logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przestroić radio Sherion na zakres FM 88-108 MHz? Czy amator da radę?

Vitoss 19 Lis 2005 21:43 1350 2
REKLAMA
  • #1 2006608
    Vitoss
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam na siłowni pewną starszą miniwieżę, a raczej radio, bo ma tylko dwa odtwarzacze na kasety + radio, no i możliwość podłączenia wejścia AUX. Sprzęt sprawuje się nienajgorzej, jednak mam jeden bardzo irytujący problem... Na tym sprzęcie słucham tylko radia, ale kłopot w tym, że radio jest nastrojone na odbiór FM w częstotliwości poniżej 88 MHz, czyli praktycznie nie odbiera żadnej stacji (poza jakimś programem Polskiego Radia i RMF FM) :| Miło byłoby posłuchać sobie muzyki z innych stacji, dostępnych w standardowych obecnie częstotliwościach, tj. 88-108 MHz. Problem w tym, że nie wiem, jak można to przestroić? Na elektronice nie znam się zbytnio, zatem chciałbym się dowiedzieć, czy jest to trudne i czy "amator" mógłby sobie poradzić z takim zadaniem? Dużo byłoby roboty przy takiej "operacji"?
  • REKLAMA
  • #2 2008394
    waldec
    Poziom 19  
    Ocena: 51
    Witam.Polecam konwerter.Nie musisz nawet otwierać wieży.Do tego zasilacz 12V i gra aż miło.
    Konwerter i zasilacz kupisz w sklepie z elektroniką. Powodzenia Waldec
  • #3 2008473
    henx
    Poziom 20  
    Ocena: 46
    przestrojenie w tym wypadku to zmiana bądź też wylutowanie 2 kondensatorków poregulowanie 2 trymerkami i ceweczkami a efekt o niebo lepszy niż konwenter, instrukcje przestrojenia masz tutaj http://elektronika.owg.pl/?choice=2
REKLAMA