logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo XC90 2004 2.4 diesel - brak ładowania, kontrolka ładowania, nawiew, ogrzewanie tylnej szyby

ginekkg 19 Lut 2023 16:15 1977 8
REKLAMA
  • #1 20447979
    ginekkg
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Problem jest taki: odpaliłem ogrzewanie tylnej szyby i po chwili zapaliła się kontrolka ładowania. Zgaszę auto, zapalę nie świeci się już, po 5 s zapala się nawiew, odpala się na max, pokrętło nie reaguje, a ogrzewanie na tylną szybę działa i nie idzie wyłączyć. Podłączyłem komputer, ładowanie 11.5V, podłączam zewnętrzny prostownik prąd ładowania 15A ale na komputerze wciąż 11.5V. Podmieniałem alternator, regulator napięcia wciąż nic. Bardzo proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 20448071
    arkady25
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    Jakieś błędy komputer wyświetlił?
    Masz dostęp do VIDY?
  • REKLAMA
  • #4 20448265
    ginekkg
    Poziom 4  
    Komputer wyświetla tylko blad ciśnienia w klimatyzacji i nie idzie go skasować

Okej sprawdzę dziś akumulator

Dodano po 7 [godziny] 50 [minuty]:

Podmieniłem aku nic się nie zmieniło, podłączyłem też mocniejszy prostownik pokazało na nim aż 60A. Może jakieś zwarcie????
  • REKLAMA
  • #6 20449270
    arkady25
    Poziom 16  
    Zobacz czy nie masz zamokniętego modułu CEM.
    I zrób diagnostykę VIDĄ. Bez tego będziesz tylko wymieniał przypadkowe elementy.
  • #7 20449369
    ginekkg
    Poziom 4  
    A gdzie znajdę ten módl CEM
  • REKLAMA
  • #8 20449960
    arkady25
    Poziom 16  
    Nad nogami kierowcy.
  • #9 20450907
    ginekkg
    Poziom 4  
    Ładowanie wrzuciło po wymianie na kolejny regulator książkowo 14.5V ale nawiewy i grzanie szyby wciąż szaleją

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z Volvo XC90 2004 2.4 diesel, polegający na braku ładowania akumulatora oraz nieprawidłowym działaniu nawiewu i ogrzewania tylnej szyby. Po włączeniu ogrzewania tylnej szyby zapaliła się kontrolka ładowania, a po zgaszeniu silnika kontrolka znika, jednak nawiew uruchamia się na maksymalnych obrotach i nie reaguje na pokrętło. Pomimo wymiany alternatora i regulatora napięcia, ładowanie wynosiło tylko 11.5V. Użytkownik podmienił akumulator, ale problem nie ustąpił. Wskazówki od innych użytkowników obejmowały sprawdzenie modułu CEM oraz diagnostykę za pomocą VIDY. Po wymianie regulatora napięcia ładowanie wzrosło do 14.5V, ale problemy z nawiewem i ogrzewaniem pozostały.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA