logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa ciepła Hartmann SUN 9,5 kW 3 fazy nie przechodzi z trybu grzania CWU w tryb grzania CO

NagolMCV 19 Sty 2023 23:26 1899 4
REKLAMA
  • #1 20394897
    NagolMCV
    Poziom 11  
    Ocena: 35
    Witam
    Pacjent: pompa ciepła powietrze-woda monoblok Hartmann SUN DC 9,5 kW 400V.
    Sterownik Carel.
    Cała instalacja wykonana własnoręcznie.
    Bufor równolegle 300l zasobnik CWU 200l z wężownicą.
    PC uruchomiona 27.12.2022. Przez serwis dystrybutora.
    Po kilku dniach przestawiłem ją na krzywą grzewczą. Od tego czasu conajmniej 3 razy pojawił się problem że w trybie CO+CWU tak jakby zawiesza się w trybie grzania CWU.
    Wstaję rano lub wieczorem wracam z pracy i zastaję grzejniki zimne.
    Temperatura na powrocie np. 12°C a na sterowniku przez 2 godziny tryb grzania CWU mimo że woda osiągnęła temperaturę zadaną.
    Po przestawieniu w tryb tylko CO startuje bez problemu.
    Co tu nie gra?
  • REKLAMA
  • #2 20396148
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    1. Wyłącz krzywą grzewczą i sprawdź czy działa na stałej temperaturze.
    2. Do sprawdzenia czujniki zasobnika CWU i bufora czy nie są zamienione. Podgrzewasz dany czujnik i patrzysz na sterowniku czy dana czujka odpowiada odczycie na sterowniku pompy ciepła.
    3. Sprawdzić czy nie ma włączonego trybu Antylegionelli. Można to wyłączyć lub odpowiednio ustawić czasy i temperatury.
  • REKLAMA
  • #3 20396668
    NagolMCV
    Poziom 11  
    1. Działa bez zakłóceń. Potem po przełączeniu na krzywą też kilka dni normalnie przestawia się między CO i CWU.
    2. Czujniki czego by nie wskazywały to jednostka wydaje się że powinna pracować według ich wskazań.
    Analogowy termometr w zasobniku CWU pokazuje zbliżone wartości do sterownika A kiedy sterownik pokazuje że na powrocie woda jest zimna to faktycznie rura powrotna jest zimna.
    3. Antylegionella wyłączona.
  • REKLAMA
  • #4 20396710
    Przemko21
    Poziom 27  
    Ocena: 307
    Jest tam opcja uśredniania temperatury zewnętrznej?
    Jak u siebie ustawiles krzywa grzewcza?
  • #5 20401057
    NagolMCV
    Poziom 11  
    Przemko21 napisał:
    Jest tam opcja uśredniania temperatury zewnętrznej?

Nie widzę takiej opcji z poziomu użytkownika.
    Może to się nazywać inaczej jakoś?
    Przemko21 napisał:
    Jak u siebie ustawiles krzywa grzewcza?

Mocno ją zmodyfikowałem w stosunku do ustawień fabrycznych (szczególnie po stronie temperatur zewnętrznych) ale później do nich wróciłem i nie zanotowałem wartości.
    Dopiero w niedzielę będę mógł przestawić na krzywą i poobserwuję czy będzie się zawieszać przy nastawach startowych.
REKLAMA