logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] De'Longhi ECAM 22.110.B – trzask, brak wody i blok 1,5 cm wyżej po wymianie uszczelek

janusz25091 05 Lut 2023 17:35 1062 6
REKLAMA
  • #1 20423814
    janusz25091
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Z ekspresu do tacki ciekła mi woda. Wymieniłem uszczelki w dolnym module bloku zaparzającym. Ekspres normalnie pracował ale dalej ciekła woda do tacki. Wymieniłem wszystkie uszczelki w górnym tłoku parzącym tzw. infuzer. Po uruchomieniu ekspresu podczas cyklu przygotowania do pracy, po odprowadzeniu wody i przy powrocie dolnego bloku zaparzającego do pozycji "start" następuje głośny trzask (w odgłosie jak zwarcie elektryczne) i zapala się ikonka "brak wody". Po wyłączeniu ekspresu można go uruchomić i procedura się powtarza. Blok modułu zaparzającego zatrzymuje się w pozycji około 1,5 cm powyżej normalnej pozycji "start", tak, że nie można go wyciągnąć. Co może być przyczyną?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20423961
    pylos
    Poziom 30  
    Ocena: 421
    Kolega coś źle poskładał, lub problem w "nowych" uszczelkach.
  • REKLAMA
  • #3 20424010
    janusz25091
    Poziom 3  
    Uszczelki kupiłem na allegro od firmy DOCTORCAFE z Wrocławia. Wraz z uszczelkami i smarem otrzymałem instrukcje wymiany (filmy i zdjęcia z opisem poszczególnych uszczelek. jestem przekonany że wszystko zrobiłem dobrze. Jeżeli to możliwe to proszę o pomoc jak wyciągnąć blok modułu zaparzającego (dolny)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20424022
    pylos
    Poziom 30  
    Ocena: 421
    Nie znam tego modelu, i koledze nie pomogę w temacie jak wyciągnąć blok modułu zaparzającego, kolega przejrzy youtube, tam są tutoriale. Ale coś na rzeczy musi być skoro działał a teraz nie działa.
  • REKLAMA
  • #5 20424045
    janusz25091
    Poziom 3  
    Znalazłem na youtube jak resetować ekspres ale niestety pod koniec cyklu dzieje się to co napisałem. Podobno można ręcznie opuścić blok do pozycji w której można go wyciągnąć. Trzeba kręcić kołem zamachowym. Szkopuł w tym, że nie wiem jak się do niego dostać. Internauci piszą, że od spodu podstawy. Tylko jak?
  • #6 20425865
    janusz25091
    Poziom 3  
    Udało mi się "ręcznie" opuścić blok zaparzający i go wyciągnąć. Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, że kolega miał rację. Podczas montażu bloku przestawiłem mniejszą dźwignię o jeden ząbek w stosunku do większej i tłok modułu nie uzyskiwał wymaganego położenia. Teraz ekspres nie leje i śmiga jak nowy. Dziękuję za zainteresowanie tematem.
  • #7 20425893
    janusz25091
    Poziom 3  
    Zweryfikowałem poprawność montażu bloku modułu zaparzającego. Położenie dźwigni wobec siebie było przesunięte o jeden ząbek. Po korekcie ekspres działa prawidłowo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z ekspresem DeLonghi ECAM 22.110.B, który po wymianie uszczelek w dolnym i górnym module zaparzającym nadal przeciekał wodę. Po uruchomieniu ekspresu występował głośny trzask oraz zapalała się ikonka "brak wody". Użytkownik zdołał ręcznie opuścić blok zaparzający i po dokładnym sprawdzeniu stwierdził, że podczas montażu przestawił dźwignię o jeden ząbek, co uniemożliwiało prawidłowe działanie tłoka. Po korekcie ekspres działał prawidłowo.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA