem. :sm31: :crazyeyes:
  • #12 20395563
    LeDy
    Poziom 43  
    DiZMar napisał:
    LeDy napisał:

Oj tam. :spoko: Bez wzmacniacza ale możliwe, że z zasilaczem. :sm31: :crazyeyes:

Skoro
    Cytat:
    Po bzdurze o wyświetlaniu przez antenę tylko 6 kanałów oraz podaniu liczby 62 jako kod miejscowości wyłączam się z tematu.

to teraz mnie będziesz komentował ? Odpowiadaj autorowi.
  • REKLAMA
  • #15 20395988
    LeDy
    Poziom 43  
    Rudder napisał:
    Mój kod pocztowy to 62-080.
    Natomiast ta antena posiada zasilacz tak jak wynika z instrukcji tej anteny a można to przeczytać zresztą w internecie bo ja zdjęcie kartonu wstawiłem.

Albo zaczniesz pisać z sensem albo szkoda czasu na ciebie?
    Ty masz wiedzieć co jest w antenie a nie zdjęcia kartonów.
    Ja mam taki opis i co??
    Cytat:
    DVB-T/ UHF
    Przeznaczenie Anteny:
    Telewizja
    Wbudowany Wzmacniacz:
    Nie

Filtr LTE/GSM:
    Tak

A ty w komplecie miałeś zasilacz?
  • #16 20396036
    Rudder
    Poziom 18  
    LeDy napisał:
    Ty masz wiedzieć co jest w antenie a nie zdjęcia kartonów.

No przecież pisałem, że antena do poprawenego działania wymaga podłączenia zasilacza.
    Rudder napisał:
    Natomiast ta antena posiada zasilacz

Jakby nie było potrzeby zasilacza to bym o nim nie pisał.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Samsung LE32C550, który obsługuje standard DVB-T, w związku z nowym standardem DVB-T2. Po podłączeniu dekodera DVB-T2 (Ariva T 30) telewizor nie odbiera wszystkich kanałów, a obraz często znika. Użytkownik zakupił nową antenę kierunkową, ale odbiera tylko 6 kanałów, w tym brak TVN i Polsatu. W dyskusji zasugerowano, że problem może leżeć w antenie, a dokładniej w wzmacniaczu sygnału. Użytkownik potwierdził, że antena wymaga zasilacza, a po ukierunkowaniu anteny problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA