logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki NAS do domu z dostępem przez internet - następca WD My Cloud

Norbas78 30 Sty 2023 21:15 1239 24
REKLAMA
  • #1 20413793
    Norbas78
    Poziom 12  
    Ocena: 77
    Witam.
    Posiadam WD My Cloud 3TB który służy mi nieprzerwanie od premiery.
    Niby ostatnia aktualizacja ponoć obcina dostęp przez internet. Nie sprawdzałęm bo nie wgrałem tej aktualizacji i nadal mam dostęp przez FTP z sieci.
    Zaczynam się jednak rozglądać za nowym urządzeniem.
    Jako, że nie posiadałem nigdy innego urządzenia niż aktualne proszę o doradzenie co kupić.
    Zależy mi na dostępie przez internet gdyż często podróżuję.
    Również ważne, by tak jak do tej pory móc oglądać w sieci domowej np na telewizorze/telefonie filmy które trzymam na dysku sieciowym.
    Miło będzie jeśli oprogramowanie będzie w PL i przyjazne użytkownikowi dające większe możliwości konfiguracji niż aktualne urządzenie.
    Chciałbym też utrzymać możliwość zarządzania użytkownikami i ich prawami dostępu do poszczególnych zasobów ( konta dzieci tylko do bajek , pozostali domownicy tylko odczyt itd )
    Chętnie urządzenie na dwa dyski twarde. Nie wiem jeszcze czy będę chciał by jeden był odbiciem lustrzanym drugiego, czy też zechcę wykorzystać całą przestrzeń dwóch dysków.
    Jeśli da się też zorbić tak, by NAS był też miejscem zapisu w pętli nagrań z domowego monitoringu byłoby super. Przykładowo wydzielam katalog na kamery 500GB i leci nagrywanie w pętli z kilku kamer.
    Nie wiem na co jeszcze zwrócić uwagę przy zakupie takiego NASa i jaki warto nabyć.
    Proszę o pomoc w wyborze i przedstawienie plusów i minusów propozycji.
    Chciałbym się zmieścić powiedzmy w 1000zł bez dysków bo jeden już mam w WD a drugi dokupiłbym z czasem.
    PS. Rozumiem, że urządzenie na dwa dyski może również pracować z jednym?
    Pozdrawiem
  • REKLAMA
  • #2 20413955
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5326
    Norbas78 napisał:
    Rozumiem, że urządzenie na dwa dyski może również pracować z jednym?

Tak.
    Norbas78 napisał:
    Przykładowo wydzielam katalog na kamery 500GB i leci nagrywanie w pętli z kilku kamer.

Na to trzeba wykupić licencje, w standardzie jest gratis tylko 1 kamera.
    Norbas78 napisał:
    Chciałbym się zmieścić powiedzmy w 1000zł bez dysków

To tylko używki: Qnqp, Synology, Asustor.
  • REKLAMA
  • #3 20413996
    Norbas78
    Poziom 12  
    Hmmm. Jak to jedna kamera i trzeba dokupić licencję?
    NASy mają takie blokady? Rozwiń proszę.

Dlaczego używki? Czy taki przykładowo DS220J się nie nadaje?
    DS220+ to koszt około 1500zł, ale czy jako zwykły użytkownik prywatny potrzebuję funkcji za które dopłacam?

Za pamięci, DLNA , tak się chyba nazywa , by móc oglądać np filmy z NASa na TV?

Wybacz może laickie pytania, ale w temacie NASów jestem zielony. Prawie przypadkiem kupiłem lata temu tego WD którego posiadam bo była dobra promocja na refubrished i tak do tej pory on mi wystarcza. Zaczyna brakować miejsca, a jak wiadomo w WD nie działa to na zasadzie wyjmij dysk/włóż większy, a poza tym miło by było mieć dwa dyski. Zawsze to bezpieczniej.
    Teraz robię co kilka tygodni na wszelki wypadek kopię na dysku USB newralgicznych danych z WD, dwa dyski odbarczyły by mnie z konieczności pamiętania o tym jak i ewentualnego przepadku plików z kilku ostatnich tygodni pomiędzy backupami.
    Polecisz jakieś konkretne modele?
    Która ze wspomaninych firm oferuje urządzenia dobre i przyjazdne użytkownikowi dając przy okazji sporo możliwości?

O czym jeszcze nie wspomniałęm. Zależy mi na cichej pracy. PC mam bezgłośny i lubię ciszę kiedy muszę się skupić na pracy.
    W WD słyszę tylko delikatnie jak dysk startuje, ale to w nocy jak panuje kompletna cisza w około.
  • #4 20414142
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8185
    Dwie kamery IP są obsługiwane w ramach darmowej licencji.
    Co do DS220j to ma on przeciętny procesor, ale ilość pamięci RAM wręcz powala na kolana - jest to 512 MB. Jeśli chcesz mieć na tym DSM i jeszcze męczyć sprzęt przez surveillance station, to wydajność tego urządzenia może być nieco niska. Chociaż przy dwóch kamerach pewnie jeszcze nie będzie dramatu.

Opcją dla DS220j może być Qnap TS-233, też poniżej 1k, też czterordzeniowy procesor, ale ma 2 GB RAM. Też ma zdaje się jakiś soft udający rejestrator, zdaje się że również obsługa dwóch kamer jest w gratisie (ale warto sprawdzić, nie używałem tej funkcji w Qnapie).

Jak dla mnie Synology ma przyjemniejszy i ciut mniej upierdliwy interfejs, ale być może to kwestia przyzwyczajenia, bo częściej korzystam z Synology. Natomiast QNAP wydaje się nieco żwawszy niż DS220j - pewnie ze względu na ciut lepszy hardware nie bez powodu.

Norbas78 napisał:
    DS220+ to koszt około 1500zł, ale czy jako zwykły użytkownik prywatny potrzebuję funkcji za które dopłacam?
    Za pamięci, DLNA , tak się chyba nazywa , by móc oglądać np filmy z NASa na TV?

DS220+ ma również lepszy hardware. Jest procesor Intela, jest 2 GB RAM z możliwością rozszerzenia do 6 GB. Ma też dwa lany, na których można zestawić agregację. Kilka różnic jest.

Norbas78 napisał:
    O czym jeszcze nie wspomniałęm. Zależy mi na cichej pracy. PC mam bezgłośny i lubię ciszę kiedy muszę się skupić na pracy.
    W WD słyszę tylko delikatnie jak dysk startuje, ale to w nocy jak panuje kompletna cisza w około.

DS220j jest ciche, chłodzenie można ustawić w trybie niskie/średnie/wydajne, z czego już średnie jest akceptowalne, ale w nocy pewnie bym wolał niskie. Nie jest to niestety opcja pasywna, więc wentylator zawsze pracuje na niskich obrotach. Nie pamiętam jak w odpowiedniku QNAPa, ale sądzę, że podobnie. Nie jest to głośne, ale na pewno nie jest bezgłośne.

Co do dysków polecam WDxxEFPX (gdzie XX to pojemność, np 40 = 4 TB). W przypadku 8 TB może być to model WD80EFZZ na przykład.
  • #5 20419608
    Norbas78
    Poziom 12  
    To może podpowiedzcie mi czy pomysł który zrodził się w mojej głowie ma sens.
    Skoro by kupić coś sensownego trzeba wydać więcej niż 1000zł to może podejść do tematu inaczej.
    Mianowicie kupić np terminal Fujitsu S720 , wgrać na niego OpenMediaVault , włożyć dwa dyski po 4/8TB i stworzyć w ten sposób samemu NASa?
    Dlaczego terminal? Bo nie jest prądożerny, a ma działać 24/7.

W czym takie rozwiązanie będzie gorsze od gotowego i zakładam że droższego sprzętu od Synology?

Nie znam jeszcze możliwości OpenMediaVault bo dopiero się zacząłem wczytywać, ale wyglądają na dosyć szerokie...
  • #6 20419657
    dt1
    Admin grupy komputery
    W takim terminalu ciężko zmieścić dwa dyski 3.5", więc trzeba rzeźbić z ich zamontowaniem i zasilaniem (zapewne zewnętrzny zasilacz). To by mi wystarczyło, bo nie przepadam za takimi rozwiązaniami.
    Dostajesz sprzęt dziesięcioletni bez długiej gwarancji (o ile z jakąkolwiek).
    Konsumpcja prądu będzie może podobna, ale raczej stawiam, że delikatnie wyższa niż Synology
    Musisz sam sobie postawić system i go skonfigurować, gdzie w Synology masz poniekąd gotowca (konfigurację musisz też zrobić, ale zakładam, że Synology będzie miało być może łatwiejszą).
    Aktualizacje gotowca mogą być łatwiejszym procesem.

Wadą synology jest jego cena znacznie wyższa niż terminala. Z drugiej strony można używanego NASa też kupić.
  • #7 20419705
    Norbas78
    Poziom 12  
    Wymaga to trochę zabawy ale na YT są filmy jak zmieścić tam dwa lub więcej dysków, o ile pamiętam są przelotki więc zasilania z zewnątrz nie potrzeba.
    System na debianie, podobno bardzo fajny i z dużą ilością możliwości konfiguracji.
    Prądu konsumuje to przy 2 dyskach WD RED około 12W w trakcie używania. W spoczynku sporo mniej.
    Stawianie systemu proste, podstawowa konfuguracja również z filmów na YT mnie nie przeraziła bo wszystko w PL i wytłumaczone.
    Na razie gdybam. MyCloud działa ale chcę sięprzesiąść na coś z większymi możliwościami , dwoma dyskami i widzę że ceny urządzeń są dziwnie wysokie jak na bebechy które oferują.
    Wspomniany QNAP 233 okolice 900zł , w czym ustępuje synology?
    Chcę kupić po prostu coś co będzie magazynem danych, będzie wspierało DLNA , dostęp przez internet przez smb / ftp i na kolejnych 10 lat mieć spokój a przy okazji nie wydać miliona cebulionów :-)
    Gdyby nie konsumpcja prądu złożył bym jakiś miniPC i postawił w szafie, to dało by mi zapewne o wiele większe możliwości konfiguracyjne, o możliwości upgradu nie wspomnę, ale prąd kosztuje.
  • #8 20419770
    KOCUREK1970
    @Norbas78
    Sprawdź sobie, jakie są minimalne wymagania sprzętowe do postawienia danego alternatywnego oprogramowania - bo można się zdziwić.

To, że coś masz na YT pokazane, czy wytłumaczone to już dawno nieaktualne.
    Taki alternatywny soft to dłubanie w nim.

Na Allegro ostatnio widziałem fajny serwerek Asustora, używany, za bodajże 599zl.
    Ma wsparcie producenta, dwudyskowy, soft wizualnie podobny do Synology.
  • #9 20420592
    Shadowix
    Poziom 31  
    Ocena: 268
    KOCUREK1970 napisał:
    Taki alternatywny soft to dłubanie w nim.

Oj tam. Tylko na początku... Mam TrueNasa na MicroPC od ponad roku i od kiedy jest uruchomiony to nie pamiętam, że jest. Żyje sobie cichutko z czterema dyskami 4TB i pobiera w szczycie 28W przy transkodowaniu 4K.
    Jednak dla laika zdecydowanie polecałbym gotowca. Płaci się nie tylko za sprzęt, ale też za soft. Niektórzy tego nie kumają i dlaczego jedno jest droższe od drugiego, skoro mają podobne parametry na papierze.
  • #10 20420687
    KOCUREK1970
    @Norbas78
    KOCUREK1970 napisał:
    Na Allegro ostatnio widziałem fajny serwerek Asustora, używany, za bodajże 599zl.

Allegro Numer oferty: 13111382675
  • REKLAMA
  • #11 20421106
    Norbas78
    Poziom 12  
    OK, o urządzeniach Asustor nie słyszałem.
    Czy to w miare świerzy sprzęt? Jego recki w sieci są z 2017 roku.
    Jak jest z aktualizacjami tej firmy?
    Czego tu zabraknie w porównaniu do Synology / Qnap ?
    Posiada DLNA? Chcę mieć możliwość odtwarzania np. filmów na telefonach i telewizorach z pomocą przystawki Xiaomi Mi Box z aplikacją Kodi.
  • #12 20421320
    KOCUREK1970
    Norbas78 napisał:
    Czy to w miare świerzy sprzęt?

W tych pieniądzach?
    Norbas78 napisał:
    Jak jest z aktualizacjami tej firmy?

Są, nawet z 2022r
    Norbas78 napisał:
    Czego tu zabraknie w porównaniu do Synology / Qnap ?

A czego szukasz, co jest w Synku czy Qnapie, czego tu może brakować?
    Norbas78 napisał:
    Posiada DLNA?

https://www.asustor.com/pl/product?p_id=38
  • #13 20421356
    Norbas78
    Poziom 12  
    Podchodzę do tego tak, że skoro WD My Cloud do tej pory mi wystarczał, to zakup np. takiego Asustora będzie chyba i tak skokiem do przodu pod względem wydajności, możliwości większej konfiguracji, aplikacji których w WD w ogóle nie było i zapewne się pozytywnie zaskoczę. W końcu WD to taka namiastka NASa domowego tylko z podstawowymi funkcjami, a od kiedy wyłączyli dostęp przez internet stracił mocno dla wielu użytkowników.
    Co prawda można było nie wgrywać ostatniej łaty kastrującej go z zastosowań online i mieć dostęp do plików aplikacjami firm obcych, ale...
    Wymiana w nich dysku też problematyczna bo trzeba ponoć grzebać w firmware, coś zmieniać, wgrywać....
    Czytam co mogę o tym Asustor i na razie nie znalazłem nic w nim "fe".
    Dodatkowym atutem jest obsługa 4 kamer bez dopłat podobno.

Na co zwrócić uwagę kupując taki używany sprzęt? Sprawdza się je jakoś prócz zwykłego użytkowania?
    Czy odpalenie go bez dysków jest możliwe czy tylko z dyskiem lub dyskami bo zakładam, że można odpalić go z jednym, potem dokupić drugi i włączyć RAIDa by drugi stał sięlustrzanym odbiciem pierwszego?
    Dyski muszą być identyczne?
  • #14 20423254
    Norbas78
    Poziom 12  
    Czy warto dopłacać 250zł do modelu AS6302T względem AS6102T?
    Nowszy ma niby ciut wydajniejszy procesor , z kolei wykastrowano go z portów eSATA i USB2.0
    Czy do 6102 da się podłączyć również myszkę/klawiaturę czy on ma możliwość tylko podłączenia drukarki?
    Nie mogę też nigdzie znaleźć informacji czy da się ustawić dla kamer powiedzmy 500GB przestrzeni dyskowej i po zapełnieniu tego zaczyna się nagrywanie w pętli czy też nagrywa do póki nie zapcha całych dysków? Bo druga opcja była by niezbyt fajna.
    edit. Jeszcze jedna sprawa. W tych NASach system instaluje się na jakiejś wewntrznej pamięci czy na włożonych dyskach?
    Przykładowo mam zainstalowane dwa dyski i chcę je wymienić na dwa nowe/większe. wyjmuję stare, wkładam nowe i tylko ustawiam przykładowo że mają działać w RAID1 czy trzeba ponownie przejść cały proces inicjacji urządzenia?
    W WD MY Cloud jest to rozwiązane tak, że na dysku jest ukryta partycja rozruchowa z "systemem". Wymiana dysku wymaga wgrania na nowy całego systemu z modyfikacjami ręcznymi co nie jest proste dla typowego Kowalskiego... i tego chcę uniknąć w kolejnym urządzeniu które kupię.
  • #15 20429921
    Norbas78
    Poziom 12  
    Jaki dysk lepiej wybrać z pośród 6TB?
    Seagate Ironwolf NAS ST6000VN001 6TB 256MB czy WD Red Plus WD60EFZX 6TB 128MB ? WD występuje też w wersji EFPX i ma tedy 256MB ale cenowo + 60zł do wymienionych wcześniej.
    Zależy mi na CMR , cichej i bezawaryjnej pracy.
    NA razie jeden, za jakiś czas dokupienie identycznego i RAID1.
  • #17 20431041
    Norbas78
    Poziom 12  
    A co powiecie o dyskach tzw recertyfikowanych?
    Konkretnie chodzi mi o ofertę na allegro numer 13209485279
    Nie umiem linka wydobyć na telefonie.
    Niby dwa lata gwarancji sprzedawcy i za 500zł jest 8TB. Sprzedawca twierdzi że to dyski po uszkodzeniach w transporcie, producent wymienia co wadliwe, zostawia obudowe nawet jak są rysy itp i nie nakleja już naklejek typowych żeby było taniej. Stąd cena 500 za 8 TB przy cenie 780 za wd60..px ktory ma 6TB i 3 lata gwarancji producenta.
    Sprzedawca twierdzi że na 2000 sprzedanych sztuk wróciło kilka bo kurierzy uszkadzali itp.
    Ponoć sami używają ich w wersji 14TB w firmie.
    Przy jldwóch dyskach to już się robi różnica 560zł w porownaniu do zakupu dwóch nowiutkich od WD 6TB.
    Mój wd my cloud z dyskiem 3TB też był kupiony jako recertyfikowany ale ze strony producenta. Działa cały czas. Ale tu zakup od firmy i nie wiem co myśleć i robić
  • #18 20431792
    dt1
    Admin grupy komputery
    Norbas78 napisał:
    A co powiecie o dyskach tzw recertyfikowanych?

Jak chcesz uszkodzony dysk po naprawie, to właśnie taki kupujesz, ja bym odpuścił. Żadne zapewnienia sprzedawcy nie zmienią tego, co kupujesz.
  • #20 20433463
    Norbas78
    Poziom 12  
    No dziś dotarł do mnie Asustor AS6102T.
    Niestety coś z nim nie tak, bo po włączeniu świeci dioda niebieska i miga zielona.
    I tak miga w nieskończoność, w sieci nie wykrywalny.
    Znalazłem info, że powinna się zaświecić na stałe po uruchomieniu urządzenia. Jeśli miga dłużej niż 10 minut to asystor zaleca kontakt z serwisem.
    Jedyne co mi podłączeniu monitora do NASa pokazuje jest na fotkach.
    Wygląda, jakby nie miał z czego wczytać się system , może ktoś go usunął , nie wiem. Chyba czeka mnie zwrot :-(
    Jaki NAS do domu z dostępem przez internet - następca WD My Cloud Jaki NAS do domu z dostępem przez internet - następca WD My Cloud Jaki NAS do domu z dostępem przez internet - następca WD My Cloud Jaki NAS do domu z dostępem przez internet - następca WD My Cloud

Dodano po 10 [godziny] 58 [minuty]:

PS. Czy jest jeszcze jakiś NAS który byłby równie dobry jak ten AS6102T w podobnych pieniądzach ?
  • #21 20434173
    KOCUREK1970
    @Norbas78
    A dysk(i) HDD zamontowałeś?
  • #22 20434248
    Norbas78
    Poziom 12  
    Owszem.
    Jeden dysk.
    Problem w tym, że wedle instrukcji powinien się zainicjować i bez dysków.
    Zielona dioda po uruchomieniu się w nim systemu powinna zapalić się na stałe.
    Natomiast nawet nie dało się zrobić resetu przyciskiem z tyłu bo takowy powinien być potwierdzony dżwiękiem z głośniczka. Głośniczek o ile jest się nie odezwał i całość pozostawała bez zmian.
    Ewidentnie poszukiwał cały czas do rozruchu jakiegoś pena ADATA. Ze zdjęć od sprzedającego mam podejrzenie, że on wcale fabrycznego systemu nie odpalił, a co gorsza chyba próbował na nim postawić windowsa z pendriva...chyba właśnie ADATA. Kupię drugi egzemplarz u innego sprzedawcy.... chyba, że jest jeszcze coś wartego uwagi?
  • #23 20434259
    KOCUREK1970
    @Norbas78
    A da się w nim wejść do BIOSu?
    Pytam, bo miałem Netgear ReadyNAS 312 i tam dało sie do BIOSu (jak w komputerze) dostać i go zresetować.
  • REKLAMA
  • #24 20434318
    Norbas78
    Poziom 12  
    Dało się wejść.
    Próbowałem ustawić bios na default. Niby się ustawiał, ale z kolei miał problem z secure boot. Przy jego opcjach była możliwość również zrobić ustawienia default. Jednak nie reagował już na F10 którym należało to zatwierdzić.
    Poza tym myślisz, że on ma w biosie system? Mnie się bardziej wydaję, że ma jakąś pamięć na mobo gdzie trzyma sobie swoje "środowisko" i w tym konkretnym egzemplarzu zostało ono zapewne jakoś nadpisane/uszkodzone.
    Bios jak w normalnym starszym kompie, może funkcji cuyt więcej, jednak nie natrafiłem tam na taką którą by się dało uzdrowić sprzęt.
    A to powienien być przecież sprzęt który włączam i mogę korzystać... a nie naprawiać go od strzała :-)
  • #25 20440071
    Norbas78
    Poziom 12  
    No i kolejny egzemplarz okazał się sprawny,
    Mam jednak problem z ustawieniami.
    Konkretnie chodzi mi o prawa dostępu.
    Na WD Mycloud było to proste. Utworzyłem konto admina i usera.
    Potem katalog dajmy na to DOM do którego oboje mogli wejść i zobaczyć zawartość.
    W katalogu DOM podkatalogi A , B , C
    User mógł w trybie tylko do odczytu wejść do A
    Z pełnym dostępem zapis/odczyt do B
    Do C nie mógł wejść i wyskakiwał monit o właściwego użytkownika i hasło. Po podaniu była widoczna zawartość. Bez - nie
    W asustorze nie mogę dojść jak zrobić podobnie.
    Pracuję zarówno w exploratorze windows jak i total commanderze, ale monito o właściwego użytkownika i hasło nie wyskakuje tylko okno że brak dostępu.
    Co robię źle?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje nowego NAS-a do domu z dostępem przez internet, jako następcy WD My Cloud 3TB. Zwraca uwagę na potrzebę obsługi dwóch dysków, możliwości konfiguracji użytkowników oraz przyjazne oprogramowanie w języku polskim. W dyskusji pojawiają się różne modele NAS-ów, takie jak Synology DS220j, DS220+, QNAP TS-233 oraz Asustor AS6102T. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z alternatywnymi rozwiązaniami, jak OpenMediaVault na terminalach, oraz porównują wydajność i funkcjonalność różnych urządzeń. Pojawiają się również pytania dotyczące wyboru dysków twardych oraz zarządzania dostępem do danych w nowym NAS-ie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA