logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] zabezpieczenie złuszczającej się farby z aluminium/metali - jakie środki

adas1891 16 Lut 2023 07:54 1038 9
REKLAMA
  • #1 20441351
    adas1891
    Poziom 5  
    Ocena: 17
    Potrzebuję zabezpieczyć powierzchnie metalowe (punktowo) przed złuszczaniem farby. Chodzi o aluminium/zwykła stal. Punktowo jakimś bezbarwnym niewidocznym lakierem zabezpieczającym?
    Nie wiem jak to się robi fachowo, ale nie chodzi mi o efekt, byleby farba była zabezpieczona i przestała się łuszczyć a metal korodować. Coś taniego najlepiej. Dziękuję za odpowiedzi, chodzi mi o konkretne produkty.
  • REKLAMA
  • #2 20441507
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1227
    adas1891 napisał:
    przestała się łuszczyć

Zapobiegamy, a nie leczymy. W momencie kiedy lakier się łuszczy to zostaje już tylko zdarcie farby (lub jej chemiczne oddzielenie od elementu), przygotowanie materiału i malowanie.
    Do zabezpieczenia lakieru przed płowieniem i łuszczeniem jest lakier bezbarwny - klar.

Co do tego:
    adas1891 napisał:
    a metal korodować

Rdzę trzeba usunąć, materiał oszlifować w miejscu gdzie była ruda i - korektor bezbarwny, lub "rust stop". Teoretycznie przy samym korektorze bez usuwania rdzy również zauważyłem brak postępu utleniania się blachy, ale lepiej zrobić robotę bardziej profesjonalnie.

Do zabezpieczania blachy można również zastosować ocynk, ale to PRZED malowaniem.
  • REKLAMA
  • #3 20441514
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3796
    adas1891 napisał:
    ...nie chodzi mi o efekt, byleby farba była zabezpieczona i przestała się łuszczyć a metal korodować.
    Chyba nie tędy droga. Skoro farba się łuszczy i odchodzi, to znaczy że powłoka nie jest związana z podłożem w sposób wystarczający, a kolejne warstwy powłok (jeśli są kolejne) nie zostały nałożone w sposób prawidłowy. Może się mylę, ale chcesz tylko przykryć problem, a to i tak nic nie da. Nałożenie kolejnej warstwy na te uszkodzone to chyba jedynie strata czasu, energii oraz pieniędzy. Zrób tę naprawę porządnie i zgodnie ze sztuką - to kosztuje mniej więcej tyle samo. Ponadto nie ma środków uniwersalnych. Akurat w tym przypadku jest aluminium, które wymaga specjalistycznych farb i innej techniki ich stosowania, niż w przypadku stali. A reklamowane gdzieniegdzie "środki do wszystkiego", zwykle nie nadają się do niczego ;)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20441536
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1379
    Dobrą przyczepność farb na aluminium i innych problematycznych materiałach
    np. miedzi czy niektórych plastikach można uzyskać przez uprzednie piaskowanie elementów.
  • REKLAMA
  • #5 20441686
    adas1891
    Poziom 5  
    ja pytam tylko o jakiś środek który zastopuje rdzę/łuszczenie doraźny, nie mam czasu ani ochoty bawić się w renowacje bo to nie ma sensu, ale też nie chcę żeby widać było poprawianą farbę(jak kupię farbę i zamaluję to od razu będzie widać) dlatego chcę coś bezbarwnego. może być w spreju jakiś? na pewno jakieś środki istnieją...
    okej zamalować rust stopem i będzie GIT?
  • #6 20441690
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1227
    adas1891 napisał:
    na pewno jakieś środki istnieją...

Powtórzę raz jeszcze - na łuszczącą się farbę NIE ISTNIEJĄ ŻADNE ŚRODKI.
    A na rdzę pisałem wyżej.
  • REKLAMA
  • #7 20441716
    Mobali
    Poziom 43  
    adas1891 napisał:
    ...nie mam czasu ani ochoty bawić się w renowacje bo to nie ma sensu
    Zatem pieniądze wyrzucisz w błoto i pracę będziesz musiał wykonać raz jeszcze. Tym razem dobrze ;-)

adas1891 napisał:
    ...ja pytam tylko o jakiś środek który zastopuje rdzę/łuszczenie doraźny,
    Do DORAŹNEGO zabezpieczenia skorodowanych powierzchni na stali służą specjalne preparaty. Najtańsze to na przykład Cortanin F. Należy je używać ściśle według zaleceń producenta.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20442041
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1379
    Cortanin to świetny środek ale aby dobrze chronił to wszystkie ogniska rdzy płatkowej muszą być bezwzględnie usunięte. Po drugie, powierzchnia stali powinna być pokryta cienkim nalotem rdzy czyli po odrzewieniu np. Fosolem powinna być pozostawiona aby " zrudziała" ponieważ sybstancje zawarte w Cortaninie reagują z tlenkami i wodorotlenkami żelaza tworząc szczelną powłokę koloru czarnego, która zabezpiecza przed korozją. Aby przyspieszyć proces "rudzienia" elementy stalowe można potraktować solanką, która przed aplikacją Cortaninu należy spłukać bieżącą wodą.
    Przypudrowanie syfu nawet b. drogim pudrem nie zmieni niczego a nawet przyspieszy rozwój choroby.
  • #9 20442855
    Mobali
    Poziom 43  
    bratHanki napisał:
    Przypudrowanie syfu nawet b. drogim pudrem nie zmieni niczego a nawet przyspieszy rozwój choroby.
    No i to właśnie próbują wszyscy wytłumaczyć autorowi wątku ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 21124810
    adas1891
    Poziom 5  
    temat rozwiązany

Podsumowanie tematu

✨ Aby zabezpieczyć powierzchnie metalowe, takie jak aluminium i stal, przed złuszczaniem farby i korozją, kluczowe jest usunięcie rdzy oraz odpowiednie przygotowanie materiału. W przypadku łuszczącej się farby, nie ma skutecznych środków, które mogłyby jedynie przykryć problem. Zaleca się użycie lakieru bezbarwnego, takiego jak klar, oraz preparatów do usuwania rdzy, jak Cortanin F, który działa najlepiej na oczyszczonej powierzchni. Dla aluminium istotne jest piaskowanie przed malowaniem, a dla stali należy pozostawić cienką warstwę rdzy, aby preparaty mogły skutecznie zareagować. W przypadku doraźnych rozwiązań, można zastosować korektory bezbarwne, ale ich skuteczność jest ograniczona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA