logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki system wybrać aby wygodnie rozgraniczyć poziom dostępu klienta i administratora obiektu

gpytel1 13 Lut 2023 10:57 609 0
REKLAMA
  • #1 20437090
    gpytel1
    Poziom 1  
    Z ruin starego młyna – stworzyłem stylowe, wakacyjne apartamenty. Jestem pod koniec inwestycji i chcę wdrożyć pełną automatykę smart-home. Wyzwaniem, którego się boję, jest rozgraniczenie poziomów dostępu. Z jednej strony klient, który może ustawić sobie np. z poziomu „inteligentnego termostatu” dogodną temperaturę, a z drugiej – administrator który musi-móc ustawić parametry i „scenariusze” nadrzędne (np. widełki temperatury, czy też parametry ogrzewania gdy kończy się wynajem).
    Zaplanowane scenariusze mam dość rozbudowane. Choćby w zakresie sterowania roletami przeciwsłonecznymi: o ile w zimie – fajnie gdy słońce wspierając się o duże przeszklenia dogrzewa pokoje – to w lecie jest całkiem odwrotnie… A tu również pojawia się klient, który czasem chce opuścić rolety dla zachowania prywatności.
    Myślę – choć nie wiem czy dobrze – aby poszczególne elementy automatyki w każdym apartamencie były połączone centralami ZibBee, a skomplikowane scenariusze były realizowane z poziomu IFTTT. Choć z drugiej strony obawiam się co się stanie gdy zwiesi się sieć, albo jakiś scenariusz IFTTT.
    Czy dobrze kombinuję? A może tutaj znajdę kogoś, kto zgodziłby się mnie wesprzeć swoją wiedzą (priv)?
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [godziny] 10 [minuty]:

Jeśli miałbym zadać jakieś konkretne pytania to:

1./ jak / na jakim poziomie, mogę ustawić nieprzekraczalne "widełki" temperatury w lokalu? Czy mogę to zrobić na poziomie sieci mesh ZigBee?

2./ mamy urządzenie (np. termostat grzejnika) działające pod ZigBee, zgodne z IFTTT. Jak ono zareaguje na sytuację gdy ktoś ręcznie ustawi je na 22 stopnie - a IFTTT powie: "wynajem się skończył, chcę aby było 16". Czy posłucha?
  • REKLAMA
REKLAMA