logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zapachy z gotowania sąsiada w toalecie: wspólna wentylacja, remont, możliwe przyczyny i rozwiązania

Kettleman 16 Lut 2023 16:26 3852 8
REKLAMA
  • #1 20442122
    Kettleman
    Poziom 3  
    Ocena: 3
    Dzień dobry.

Od kilku dni zaczął się problem, którego nie było nigdy.
    Mianowicie, kiedy któryś z sąsiadów (nie wiem który) gotuje, w mojej toalecie (osobna z łazienką) czuję kuchenne zapachy. Mam wrażenie, że delikatnie powietrze jest wpychane z powrotem do mojego pomieszczenia (kawałek papieru toaletowego odchyla się do środka, jednak czuję na dłoni zimne powietrze).

Nie jest to jakiś mocny strumień, o wiele większy mam kiedy otworzę okno w sąsiadujący z wc pokojem (wtedy powietrze jest fajnie zasysane, listek papieru się przykleja do kratki wentylacyjnej).

Mieszkam na parterze, jest to stare budownictwo, ostatnio nade mną ktoś robił remont. Wentylacja wygląda tak, że jest współdzielona co drugie piętro z sąsiadem.

Czy jest możliwe, że nowy lokator, lub któryś z pozostałych zrobił sobie kuchnię w pokoju znajdującym się przy toalecie i wwiercił się okapem w mój komin wentylacyjny od toalety? A może sąsiad z którym dziele pion wentylacyjny używa jakiegoś wiatraczka? Nie rozumiem dlaczego czuję zapachy z gotowania. wszystkie mieszkania są takie same, w żadnym wg projektu kuchnia nie powinna przylegać do WC.

Sam we własnym mieszkaniu nic nie zmieniałem.
  • REKLAMA
  • #2 20442127
    sp4olh
    Poziom 24  
    Ocena: 104
    Wstaw wentylator w kanał i po temacie.
    Moderowany przez Topolski Mirosław:

3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• #3 20442134
    Kettleman
    Poziom 3  
    Myślałem o takim rozwiązaniu, ale przecież to zaburzy wentylacje w moim lokum (czytałem, że może ciągnąć powietrze z kuchni przez toaletę itd.)
  • REKLAMA
  • #4 20442177
    Henio65
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Trzeba sprawdzić prześwit komina.Można to sprawdzić przez lusterko.
  • Pomocny post
    #5 20442895
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3766
    sp4olh napisał:
    Wstaw wentylator w kanał i po temacie.
    W budynku wielorodzinnym?! Nie sądzisz, że typu porada jest szkodliwa? A już na pewno nieprzemyślana i niezgodna z obowiązującym Prawem budowlanym. Szczególnie w łazienkach, w których znajdują się wloty do przewodów spalinowych (na przykład z gazowego podgrzewacza wody), wentylator spowodować odwrócenie ciągu i zasysanie spalin do pomieszczenia. Ale nie montuje się ich w budynkach wielorodzinnych także dlatego, że zanieczyszczone powietrze z jednego mieszkania, może być w ten sposób wtłaczane do lokalu powyżej. Przyczyną tego zjawiska jest praca wentylatora powodująca wytworzenie się znacznie wyższego ciśnienia, niż to wynikające ze zjawiska naturalnego ciągu w przewodzie wentylacyjnym. Być może "zapachy" w Twoim mieszkaniu są więc właśnie efektem montażu takiego samowolnie zamontowanego wentylatora w jednym z lokali sąsiadów? Dlatego zamiast szkodzić sobie i innym, sprawę warto zgłosić w administracji i wraz z zarządcą budynku poszukać przyczyn tych problemów.

Ponadto warto brać pod uwagę fakt, że wentylator może paradoksalnie znacznie pogorszyć sytuację w Twojej łazience. Dzieje się tak dlatego, że po zamontowaniu wentylatora ściennego, jego wirnik oraz łopatki w znacznym stopniu zmniejszą efektywny przekrój wlotu do kanału. W efekcie wentylacja naturalna wspomagana ciągiem praktycznie przestanie funkcjonować, lub będzie działać zdecydowanie mniej efektywnie. Żeby więc zapewnić poprawne wietrzenie, wentylator musiałby pracować praktycznie bez przerwy. A jeśli nie, i dojdzie do radykalnego zmniejszenia efektywności wentylowania łazienki, to na pojawienie się zawilgocenia i grzyba wcale nie trzeba będzie długo czekać.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 20452206
    Kettleman
    Poziom 3  
    Czyli wracam do punktu wyjścia, bo są to dokładnie moje przypuszczenia.
    Mimo wszystko dzięki za odpowiedź.
  • #7 20452242
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Kettleman napisał:
    Czy jest możliwe, że nowy lokator, lub któryś z pozostałych zrobił sobie kuchnię w pokoju znajdującym się przy toalecie i wwiercił się okapem w mój komin wentylacyjny od toalety? A może sąsiad z którym dziele pion wentylacyjny używa jakiegoś wiatraczka? Nie rozumiem dlaczego czuję zapachy z gotowania. wszystkie mieszkania są takie same, w żadnym wg projektu kuchnia nie powinna przylegać do WC.

Piszesz że ktoś tam się remontował, może zrobił pokój z aneksem kuchennym, taka moda dziwna nastała. Dla mnie to głupie ale ja człowiek starej daty jestem.

Kettleman napisał:
    Nie jest to jakiś mocny strumień, o wiele większy mam kiedy otworzę okno w sąsiadujący z wc pokojem (wtedy powietrze jest fajnie zasysane, listek papieru się przykleja do kratki wentylacyjnej).

W mieszkaniu brakuje dopływu świeżego powietrza. W oknach powinny być nawiewniki jeżeli okna są plastikowe. Jeżeli powietrze nie ma którędy dopływać to najczęściej powoduje wsteczny ciąg w wentylacji i powietrze zamiast być wyrzucane jest zasysane do pomieszczenia. To właśnie może powodować wciąganie zapachów od sąsiada.
  • #8 20452299
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2060
    Może sąsiad założył okap z wentylatorem i z odprowadzeniem do wentylacji. Generalnie jest to zabronione, ale już kilka razy widziałem takie rozwiązanie.
  • REKLAMA
  • #9 20460340
    mpdzikus
    Poziom 10  
    >>20442122 Może swoisty "zawór zwrotny" blokujący ciąg wsteczy oraz dopływ powietrza z zewnątrz. Pewnie masz wszystko bardzo szczelne.

Podsumowanie tematu

✨ Problem z nieprzyjemnymi zapachami z gotowania sąsiadów w toalecie może być spowodowany niewłaściwą wentylacją w budynku wielorodzinnym. Użytkownik zauważył, że podczas gotowania sąsiadów w jego toalecie pojawiają się kuchenne zapachy, co może być efektem odwrócenia ciągu wentylacyjnego. Wskazano na możliwość, że nowy lokator mógł zainstalować okap z wentylatorem, co jest zabronione, lub że brak dopływu świeżego powietrza w mieszkaniu powoduje wsteczny ciąg. Użytkownik został również poinformowany o konieczności sprawdzenia prześwitu komina oraz zgłoszenia problemu do administracji budynku, aby zidentyfikować źródło problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA