logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetofon ZRK Melodia (1959) - nierównomierny przesuw taśmy, falowanie dźwięku, rolka dociskowa

symt 05 Lut 2023 18:39 975 8
REKLAMA
  • #1 20423926
    symt
    Poziom 10  
    Ocena: 18
    Witam,

w moim magnetofonie ZRK melodia z 1959 r. pojawił się problem. Taśma nierównomiernie się przesuwa. Choć nieznacznie, to jednak słychać falowanie dźwięku. mam wrażenie ,że rolka dociskowa zbyt słabo przylega do osi silnika, jednak nie ma tu żadnej regulacji. Przy klawiszu "Play" jest mocna stalowa sprężyna, która dociąga rolkę do osi, jednak nie ma tu żadnej regulacji siły docisku. Proszę o poradę osoby, które znają ten magnetofon. Może ktoś ma instrukcje serwisową z opisem sposobów regulacji?
  • REKLAMA
  • #2 20423953
    pylos
    Poziom 30  
    Ocena: 410
    A może problem nie leży w docisku rolki, tylko w jej odkształceniu.
  • #3 20424214
    symt
    Poziom 10  
    Trudno powiedzieć, mam 3 używane rolki - efekt ten sam.
  • REKLAMA
  • #4 20424232
    pylos
    Poziom 30  
    Ocena: 410
    A czy oś do której jest dociskana rolka jest na silniku, czy jest napędzana przez pasek? Bo i tutaj może być problem, i jeszcze, czy oś nie ma nadmiernego luzu na boki, bo wtedy to prawdopodobnie tulejki.
  • #5 20424456
    Deneb
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Rolka przesuwu jest wałem silnika z zewnętrznym wirnikiem stanowiącym jednocześnie koło zamachowe. Częstym przypadkiem powodującym drżenie dźwięku było zabrudzenie właśnie tej rolki przesuwu (wyczyścić spirytusem), zabrudzona lub spęczniała rolka dociskowa ewentualnie opory w obracaniu tej rolki. Jeżeli to nie pomoże to pozostaje jeszcze smarowanie silnika. Aby nasmarować silnik należy go zdemontować i w górnej części korpusu znajduje się wgłębienie z kanalikiem prowadzącym do wału silnika, należy tam tam nalać kilka-kilkanaście kropel rzadkiego oleju. Smarowanie przeprowadzić na ciepłym silniku.
  • REKLAMA
  • #6 20425361
    symt
    Poziom 10  
    silnik smarowałem, oska także wyczyszczona, rolka nasmarowana. Kupiłem w sklepie z oringami pasek, który wygląda jak fabryczny, tylko średnicę dobrałem trochę mniejszą. Nie wiem, czy to pomoże.
  • REKLAMA
  • #7 20427387
    symt
    Poziom 10  
    czy ktoś wie, jak rozebrać wyregulować sprzęgła w Melodii? Może tu jest problem
  • #8 20428054
    mariostan
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    może Magnetofon ZRK Melodia (1959) - nierównomierny przesuw taśmy, falowanie dźwięku, rolka dociskowam1.jpg (656.15 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. to pomoże
  • #9 21786584
    symt
    Poziom 10  
    Witam, odgrzewam temat, gdyż problem "pływającego" dźwięku nie został rozwiązany. Podejrzewam jednak rolkę dociskową. Czy ktoś z forumowiczów wie, gdzie można taka nabyć? Poza tym czy zna ktoś fabryczne wymiary? Mam 3 sztuki - dwie maja średnicę zewnętrzna 24mm, jednak 27 mm. Te mniejsze nie działają, gdyż docisk do wałek silnika jest za słaby (w melodii nie ma regulacji). Ta większa (27mm) jest już sparciała i należałoby ja wymienić, jednak nie wiem, czy da się kupić/dorobić?

Podsumowanie tematu

✨ W magnetofonie ZRK Melodia z 1959 roku występuje problem nierównomiernego przesuwu taśmy i falowania dźwięku, prawdopodobnie związany z rolką dociskową. Rolka ta jest wałem silnika z zewnętrznym wirnikiem i nie posiada regulacji siły docisku, który zapewnia stalowa sprężyna. Możliwe przyczyny to zabrudzenie rolki przesuwu lub dociskowej, spęcznienie rolki dociskowej, opory w jej obracaniu, luz osi silnika lub tulejek, a także niewłaściwe smarowanie silnika. Zalecane jest czyszczenie rolki spirytusem, smarowanie silnika rzadkim olejem przez specjalne wgłębienie w korpusie oraz kontrola stanu paska napędowego. Problem nie został rozwiązany mimo wymiany rolek i smarowania, a brak regulacji docisku utrudnia dopasowanie. Poszukiwane są informacje o fabrycznych wymiarach rolki dociskowej oraz możliwość jej zakupu lub dorobienia, gdyż dostępne rolki mają różne średnice (24 mm i 27 mm), a większa jest sparciała i nie spełnia wymagań.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA