logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Żelazko Philips GC 9642 - Nie napełnia wodą zbiornika stacji parowej

Cyrculator 17 Lut 2023 16:27 3576 13
REKLAMA
  • #1 20443707
    Cyrculator
    Poziom 11  
    Ocena: 86
    Witam.
    Żelazko jak w temacie, nie włącza pompy wody do zbiornika po załączeniu stacji parowej. miga ciągle niebieski przycisk włączenia i prawa żółta dioda z kranikiem. Sprawdziłem czujnik Halla, podaje zero na płytkę główną po zbliżeniu magnesu, a miga dioda braku wody. Podałem na bramkę tyrystora 1,5V z baterii i pompa pracuje. Sprawdziłem cały obwód sterowania tyrystora z procesora i wszystkie elementy łącznie z tranzystorem są ok.

Pozostał mi obwód mierzący poziom wody w zbiorniku generatora pary. Nie jestem pewny jak on ma działać i jaki poziom wody utrzymywać? Domyślam się, że jest to taka elektroda z pojedynczym przewodem na górze zbiornika generatora pary. Elektroda ta nie jest z niczym połączona w zbiorniku i ma w stosunku do obudowy mierzyć rezystancję wody lub pary. Wchodzi ona na dwa szeregowe kondensatory i poprzez szeregowy rezystor 6,7kΩ na procesor. Na elektrodzie zmierzyłem oscyloskopem sinusoidę 50 Hz o amplitudzie około 40V. Po dzielniku pojemnościowym i rezystorze na procesorze jest tylko 0,5V tej sinusoidy. Czy ktoś z kolegów miał podobny problem i może mi pomóc?
    Żelazko Philips GC 9642 - Nie napełnia wodą zbiornika stacji parowej Żelazko Philips GC 9642 - Nie napełnia wodą zbiornika stacji parowej Żelazko Philips GC 9642 - Nie napełnia wodą zbiornika stacji parowej Żelazko Philips GC 9642 - Nie napełnia wodą zbiornika stacji parowej
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 20445067
    MARCIN.SLASK
    Specjalista AGD
    Ocena: 2655
    Po włączeniu przyciskiem obie grzałki zaczynają grzać?
  • #3 20448476
    Cyrculator
    Poziom 11  
    Ocena: 86
    Tak wchodzą obydwie grzałki. Sprawdzałem też rezystancję grzałek do obudowy miernikiem izolacji.
  • REKLAMA
  • #4 20689894
    tboltromiuk
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    podejrzewam, ze masz uszkodzony plywak w zbiorniku na wode - czujnik bazy go nie widzi.
    podepnij zbiornik na wode w dedykowane miejsce, zbliż dodatkowy (zewnętrzny) magnes do czujnika halla i uruchom zelazko.
    jak stacja i pompka ruszy to zbiornik do wymiany albo praca z dodatkowym magnesem.
  • REKLAMA
  • #5 21212571
    edmundpuc
    Poziom 3  
    Witam mam problem z żelazkiem parowym Philips Gc 9550/02 woda wylewami że stopy żelazka i nie wiem co jest para jest po włóczeniu pary leci woda i to dużo podejrzewam że jakiś czujnik bo zauważyłem że pompa się za często włącza i dobija mi tej wody do bojlera i przez to nienadazy tej pary zrobić i leci razem z wodą proszę o jakąś radę
  • REKLAMA
  • #6 21212604
    tboltromiuk
    Poziom 8  
    >>21212571
    Sprawdź, czy stopa prasująca się nagrzewa, jak już żelazko zgłosi gotowość do pracy, ale zanim jeszcze puścisz parę. Jeśli masz stopę prasującą w temp. pokojowej, to znaczy, że problem leży po jej stronie (bezpiecznik) bądź modułu sterującego (przekaźnik).
  • #7 21212625
    edmundpuc
    Poziom 3  
    ]21212604[/postid]
    Witam stopa się nagrzewa tylko niewiem czemu tak często pompa się włącza dawniej raz na jakiś czas a teraz co po chwilę od czego to zależy
  • #8 21212650
    tboltromiuk
    Poziom 8  
    >>21212625 >>21212625
    Może masz po prostu sporo kamienia w bojlerze. Jaka woda była laną? Bezpośrednio z kranu?
  • #9 21212653
    edmundpuc
    Poziom 3  
    Nie właśnie się napełnia normalnie, tylko pompa włącza się zbyt często i napełnia go za dużo, a nadmiar wyrzuca z parą przez stopę żelazka.
  • #10 21213331
    tboltromiuk
    Poziom 8  
    >>21212653
    Zacząłbym od odkamienienia bojlera, bo to najłatwiejsze, a często pomaga przy pluciu wodą. Zrób roztwór 1:1 woda i ocet i wlej do bojlera (co najmniej do 80% wypełnienia) przez boczny zawór. Zostaw na kilka godzin. Wylej tym samym zaworem i też przepłucz przez ten zawór czystą wodą.

Jak nie pomoże, to możliwe, że masz coś nie tak z elektroniką (cięższy przypadek). Tu masz wskazówki:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3776258.html
  • #11 21213334
    edmundpuc
    Poziom 3  
    Witam, którym zaworem, tym co odkręcam, jak odkamieniam, czy tam gdzie jest elektrozawór?
  • #12 21213338
    tboltromiuk
    Poziom 8  
    >>21213334
    Tym do odkamieniania. Odkręcasz, wlewasz, zakręcasz i zostawiasz stację w standardowej pozycji. Pozostałe czynności jak wcześniej opisałem. Nie trzeba wtedy rozbierać stacji.
  • #13 21213349
    edmundpuc
    Poziom 3  
    Ok spróbuję dziękuję
  • #14 21631366
    rytcez
    Poziom 1  
    Ja miałem też taki przypadek, że dioda napełnienia zbiornika ciągle się świeciła. Zalałem bojler wodą z octem i do czujnika Halla przyłożyłem magnes. Dioda przestała świecić.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy żelazka parowego Philips GC 9642, które nie uruchamia pompy napełniającej zbiornik stacji parowej. Objawy to migający niebieski przycisk włączenia oraz żółta dioda sygnalizująca brak wody. Sprawdzono czujnik Halla, który reaguje prawidłowo na magnes, oraz obwód sterowania tyrystora i tranzystory, które są sprawne. Podejrzewany jest układ pomiaru poziomu wody w zbiorniku, oparty na elektrodzie mierzącej rezystancję wody przez pojemnościowy dzielnik i rezystor 6,7 kΩ. W dyskusji pojawiła się sugestia uszkodzenia pływaka w zbiorniku lub konieczności wymiany zbiornika. W innym wątku dotyczącym modelu Philips GC 9550/02 opisano problem z nadmiernym wylewaniem wody ze stopy żelazka, co może wynikać z częstego załączania pompy i nagromadzenia kamienia w bojlerze. Zalecane jest odkamienianie bojlera roztworem wody i octu oraz sprawdzenie elementów sterujących, takich jak bezpiecznik i przekaźnik. W przypadku problemów z czujnikiem Halla pomocne może być przyłożenie magnesu, co czasowo rozwiązuje problem sygnalizacji braku wody.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA