logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG GBP31DSLZN - Częstotliwość włączania, kompresor, DoorCooling+ i praca Total No Frost

boy20 19 Lut 2023 14:33 3180 8
  • #1 20446825
    boy20
    Poziom 6  
    Ocena: 9
    Witam,
    Cztery dni temu w moim domu zagościła nowa lodówka marki LG z systemem total no frost. Lodówka została przywieziona w czwartek. Po odstaniu około 12 h, włączyłem ją do prądu. Przez noc lodówka się schłodziła, a rano włożyłem do niej produkty spożywcze. Jednak zastanawia mnie jej praca. Moim zdaniem włącza się dosyć często.

Lodówka chodzi przez jakieś plus minus 10 minut, po czym wyłącza się kompresor tak na około 20 min po czym dalej się załącza. Po każdym otworzeniu drzwi, lodówka również się włącza, ale czytałem, że to normalne ponieważ posiada system doorcooling+ który polega na tym, że po każdym zamknięciu lodówki komora jest schładzana przez nawiew, który znajduje się na suficie lodówki. Sprawdzałem, czy temperatura w chłodziarce i zamrażarce zgadza się z temperaturą ustawioną na wyświetlaczu, jednak temperatura jest taka sama na panelu sterowania lodówki, jak i na termometrze.

Jednak teraz pytanie, czy to normalna praca? Wcześniej miałem lodówkę no frost, 10 letnią obecnie, i nie było takiego problemu. Głównie chodzi mi o to, czy przez taką pracę, lodówka nie zużyje więcej energii. Jeżeli ktoś z was ma taką lodówkę, to prosiłbym o radę, czy wszystko jest w porządku.
  • #2 20447605
    ryba.jerzy
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Moim zdaniem praca lodówki jest zła.Po pierwsze agregat chodzi za długo i nie powinien się tak często właczać .Przyczyn może być wiele.Np. uszkodzony termostat lub za małe ciśnienie gazu w instalacji chłodniczej. Jeżeli jest nowa to zgłoś do serwisu .
  • #3 20447736
    boy20
    Poziom 6  
    Tak dokładnie to nie wiem, czy agregat chodzi często, bo jest tak cichy, że go nie słychać po wystartowaniu wentylatorów w lodówce. Istnieje jakiś sposób, aby zobaczyć jak często chodzi agregat ? Słyszałem również, że kompresor inwerterowy w porównaniu do tradycyjnego wcale się nie wyłącza, tylko zmniejsza swoje obroty na minimum.
  • #4 20448127
    ryba.jerzy
    Poziom 12  
    Jest możliwość. Można podłączyć żarówkę w oprawce na 230 V w miejsce gdzie wychodzi kabel na agregat, a po zaświeceniu będzie wiadomo kiedy chodzi agregat.
    Poprawiłem TONI_2003 :arrow:
  • #5 20448339
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 431
    ryba.jerzy napisał:
    uszkodzony termostat

No faktycznie, szczególnie, że go tam nie ma i nigdy nie było
    ryba.jerzy napisał:
    Można podłączyć żarówkę w oprawce na 230 V w miejsce gdzie wychodzi kabel na agregat

No i upierdol. moduł falowanika sterującego silnikiem bldc
    To już nawet nie jest śmieszne, a szkodliwe.
    @boy20
    Radzę nic nie kombinować, jak chcesz możesz do gniazdka elektrycznego wsadzić licznik energi.
  • #6 20448508
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 521
    Nie mam tego modelu, ale od kilkunastu lat posiadam side by side nofrost LG i faktycznie załącza się częściej niż standardowa lodówka, bo wnętrze musi schłodzić zimnym powietrzem, a nie jak w zwykłej lodówce gdzie temperatura jest utrzymywana dłużej. Ponadto lodówki nofrost uzywają grzałek, żeby nie osadzał się szron i jednocześnie wymuszana jest cyrkulacja zimnego powietrza, a to ma wpływ na zużycie energii. Coś za coś, chyba że ja też mam popsutą i to od kilkunastu lat. Może inni użytkownicy współczesnych lodówek jak twoja wypowiedzą się, to wtedy będzie wiadomo, czy to norma, czy jednak zgłaszać do serwisu.
  • #7 20449516
    ryba.jerzy
    Poziom 12  
    Przepraszam ,widzę że nowe mnie przeskoczyło.
  • #8 20449569
    Piotr2608

Poziom 41  
    Ocena: 4474
    ryba.jerzy napisał:
    Przepraszam ,widzę że nowe mnie przeskoczyło.

Nowe wygląda tak, że przy niby to mniejszym zużyciu energii, wszak kompresor ma mniejszą moc,
    ów kompresor włącza się po prostu częściej. Stara lodówka dla odmiany włączała się rzadziej, ale i kompresor
    chodził dłużej, miał większą moc.
    Konkluzja jest taka, że ma się zgadzać wykres a praktycznie nowe technologicznie lodówki, zużywają więcej energi,
    ale linia zużycia energii w danym momencie jest niżej niż ta w starych technologicznie lodówkach.
    Bilans energii musi się zgadzać. Urządzenia zużywają energię mają sprawność poniżej 100% a każdy
    myśli, że ponad 100% i jeszcze z niczego produkują sobie prąd.
    Stara czy nowa musi schłodzić tą samą objętość do określonej temperatury w określonym czasie.
    Prawa fizyki są nieubłagalne.

To tak łopatologicznie :)
    Konto firmowe:
    ZimTech Piotr Zimny
    Przy Bażantarni 13/31A, Warszawa, 02-793 | Tel.: 666-XXX-XXX (Pokaż) | Strona WWW: https://zimtech.com.pl
  • #9 20458179
    boy20
    Poziom 6  
    Witam ponownie, ostatnio zauważyłem, że na frontach szuflad i drzwiach zamrażarki pojawia się szron. Lodówka wtedy zaczyna głośniej pracować i z tyłu robi się trochę ciepła. Jednakże szron znika po około 1 godzinie , a lodówka wtedy pracuje prawidłowo. Od 3 dni dzieje się tak codziennie. Czy to normalne ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące częstotliwości pracy nowej lodówki LG GBP31DSLZN z systemem Total No Frost. Zauważył, że kompresor włącza się co około 10 minut, a po otwarciu drzwi lodówki również się uruchamia, co jest zgodne z działaniem systemu DoorCooling+. Inni uczestnicy dyskusji zauważyli, że lodówki No Frost mogą działać częściej niż tradycyjne modele, ponieważ wymagają cyrkulacji zimnego powietrza i używają grzałek do zapobiegania osadzaniu się szronu. Pojawiły się również sugestie dotyczące sprawdzenia pracy kompresora oraz obserwacji szronu na drzwiach zamrażarki, co może wskazywać na problemy z urządzeniem. Użytkownicy podkreślili, że nowoczesne lodówki mogą mieć inny cykl pracy, co niekoniecznie oznacza awarię.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA