logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Yamaha RX-V675, totalny trup, zero reakcji.

decybelgrzela 08 Maj 2023 00:31 1179 12
REKLAMA
  • #1 20571538
    decybelgrzela
    Poziom 16  
    Ocena: 159
    Marka:Yamaha
    Model: RX-V675
    Chassis (płyta lub główne podzespoły): Procesor R5F6416MADFE
    Matryca/Panel (jeśli występuje):
    Inne (uwagi):

Pilnie poszukuję wsadu eeprom R1EX25512ATA00A poratuje ktoś?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20572631
    dobrykamil
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    Ja mam działającą płytkę hdmi do tego modelu, ale wiesz może czy RT809H ogarnie mi ten eeprom?
  • #3 20572927
    decybelgrzela
    Poziom 16  
    dobrykamil napisał:
    Ja mam działającą płytkę hdmi do tego modelu, ale wiesz może czy RT809H ogarnie mi ten eeprom?

Cześć. Nie mam pojęcia ale poszukam info na ten temat i dam znać.

Ogólnie mam problem z tym sprzętem taki że uszkodzony był moduł zasilacza stand-by ( taki kupiłem)
    Nie było napięcia 5,6V. Wymieniłem układ i parę rezystorów a dokładnie to co na zdjęciu poniżej:
    Yamaha RX-V675, totalny trup, zero reakcji.
    Napięcie 5,6V już jest ale amplituner dalej martwy tzn. nawet nie świeci dioda czerwona przy włączniku zasilania. Żadne resetowanie amplitunera nie pomaga zero reakcji.
    Na płycie HDMI pojawia się napięcie 5,6v ale płyta jest martwa. Na płycie są przetwornice 1.8V i 3.3V brak tych napięć. Chodzi o napięcia w tych miejscach:
    W okolicy mikroprocesora jak i pamięci eeprom napięcia są wszystkie.
    Na płycie przy układzie sterowania panelem nie ma napięcia 3.3V przed nim jest regulator z 5,5v na 3,3V i do niego napięcie dochodzi według rysunku poniżej:
    Sam nie wiem od czego zacząć poszukiwania może masz jakieś sugestie i mógłbyś mi coś doradzić?
  • REKLAMA
  • #4 20573286
    decybelgrzela
    Poziom 16  
    dobrykamil napisał:

Przeglądałem specyfikacje tego programatora i ma on w spisie pamięci tej firmy ale nie ma tego modelu tak więc chyba nie ale nie mam pewności. Ale przeglądając specyfikacje tej pamięci jest bliźniaczo podobna do np AT25512. Są to pamięci eeprom które komunikuja się po protokole SPI. Układ wyprowadzeń ten sam więc powinno pójść bez problemu.

Musiałbyś wybrać jakąś pamięć eeprom typu 25512 SPI sprawdzić układ wyprowadzeń i spróbować odczytać. Myślę że nie powinno być problemu.
  • Pomocny post
    #5 20573393
    dobrykamil
    Poziom 19  
    A czy na PSW_DET (przycisk power on/standby) masz 3.3V? Mogę się mylić, ale procek w tym avr ma wbudowaną pamięć i swój własny firware a eeprom służy do zapisywania ustawień. A weź wciśnij i przytrzymaj przycisk INFO i podłącz avr do prądu. Powinien ci się wyświetlić model sprzętu, czyli rx-v675.
  • REKLAMA
  • #6 20573530
    decybelgrzela
    Poziom 16  
    dobrykamil napisał:
    A czy na PSW_DET (przycisk power on/standby) masz 3.3V?

Na samym przycisku mam 3.3v i gdy naciskam go zbija do masy. Sygnał idzie do gniazda CB82 płyty HDMI. Pin 13 gniazdo CB82. Napięcie 3.3v w momencie naciśnięcia zbija do 0V czyli tu sygnał jest.

Zaraz sprawdzę z guzikiem info dam znać.

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

dobrykamil napisał:
    A weź wciśnij i przytrzymaj przycisk INFO i podłącz avr do prądu. Powinien ci się wyświetlić model sprzętu, czyli rx-v675.

Zero reakcji wszystkie kombinacje klawiszy itp robiłem i nic się nie zgłasza. Jednej rzeczy nie robiłem czy są oscylacje na kwarcu przy mikroprocesorze bo zasilania są ale czy kwarc działa to nie wiem zaraz to sprawdzę.

Po sprawdzeniu mikroprocesor wydaje się żyć tzn są oscylacje na kwarcu.

Tak się zastanawiam bo ogólnie stan elektroniki jest fabryczny bo nie nosi ślady napraw, brak topnika etc. Zastanawiam się co się mogło wydarzyć w tym sprzęcie bo kupiłem go na ebay z usterką jaka jest. Okazał się uszkodzony zasilacz impulsowy od stnd-by. To zostało naprawione tylko dalej jest martwy i tak myślę czy ktoś nie wgrywał oprogramowania z pendrive i w tym czasie doszło do uszkodzenia zasilacza co przerwało aktualizacje oprogramowania.
    To tylko takie moje domysły ale załóżmy że tak było to co teraz zrobić aby postawić go na nogi? Jest jakaś procedura aby to zrobić?
    MIkroprocesor niby żyje to co mu jest? jak to ugryźć?

Poszukiwanie usterki ciąg dalszy nastąpi ;)

Przeanalizowałem sygnał PSW_DET i sygnał dochodzi do samego procesora.

P.S.
    Do moderatorów forum. Prosiłbym o przeniesienie tematu do innego działu w celu pomocy w naprawie Yamaha RX-V675

Idąc dalej tokiem rozumowania postanowiłem sprawdzić przyciski według tabeli z manuala jak poniżej:

Pomiary dokonałem na złączu CB82 jak Poniżej i wszystko się zgadza tzn napięcia mieszczą się w zakresie według tabeli do danego przycisku.

Jak narazie to na nic nie wpadłem może źle szukam hm...
  • Pomocny post
    #7 20573888
    dobrykamil
    Poziom 19  
    Jeśli trick z przyciskiem INFO nic nie pokazuje, to może faktycznie wina leży po stronie CPU i być może jego oprogramowanie jest skopane. Czy sygnał RESET dla procka jest?
  • #8 20573929
    decybelgrzela
    Poziom 16  
    dobrykamil napisał:
    Czy sygnał RESET dla procka jest?

Możesz dokładniej mi wytłumaczyć jak mam to sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #9 20573978
    dobrykamil
    Poziom 19  
    Cpu pin 21, MCPU_N_RST który jest podawany z IC949.
  • #10 20573991
    decybelgrzela
    Poziom 16  
    dobrykamil napisał:
    Cpu pin 21, MCPU_N_RST który jest podawany z IC949.

Wiem że chodzi o to tylko w jakim momencie ma być podany stan niski czy wysoki na ten pin? Kiedy pomierzyć w jakim momencie np przy załączonej wtyczce czy wywołując jakieś funkcje guzikami?

Ogólnie na tym pinie mam cały czas stan wysoki 3.3V co bym nie robił to tak jest czyli mikroprocesor nie jest w stanie resetu.
  • #11 20574063
    dobrykamil
    Poziom 19  
    Reset ma być 3.3V
  • #12 20574077
    decybelgrzela
    Poziom 16  
    dobrykamil napisał:
    Reset ma być 3.3V

tak mam to czyli jest dobrze.
    Mam pytanie czy masz cały amplituner czy samą płytke HDMI bo chętnie bym swoją komuś podesłał na testy.

Tak przeglądając schemat i wnioskuję że cały firmware jest zapisany w układzie MX29LV640EBTI-70G

Mam pytanie czy plik bin ze strony producenta pod tym linkiem https://pl.yamaha.com/pl/products/contents/au..._software/index.html?c=audio_visual&k=RX-V675 ma się znajdować w tej pamięci? czy tam właśnie siędzi ten program?

Ponownie powielam prośbę czy ktoś ma możliwość zgrania wsadu z MX29LV640EBTI-70G jak i R1EX25512ATA00A z tego modelu lub bliźniaczo podobnych?
  • #13 20734808
    decybelgrzela
    Poziom 16  
    Wgranie softa rozwiązało problem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Yamaha RX-V675, który nie reaguje po naprawie zasilacza stand-by. Po wymianie uszkodzonego modułu zasilacza, amplituner nadal nie działa, nie świeci dioda zasilania, a na płycie HDMI brakuje napięć 1.8V i 3.3V. Użytkownik poszukuje wsadu eeprom R1EX25512ATA00A oraz informacji na temat programatora RT809H. W trakcie dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia sygnału RESET dla mikroprocesora oraz oscylacji na kwarcu. Ostatecznie, wgranie odpowiedniego oprogramowania rozwiązało problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA