logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Rapid 1.2 mpi LPG - nie chce odpalić po ponownym ładowaniu akumulatora

czeken1 02 Lut 2023 07:09 1482 12
REKLAMA
  • #1 20417947
    czeken1
    Poziom 5  
    Dzień dobry koledzy.

Mam problem z moją skodą. Wlasnie mielismy wyjezdzac na ferie i los z nas zakpił. Poszedlem sprawdzic czy wszystko jest ok w aucie i patrze nie ma oswietlenia z jednej strony tablicy. Zmieniajac zarowke zrobilem lekkie zwarcie upalilo bezpiecznik. Zmienilem na nowy ale akumulator padal i nie odpalilo juz auto.

Poszedlem naladowac aku nabilem go przez noc w cieple podlaczam a tu nie dziala... swiece mowie moze mokre bo juz czuc bylo nieprzepalonym paliwem, zmienilem na nowe bo mialem ale nic. Takie dwa przewody idace z lpg sterownika do aku minusa byly poszarpane obcialem zarobilem i dalem pod minus, nic. Sprawdzilem bezpieczniki w kabinie bo w komorze silnika chyba nie posiada to auto i są cale. Bezpiecznik od lpg caly.

To co zwraca moją uwage ku lpg to ze moze gdzies jest jakis inny bezpiecznik ktory sie przepalil bo centralka lpg powinna mrygac przy odpalaniu a jest bez prądu. I zawsze jak nie wiem kabelek spadl z minusa np. Od lpg to nie odpalal w ogole samochod.

Co to moze byc drodzy koledzy, uratujcie proszę ten wyjazd
  • REKLAMA
  • #2 20417955
    Czarny4994
    Poziom 27  
    Ocena: 247
    Bezpiecznik od gazu możesz wyjąć a powinien odpalić na wtryskach benzynowych, odpiecie kostki od sterownika gazu powoduje rozłączenie wtryskiwaczy benzynowych, na akumulatorze pod plastikiem nie ma bezpieczników? Jak włączysz zapłon słychać pompkę paliwa ? Iskra się pojawią podczas kręcenia? Kontrolka imobilajzers nie swieci ?
  • REKLAMA
  • #3 20417959
    czeken1
    Poziom 5  
    Kontrolka immo bez zmian mryga cos tam jak kiedys, iskry nie mam jak sprawdzic, bezpiecznik aku nie wiedzialem posprawdzam

Dodano po 47 [minuty]:

Bezpieczniki w komorze całe
  • #5 20424560
    czeken1
    Poziom 5  
    Doszedlem z tym dallej do konca. Wyjazd sie udał last minute. Sprawdzilem vagiem kolejno immobilizer i inne grupy gdzie zglasza usterke prawdopodobną no i natrafilem na wtryskiwacze. Nie pozostalo nic innego jak zmienic sprawny bezpiecznik na nowy i cudownie odpalil. Po rozdlubaniu starego okazalo sie ze topik przerwany byl maksymalnke na boku totez nie bylo widoczne.

Pomozecie mi jeszcze z jedną kwestia moze przy okazji ? Auto telepie z rana chodzi jakby 1 gar nie dzialal. Swiece nowe, cewki nowe, objaw tylko na jalowych obrotach jak przyspiesze i jade to jakby nigdy nic, jak wymusze szybsze przejscie na lpg to jest dokladnie to samo. Czyszczona przepustnica, adaptacja zrobiona, czyszczone nastawy i korekty i znowu adaptacja przepustnicy.

Zdaniem mechanika wypalone gniazda zaworowe opadniete. Mam watpliwosci bo mialby tuzin innych objawow chyba?

Map sensor wyjety czyszczony, byl czysciutki. Sprawdzona nieszczelnosc w dolocie bo zglaszal mi sporadycznie blad nieszczelnosci i stabilizacja toru jazdy sie zapalala od momentu czyszczenia przepustnicy. Obecnie nie pokazuje nieszczelnosci ale stabilizacja toru jazdy potrafi sie wlaczyc, po ponownym rozruchu znika a nawet ostatnio sama zeszla po kilku minutach. Dolot sprawdzany pianką do nieszczelnosci dokladnie na cieplym i zimnym silniku. Nie kopci, na zimnym czuc moze troche nieprzepaloną wachą.

Gdyby to byl zapchany filtr pb to na lpg gdy wymusilem chodzilby dobrze prawda, filtr powietrza czysty, sprawe rozjechanej mapy odrzucamy bo resetowana byla.

Wobec tego skad ta nierowna praca oraz blad ESP... :-/
  • #6 20425968
    czeken1
    Poziom 5  
    Gdzies czytalem ze esp pojawiajace sie i falowanie obrotow to moga byc spowodowane zlym polaczeniem przy wtryskach pb. Sprawdzilem wiec kontaktem prysnalem podoginalem piny zapialem ale nic. Natomiast wyrzuca mi czasem blad p0068 map maf malfunction. Maf czysty, map czysty. Nie wiem co zmienic co zrobic ten blad to rownie dobrze moze byc przepustnica lub dziurawy dolot. Dolot nie jest dziurawy, a przepustnice czyscilem tylko korpus dalszej jej drogi nie przeczyscilem. Mam taki co w tvn turbo duda testowal pryskal liqui molly w przepustnice na odbrotach rzedu 2000 2500 i moze przeczysci tam dalej cos. Juz mi sie nie chce demontowac tego.

Wyrzuca mi blad p0068 oraz blad ubogiej mieszanki oraz blad missfire detected bank 1.

Co obstawiacie, co sprawdzic?
  • REKLAMA
  • #7 20440306
    czeken1
    Poziom 5  
    A moze to wina akumulatora?

3h temu odpalany a ma teraz vagiem sprawdzone 11.92v w spoczynku, 7.95 w trakcie rozruchu, po rozruchu 14.3v.

Akumulator ma rok, jest boscha. Alternstor byl regenerowany 2 lata temu
  • REKLAMA
  • #8 20440310
    dr.master
    Poziom 39  
    Ocena: 917
    czeken1 napisał:
    A moze to wina akumulatora?

3h temu odpalany a ma teraz vagiem sprawdzone 11.92v w spoczynku, 7.95 w trakcie rozruchu, po rozruchu 14.3v.

Akumulator ma rok, jest boscha. Alternstor byl regenerowany 2 lata temu

Akumulator do wymiany na 100%
  • #9 20440323
    czeken1
    Poziom 5  
    I to mogłoby dawać takie objawy tragiczne? Bo on na zimnym ma problem przez pierwsze 3 minuty. Falują obroty dlawi sie jakby, objawy wystapily jak przyszly zimniejsze dni od jesieni.

Czy niekoniecznie bo przeciez mialby problem z odpaleniem a po odpaleniu juz jest ładowany i powiniej trzynac obroty? Daje tez dziwne błedy typu uboga mieszanka, p0068 polozenie przepustnicy, missfire detected. No ale to wszystko zwiazane z powietrzem jest tak.
  • #10 20440336
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3251
    czeken1 napisał:
    11.92v

dr.master napisał:
    Akumulator do wymiany

czeken1 napisał:
    I to mogłoby dawać takie objawy tragiczne?

Jaki to problem pożyczyć od kogoś inny, sprawny akumulator ?

czeken1 napisał:
    po odpaleniu juz jest ładowany

To można bez problemu zmierzyć.
    Tylko nie VAG'iem a woltomierzem.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 20440362
    czeken1
    Poziom 5  
    Vag od razu po odpaleniu pokazuje 14 ponad wiec ładuje alternator go chyba. Ale to chyba dwie rozne sprawy prawda? Mam jakis podobny aku w domu. Kurcze jednam jestem 3 tyg po gwarancji. Cholerny swiat i dzisiejsi producenci.

Dodano po 15 [minuty]:

W zasadzie to pod moją watpliwosc wpada jedynie kwestia tych bledow, przepustnixy polozenie, lewe powietrze czy missfire od akumulatora? Ale jak..
  • #13 20441640
    czeken1
    Poziom 5  
    Dziwna to sprawa, bo vcds pokazal 11.9 wczoraj, po odpaleniu 14 plus. Dzisiaj naladowany inny akumulator dalem multimetr pokazal w spoczynku niepodlaczony 13.4 vcds przed odpaleniem 12.4 a po odpaleniu 14 plus. Objawy te same. A multimetr podlaczony akumulator ten poprzedni boscha w spoczynku po postoju pokazal mi 12.4.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z uruchomieniem Skody Rapid 1.2 MPI LPG po naładowaniu akumulatora. Po zwarciu i wymianie bezpiecznika, auto nie odpala, a kontrolka immobilizera miga. Użytkownik sprawdził bezpieczniki, w tym bezpiecznik LPG, oraz wymienił świece zapłonowe, ale problem nadal występuje. Po dalszych analizach i diagnostyce VAG, okazało się, że uszkodzony był bezpiecznik wtryskiwaczy, co po wymianie pozwoliło na uruchomienie pojazdu. Użytkownik zauważył jednak nowe problemy, takie jak drgania silnika na biegu jałowym oraz błędy związane z mieszanką paliwową i położeniem przepustnicy. Sugerowane są dalsze kontrole, w tym stanu akumulatora, który może być przyczyną problemów z odpalaniem i falowaniem obrotów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA