Witam!
Pralka wskazuje kod 5E co znaczy ze ma problemy z wypompowaniem wody. Zdarzało się tak wcześniej i pomagało zwykle wyczyszczenie filtra. Teraz jednak nie pomaga. Rozkręcilem cała pompę (załącznik) i nawet na „sucho” nie działa (buczy; buczy tez w trakcie pracy pralki np przy płukaniu i wtedy 5E…); jak dotknę łopatki pompy w trakcie załączania pompy to czuć takie szarpanie i nadal nie rusza.
Pytania mam takie:
1. Czy powinienem wymienić ten cały element plastikowy z łopatkami (sorry za brak fachowej nazwy, pewnie jest to pompa właściwa
; DC61-10652A)
2. Czy powinienem wymienić ten element ze zwojami (DC31-30008D art 292261)
3. Czy myślicie ze można naprawić to bez wymiany powyższych, jakoś zregenerować
…wolałbym tymczasowe rozwiązanie bo muszę na tej pralce przetrwać tylko jeszcze 4mce…Dodam tylko ze jak kręcę samymi łopatkami to kręcą (po zdjęciu uzwojenia) się z dość dużym niejednorodnym oporem jakby coś tam haczyło i lekko hamowało. Widzę ze ciężko to rozebrać szczególnie ze musi ostatecznie być szczelne wiec nie wiem czy gra jest warta świeczki) .
Z góry dzięki za ewentualna pomoc!
Pralka wskazuje kod 5E co znaczy ze ma problemy z wypompowaniem wody. Zdarzało się tak wcześniej i pomagało zwykle wyczyszczenie filtra. Teraz jednak nie pomaga. Rozkręcilem cała pompę (załącznik) i nawet na „sucho” nie działa (buczy; buczy tez w trakcie pracy pralki np przy płukaniu i wtedy 5E…); jak dotknę łopatki pompy w trakcie załączania pompy to czuć takie szarpanie i nadal nie rusza.
Pytania mam takie:
1. Czy powinienem wymienić ten cały element plastikowy z łopatkami (sorry za brak fachowej nazwy, pewnie jest to pompa właściwa
2. Czy powinienem wymienić ten element ze zwojami (DC31-30008D art 292261)
3. Czy myślicie ze można naprawić to bez wymiany powyższych, jakoś zregenerować
Z góry dzięki za ewentualna pomoc!