logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Yamaha RX-V673 - Nie włącza się po wymianie złącza HDMI, rozwiązanie blokady i diagnostyka

leniviec 21 Sty 2023 01:30 639 3
REKLAMA
  • #1 20396774
    leniviec
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Yamaha RX-V673, po wymianie złącza HDMI nie włącza się. Po skasowaniu blokady (przyciski tone controle + info + power), włącza się prawidłowo i wszystkie funkcje działają poprawnie przez wiele godzin. Po wyłączeniu - nie da się go ponownie włączyć aż do wykonania kombinacji klawiszy tone+info+power. Kombinacja tych przycisków działa zawsze, dopiero po 4tej próbie. W logu urządzenia (tryb diagnostyczny) widnieją 4 zapisy "I PROTECT".
    Przed wymianą złącza wszystko działało latami poprawnie. Podczas samej wymiany została odłączona i wymontowana płyta z wejściami hdmi.
    Sprawdzone wszystkie napięcia - są w normie.
    Tryb diagnostyczny - wartości w normie
    Kondensatory w zasilaczu posprawdzane

Ktoś ma jakieś pomysły co tu mogło się zadziać ?
  • REKLAMA
  • #2 20398462
    leniviec
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Po wielu godzina udało mi się temat rozwiązać samemu. Powodem błędu był wadliwy rezystor R826, który jest pull-down`em dla szyny I_PRT która dostarcza informację na temat przekroczenia prądu pobieranego przez końcówki (i jest odpowiedzialna z lock urządzenia i błąd I PROTECT).
    Dopiero podczas szczegółowej inspekcji pod mikroskopem udało mi się dostrzec minimalne pęknięcie na jego obudowie. Podczas pomiarów, gdy dociskałem go końcówkami pomiarowymi, pokazywał prawidłową rezystancję 47k. Natomiast bez docisku, wartość wskazywała ponad 800k. Co gorsze, pęknięcie było tak minimalne, że od wibracji i zmian temperatury, amplituner raz działał a raz nie.
    Reasumując, paskudna naprawa. Kilkanaście godzin straconego czasu.
  • REKLAMA
  • #3 20399622
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    leniviec napisał:
    Reasumując, paskudna naprawa.

Faktycznie...
    Do obserwowanych wrzuciłem temat, bo byłem ciekaw.. obstawiałem na uszkodzenie mechaniczne, przypadkowe przy wymianie HDMI.
    leniviec napisał:
    Kilkanaście godzin straconego czasu.

No cóż...
    Grunt, że jest satysfakcja. Jeśli miał być zarobek na tym, to trochę pewnie "słabo" to wyszło...
  • #4 20400384
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2312
    Gratulacje takie uszkodzenia są najgorsze w odszukaniu mały rezystor smd np.0603 pęknięty lub uszkodzony np. z powodu wilgoci lub wady fabrycznej lub po prostu stażenia.
REKLAMA