logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niebezpieczny prąd??? OBŁĘDNIE wysokie napięcie????????

inkognito09 19 Lis 2005 21:20 4109 3
REKLAMA
  • #1 2006530
    inkognito09
    Poziom 29  
    Ocena: 155
    To znowu ja! :D Jak zwykle napaliłem się na niedorzeczny pomysł. Mam zamiar zrobić dość niebezpieczne urządzenie. Mam takie pytanie: czy cewka WN od np. malucha podłączona pod około 30V AC jest w stanie zabić? Chodzi o prąd jaki przepłynie. O ile dobrze pamiętam śmiertelna dawka to 60 mA (?). Czy da się „regulować” natężenie na wyjściu np.: poprzez wstawienie na wejście średnio-wysokiego napięcia o małym natężeniu (a cewka dodatkowo go obniży)? Chcę zrobić otwarty (w powietrzu dwie elektrody o odstępie około 8/10 cm) prezenter piorunów :D . Widziałem kiedyś coś takiego. Koleś wsadził rękę w pioruny i nawet go nie ruszyło. Chcę zrobić dokładnie to samo. Gdzieś słyszałem że na każde 10kV przypada mniej więcej odległość 1cm którą może przebyć prąd w powietrzu. Mi marzy się 100kV przy znikomym, prawie niewykrywalnym natężeniu prądu. Czy uda mi się to z cewki WN? I ewentualnie – jakie napięcie mogę w ten sposób wytworzyć? Jaki prąd powinienem zastosować na wejściu WN, żebym zdołał wyjść z warsztatu o własnych siłach, a nie w foliowym worku? Niejednokrotnie odczułem dość wysokie napięcie ( :cry: zapłon w maluchu, trofo-powielacze z TV, 230 z gniazdka itp. itd.) i żyje, ale tu chodzi o natężenia a nie napięcie, więc chciałbym z góry wiedzieć że to będzie względnie bezpieczne.

P.S. A może dać 2 cewki WN jedna za drugą, wtedy będzie gigantyczne napięcie i bardzo niskie natężenie??
    P.P.S Słyszałem że takie wyładowania mogą w odległości kilku metrów skasować wszystkie dane na HDD, czy to prawda?
  • REKLAMA
  • #2 2007023
    Staszek z Chełma
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Sądzę że widziałeś dokładnie to co miałeś zobaczyć a jak to zrobił to pewnie jego słodka tajemnica.
    Przypuszczenia :
    1. obie elektrody muszą być odizolowane od ziemi, wówczas prąd przechodzi tylko przez dłoń a nie cały organizm
    2. wysoka częstotliwość prądu powoduje zjawisko ''naskórkowości''
    :cry:
  • REKLAMA
  • #3 2007074
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    Staszku wyjasnij poczatkujacemu koledze zjawisko naskórkowosci:D moze w srodku prąd leci a może nie:D
  • #4 2007164
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA