logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Leon 1.6 - przydusza się po 10-100 km, gaśnie

nkoczut21 20 Lut 2023 13:44 339 0
REKLAMA
  • #1 20448680
    nkoczut21
    Poziom 1  
    Witam serdecznie, zgłaszam się z prośba do fanatyków i znawców.
    Mianowicie problem z jakim sie zmagam, Seat Leon 2002r. 1.6 Benzyna, 5 drzwi. Samochód w pieknym stanie jak na swój wiek, natomiast bestia ma problem z jeżdżeniem. Po zakupie, wracałem autostradą. Wszystko wydawało się być ok, po przyspieszeniu do 160/170, usłyszałem nie wyobrażalny wybuch, na pierwszy rzut oka wydawało mi się że wybuchł mi silnik, (brak doswiadczenia w motoryzacji). Po otworzeniu maski wszystko było ok. Nastepnie samochód po ruszeniu przejechał 40km I znów sie wyłączył, zwiastunem tego było szarpniecie samochodu jak na za niskim biegu. Sprawdziłem świece, myśląc o tym ze moze nie ma iskry na jednym z tłoków, świece były po odkrecane tak że dało je sie wykrecic palcami... jedna świeca nie dawała iskry (Nie wina świecy poniewaz po przełożeniu działała na inny tłokach). Wymieniona została głowica silnika, wraz z czujnikiem położenia wału i rozrządem, nowe swiece dla swietego spokoju rowniez zostały wmontowane. Tak samo Olej, pompa wody, filtr oleju, I uszczelka pod głowica, i układu ssącego. Problem nadal ten sam. Pomyślałem o tym że może system EGR, lecz mechanik to szybko skreślił, ja i tak stoje przy swoim, czytając objawy wadliwego zaworu EGR przewazajaca wiekszosc sie zgadza. Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, co nie oznacza "Sprzedaj go", bo nikt mi auta w takim stanie nie kupi, a nawet jesli to nawet nie wyjedzie z miasta ;), dziękuje i czekam na odpowiedzi!
  • REKLAMA
REKLAMA