logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung UE32F6400 i dekoder LTC DVB-T2 - zniknęły kanały naziemnej, zwarcie(?) w obwodzie anteny

ZuzannaP92 04 Sie 2024 19:59 531 13
REKLAMA
  • #1 21179942
    ZuzannaP92
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    to mój pierwszy post w temacie "TV dekoder", więc z góry uprzejmie proszę o wyrozumiałość :)
    Stary telewizor Samsung UE32F6400... (rzadko -T2 używam, tylko naziemną, mieszkanie w bloku, nowe budownictwo - w sensie żadnych anten na balkonie czy coś) i do niego od ponad roku dekoder LTC DVB-T/T2.
    2 dni temu zniknęły mi wszystkie kanały.
    Kolejne próby wyszukiwania, tym razem nie dały nic. Siła sygnału - ZERO.
    /ogólnie, temat strojenia tv - wyszukiwania raczej ogarniam, robiłam to kilka razy wcześniej skutecznie, łącznie z resetem do ustawień fabrycznych zarówno tv, jak i dekodera).

Niestety teraz dekoder - nic nie znajduje :(
    To, co zauważyłam, to przy próbie ustawienia na dekoderze dodatkowo zasilania z anteny (w sensie na "włączone"), pokazuje się komunikat "zwarcie w obwodzie anteny".

Bez zasilania z anteny i tak nic nie znajduje.
    Co może być przyczyną?
    Byłabym wdzięczna za wszelkie sugestie w tym temacie.
    Ekran telewizora pokazujący brak sygnału podczas automatycznego wyszukiwania kanałów.
  • REKLAMA
  • #2 21179958
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6550
    ZuzannaP92 napisał:
    (rzadko -T2 używam

O co chodzi w tym stwierdzeniu?
    ZuzannaP92 napisał:
    mieszkanie w bloku, nowe budownictwo - w sensi żadnych anten na balkonie czy coś

To co jest podłączone do gniazda antenowego w dekoderze? Jaka antena? Dokładny opis najlepiej z foto anteny i puszki w antenie.
  • #3 21180297
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    Aby zobaczyć siłę i jakość sygnału trzeba wyszukiwać ręcznie, po kanale.
    Musisz wiedzieć jakie kanały spr. Kod pocztowy miejsca odbioru.
    Zasilanie anteny się włącza jak w antenie jest wzmacniacz. Instalacja zbiorcza więc się nie włącza. Spr. u sąsiadów.
    @DiZMar
    Cytat:
    Dokładny opis najlepiej z foto anteny i puszki w antenie.
    A na co jak zbiorcza?
  • #4 21180329
    DiZMar
    Poziom 43  
    LeDy napisał:
    A na co jak zbiorcza?
    \
    To zmieni sytuację co do kierunku poszukiwań usterki. Jeżeli antena zbiorcza to forum nie pomoże tylko administrator instalacji antenowej. Na razie autorka nie raczyła powiadomić. Nie wiemy czy nawet kabel antenowy skądkolwiek by pochodził siedzi w gnieździe antenowym dekodera.
    Jest informacja, że
    ZuzannaP92 napisał:
    w sensie żadnych anten na balkonie czy coś

Po drugie sformułowanie
    ZuzannaP92 napisał:
    (rzadko -T2 używam

jakieś takie ni z gruszki ni z pietruszki i nie wiadomo o co chodzi. Jak pytającą traktować poważnie?
  • REKLAMA
  • #5 21180386
    ZuzannaP92
    Poziom 2  
    Dzień dobry ponownie,
    dziękuję za reakcję i głos w dyskusji. Załączam zdjęcia. Z dekodera korzystam odkąd zmieniły się te standardy nadawania (rok-dwa?) na DVB-T2 (cokolwiek by to znaczyło).
    W tym czasie już raz taki dekoder padł. To jest drugi - na gwarancji, i w ost. miesiącu już ze 2-3 razy musiałam robić strojenie kanałów (bo zniknęły).
    Sąsiedzi mają kablówkę/tv działa.
    Awarię wykryłam w sobotę (stąd brak kontaktu z administracją osiedla). Dziś zgłosiłam.

Pozdrawiam serdecznie
    Zuzka z Warszawy Dekoder podłączony do telewizora za pomocą kabli na drewnianej podłodze.
    Zbliżenie na podłączenie kabla antenowego do dekodera. Dekoder DVB-T2 na stole obok oryginalnego opakowania.

Dodano po 5 [minuty]:

>>21179958
    Miało być tylko "rzadko używam" (w sensie telewizora zatem nie mam ciśnienia na zakup nowszego modelu z wbudowanym dekoderem).

To "-T2" tu wkradło się przez przypadek, przepraszam,
    Zuzka
  • #6 21180397
    DiZMar
    Poziom 43  
    LeDy napisał:
    A na co jak zbiorcza?

I co? dalej autorka nie informuje z jakiej anteny korzysta. O sąsiadach za to wyraża się jasno, że
    ZuzannaP92 napisał:
    Sąsiedzi mają kablówkę/tv działa.

Z jakiej anteny sama korzysta to nie raczy poinformować. O sąsiadach wszystko a o sobie nic. Taka interpretacja RODO.
    Ze zdjęcia wynika, że korzysta z instalacji antenowej w bloku. Nie ma nic czy to kablówka, czy sygnał naziemnej powinien być w jej gniazdku. Nie wiemy czy ma udostępniony sygnał bezpłatnie czy płatnie. Może był czasowo gratis i termin minął. Jest wiele różnych możliwości. Bez kontaktu z administratorem instalacji antenowej nie obędzie się. Forum nie pomoże przy tak skąpych chaotycznych informacjach.
    Ręce opadają.
  • REKLAMA
  • #7 21180435
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    Na początek do spr. przewód od gniazda do dekodera.
    Co z sąsiadami, odbierają ?
  • Pomocny post
    #8 21180451
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1680
    Witam,
    autorko, jak już wspomniał kolega wyżej, brak kanałów trzeba zgłosić do zarządcy budynku (skoro odbiór jest za pomocą dekodera DVB-T, więc w budynku jest zbiorcza instalacja antenowa, za którą zarządca odpowiada, a ty opłacasz tv w czynszu). Jeśli byłaby to tv kablowa, to wtedy zgłaszasz problem do operatora, z którym masz podpisaną umowę na telewizję.

Jeśli się okaże, że od strony instalacji antenowej jest wszystko w porządku, to pozostaje wymiana dekodera, skoro do wczoraj działało.

W powyższych przypadkach forum nic nie pomoże.

Pozdrawiam
  • #9 21180456
    DiZMar
    Poziom 43  
    LeDy napisał:
    Co z sąsiadami, odbierają ?

Przecież
    ZuzannaP92 napisał:
    Sąsiedzi mają kablówkę/tv działa
  • #10 21180570
    ZuzannaP92
    Poziom 2  
    Szanowni :)
    tak na szybko: był przed chwilą przesympatyczny specjalista od tych spraw (reakcja naszej administracji jak zwykle błyskawiczna) i okazało się, że "padł wzmacniacz anteny zbiorczej i tak cud, że tyyyyle lat wytrzymał bez ingerencji" i poprosił, by wytrzymać do jutra (dla mnie to oczywiście żaden problem), bo musi podjechać po nowy itd.
    Przy okazji, okazało się, że nie byłam pierwszą os., która dzisiaj zgłosiła problem z naziemną i że zauważyli, że coraz więcej osób "rezygnuje z kablówki na poczet tego darmowego sygnału", który mamy udostępniony od początku istnienia osiedla.

A w spr. dekodera (bo też zgłosiłam swoje obawy do sprzedawcy - również spotkałam się z ogromnym zrozumieniem, pomocą i życzliwością), że w razie potrzeby znowu wymienią na nowy albo zwrócą pieniądze.

Miłego dnia mimo, że deszczowego w Wawie! :)
    Zuzka Okno z komunikatem umożliwiające wysyłanie wiadomości i odpowiedzią z centrum obsługi klienta.
  • Pomocny post
    #11 21180681
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 432
    Jeśli będziesz kupowała nowy tuner dvbt2 to trzeba kupić już coś lepszego, ten LTC to już kolejny watek że sprawia problemy.
  • REKLAMA
  • #12 21180738
    DiZMar
    Poziom 43  
    ZuzannaP92 napisał:
    okazało się, że "padł wzmacniacz anteny zbiorczej

No i sprawdziło się.
    DiZMar napisał:
    Bez kontaktu z administratorem instalacji antenowej nie obędzie się.
  • #13 21181981
    ZuzannaP92
    Poziom 2  
    >>21180681
    Tak, już mi nasz Technik polecił w razie potrzeby Fergusona T30/40 lub coś z Signala, ale na razie nie ma potrzeby, wszystko już hula, ba, nawet więcej niż miało być ;)
    Miłego!
    Z.
  • #14 21182195
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 432
    Jeśli już Ferguson to tylko T40 ma obsługę HDMI-CEC i pilot z możliwością programowania przycisków.
    Wtedy jednym pilotem włączasz tuner i telewizor.
    Identycznie obie opcje ma tuner Signal T2 box.
    To bardzo wygodnie, używa się tylko jednego pilota.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z telewizorem Samsung UE32F6400 oraz dekoderem LTC DVB-T/T2, który przestał odbierać kanały naziemne. Po próbach strojenia i resetowania urządzeń, użytkownik zauważył komunikat o zwarciu w obwodzie anteny przy włączonym zasilaniu z anteny. Użytkownicy forum zasugerowali, aby skontaktować się z administratorem instalacji antenowej w budynku, ponieważ problem mógł wynikać z awarii wzmacniacza antenowego. Po interwencji technika potwierdzono, że wzmacniacz anteny zbiorczej uległ uszkodzeniu. Użytkownik rozważa zakup nowego dekodera, z zaleceniem modeli Ferguson T30/T40 lub Signal T2 box, które oferują lepszą funkcjonalność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA