logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Agregat Petrol Generator By Power - za duże napięcie

maniek_xp 17 Lut 2023 21:58 831 4
REKLAMA
  • #1 20444209
    maniek_xp
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    W agregacie prądotwórczym jedno fazowym o mocy 1000W i nazwie: Petrol Generator By Pawer G plus. Po rozkręceniu przedniego panelu znalazłem dwa wolne kable koloru żółtego zakończone wsuwkami, domyśliłem się, że jest to wejście do kondensatora, jednak nie wiedziałem jakiej mocy, włożyłem 14 mikro farady i 450V to zaczął działać, jednak napięcie było nawet do 400V. Proszę o radę co jest nie tak, czy potrzebny jest dodatkowo jakiś regulator? A może źle dobrana cewka rozruchowa, czyli kondensator. Jest to generator Anglik
  • REKLAMA
  • #2 20493082
    maniek_xp
    Poziom 6  
    Nadal nie działa prawidłowo, ma 450v,a przy obciążeniu 280, czy to wina kondensatora o nieodpowiedniej mocy, proszę o radę, a może w silniku poszła jakąś dioda?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20493207
    wmazek
    Poziom 18  
    Ocena: 139
    Witam !
    W tym agregacie napięcie zależne jest od obrotów silnika. Kondensator służy do wzbudzenia i ustala napięcie na uzwojeniu głównym na odpowiednim poziomie. Napięcie reguluje się śrubą na cięgle gaźnika pod obciążeniem. Agregat nie nadaje się do zasilania elektroniki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 20498594
    maniek_xp
    Poziom 6  
    Dzięki wielkie, czyli jest wszystko dobrze, jeżeli zwiększyłem obroty to napięcie wzrosło. Podłączałem suszarkę o mocy 1200w czego nie sprawdziłem, i teraz wiem czemu na mniejszych obrotach nie działa, bo przecież agregat jest do 1000w, tylko mnie zastanawia, czy można podkręcać obroty, żeby używać urządzeń o większej mocy, trochę mnie to dziwi. Szlifierka 1100w też chodziła przy większym napięciu, oczywiście pod obciążeniem malało, ale tak do 280v. Podłączę urządzenie tak koło 600v i myślę, że będzie dobrze. Stabilizator napięcia przy tej mocy pewnie odpada. Jeszcze raz dziękuję.
  • #5 20509314
    maniek_xp
    Poziom 6  
    Jest dobrze, przy pracy szlifierki 350w ustawiłem 230v, wiadomo, że napięcie trochę skacze +-10, ale to chyba normalne. jeszcze raz dzięki
REKLAMA