logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykrywanie awarii: brak ruchu obrotowego tarczy z sensorem magnetycznym i diodą

Mateusz113 22 Lut 2023 22:42 369 9
REKLAMA
  • #1 20453473
    Mateusz113
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam.
    Chciałbym stworzyć kontroler, którego zadaniem będzie wykrycie awarii tj. brak ruchu obrotowego tarczy.
    Chce uzyskać coś tanim kosztem a zarazem sprawnego i nie skomplikowanego w budowie.
    Mój pomysł to zastosowanie sensora magnetycznego, modułu opóźnionego załączania przekaźnika i diody lub buzera.
    Do tarczy zamontuje magnes (1 lub kilka sztuk) który będzie dawał sygnał na sensor magnetyczny a ten zaczyna odliczać czas i w zależności czy tarcza się obraca czy nie przekaże dalej napięcie na diodę. Problem stworzył się w przypadku gdy tarcza zatrzyma się na równi gdy magnes będzie na wysokości sensora i sygnał będzie cały czas podawał. Wtedy sensor nie zasygnalizuje braku obrotu tarczy.
    Proszę o jakaś poradę w rozwiązaniu mojego problemu.
    Może są gotowe moduły, zestawy do kontrolowania ruchu obrotowego elementu
    Ogólnie:
    element kręci się—> dioda nie swieci
    element stoi w miejscu —> dioda świeci
  • REKLAMA
  • #2 20453532
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    Mateusz113 napisał:
    który będzie dawał sygnał na sensor magnetyczny

Chodzi ci o czujnik Halla?

Mateusz113 napisał:
    Problem stworzył się w przypadku gdy tarcza zatrzyma się na równi gdy magnes będzie na wysokości sensora i sygnał będzie cały czas podawał.

Zastosuj układ wyzwalany nie poziomem napięcia tylko jego zboczem (jak przycisk chwilowy). Wtedy układ będzie analizował nie obecności pola magnetycznego tylko jego zmiany(czyli ruchu tarczy). Wtedy zatrzymanie się magnesu naprzeciw sensora też uruchomi układ bo mimo obecności pola magnetycznego nie będzie jego zmian.
  • REKLAMA
  • #3 20453711
    Mateusz113
    Poziom 4  
    Ok. Dzięki za informacje, zawsze to coś do przodu. Orientujesz się może, czy idzie dostać, że tak powiem, gotowca ? Tak jak wyglada to w przypadku układu opóźnionego załączania przekaźnika. Nie będę ukrywał, że moja wiedza jest na niskim poziomie i szukanie po katalogach i składanie układu samemu prawdopodobnie mnie przerośnie Wykrywanie awarii: brak ruchu obrotowego tarczy z sensorem magnetycznym i diodą

Potrzebuje coś po prostu wstawić w miejsce pytajnika.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 20453758
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    jezeli tarcza sie obraca w miare jednostajnie to twoje podejscie jest jak najbardziej sluszne tylko detekcje nieco bym rozwiazal inaczej. Mianowicie impulsy dajesz na wejscie 74121 lub 74123 (nie pamietam dokaldnie ale jeden z nich dopuszcza taka konfiguracje), te impulsy wyzwalaja przerzutnik a za pomoca elementow RC ustalasz oczekiwany okres. jezeli impuls sie pojawi przed czasem RC to podtrzyma przerzutnik jezeli nie to zmieni stan, ktory wykrywasz.
    Zatrzymanie sie tarczy nawet nad magnesem nie ma znaczenia bo reagujemy na zmiane stanu.
    W sumie zamiana stanu na zbocze/impuls rozwiazuje ten problem w dowolnym ukladzie.
    Pozdrawiam
    PS to 123 dopuszcza taka konfiguracje a RC musi byc ciut dluzszy od odleglosci miedzy impulsami wejsciowymi.
  • #5 20453799
    korystor
    Poziom 19  
    Ocena: 102
    Mateusz113 napisał:
    Mój pomysł to zastosowanie sensora magnetycznego

Pewnie miałeś na myśli kontaktron? inaczej rurkę szklaną ze stycznikiem w środku.
  • #6 20453814
    Mateusz113
    Poziom 4  
    Chodziło mi o czujnik który po prostu wykryje ruch, myśle że on tu raczek mała role gra czy to będzie czujnik indukcyjny czy tez magnetyczny
  • #7 20453953
    korystor
    Poziom 19  
    Ocena: 102
    Cóż, ja robię zwykle na czujnikach halla dlatego spytałem. Mogę Ci taki moduł ewentualnie zmontować, jest parę sposobów na zrobienie tego. Ostatnio robiłem coś podobnego z jednym czujnikiem halla i dwoma magnesami neodymowymi odwróconymi biegunami. Jeżeli chcesz samemu to ogarnąć to moim zdaniem trzeba troszkę wiedzy z elektroniki. Najprostszym sposobem wydaje mi się jest tranzystor z kondensatorem ładowany impulsami a w razie ich braku po rozładowaniu kondensatora tranzystor nie przewodzi. Do tego jakiś wzmacniacz LM385 itp.
  • REKLAMA
  • #8 20454726
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1656
    Mateusz113 napisał:
    Orientujesz się może, czy idzie dostać, że tak powiem, gotowca ? [...] Nie będę ukrywał, że moja wiedza jest na niskim poziomie i szukanie po katalogach i składanie układu samemu prawdopodobnie mnie przerośnie

Chcesz gotowca? Może wykorzystasz coś takiego?
    https://www.e-czujnik.pl/modul-przekaznikowy-do-przeplywomierzy-z-czujnikiem-halla-p-87.html
    Potrzebujesz do tego jeszcze zwykły czujnik halla. Układ posiada wyjścia NC i NO więc można go skonfigurować tak, żeby w przypadku zatrzymania się tarczy załączał diodę lub inny sygnalizator.
  • #9 20455398
    mam_pytanie
    Poziom 30  
    Ocena: 258
    Cytat:
    Problem stworzył się w przypadku gdy tarcza zatrzyma się na równi gdy magnes będzie na wysokości sensora i sygnał będzie cały czas podawał. Wtedy sensor nie zasygnalizuje braku obrotu tarczy.

Cytat:
    Chodziło mi o czujnik który po prostu wykryje ruch, myśle że on tu raczek mała role gra czy to będzie czujnik indukcyjny czy tez magnetyczny

Możesz dać dwa komplety czujnik - układ czasowy, opóźniający. Czujniki umieść tak, żeby nigdy oba nie znalazły sie w zasięgu magnesu.
  • #10 20456539
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4225
    Czujniki Halla (nie wiem, czy naprawdę wykorzystują zjawisko Halla, czy magnetooporowe) miewają wyjście cyfrowe i reagują na pole z histerezą - przy pewnej wielkości pola włączają, przy pewnej innej wyłączają tranzystor wyjściowy. I uwaga: są co najmniej trzy kategorie: (1) bipolarne - włączają przy polu w jedną stronę, wyłączają przy polu w drugą, więc dwa magnesy, albo jeden umieszczony tak sprytnie, by kierunek pola się zmieniał; (2) unipolarne - np. włączają przy silniejszym polu, wyłączają przy słabszym (jak magnes jest daleko, to wyłączają) - tu jeden magnes wystarcza, musi być ustawiony w dobrą stronę; (3) są podobne do (2), ale nie odróżniają znaku pola (jakkolwiek musi ono być poprzeczne do czujnika) - nie trzeba sprawdzać, w którą stronę ma być magnes. A oprócz tego są czujniki analogowe - dają napięcie zależne od pola magnetycznego. Wszystkie wymagają zasilania.

Najprostsza konstrukcja: magnes na tarczy, czujnik unipolarny (2, albo 3) blisko toru magnesu. Ma pewną wadę: trzeba założyć maksymalny czas obrotu - jeśli przez ten czas nie będzie zmiany sygnału z czujnika, to tarcza się nie obraca (albo obraca się za wolno, bo to jest nieodróżnialne). Jeśli tarcza ma się obracać powoli, to warto dać kilka magnesów, żeby mieć alarm szybciej (wtedy maksymalny czas bez impulsu może być kilka razy mniejszy, niż maksymalny czas obrotu tarczy).

74123 ma jakiś przybliżony odpowiednik CMOS - np. 4528, 4538 - różnią się od 74123 działaniem wejść A i B. Zasadniczą zaletą układów CMOS z serii 4000 jest zakres napięć zasilania - żadnego wymagania 5V+-5%, działają od 3 do 16V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzyć kontroler do wykrywania awarii, polegającej na braku ruchu obrotowego tarczy, z wykorzystaniem sensora magnetycznego, modułu opóźnionego załączania przekaźnika oraz diody. Problemem jest sytuacja, gdy tarcza zatrzymuje się z magnesem w zasięgu sensora, co uniemożliwia wykrycie braku obrotu. Uczestnicy dyskusji sugerują zastosowanie czujnika Halla, który reaguje na zmiany pola magnetycznego, co pozwoli na detekcję ruchu. Proponowane są różne rozwiązania, w tym użycie przerzutników, układów czasowych oraz gotowych modułów, takich jak czujniki Halla z wyjściami NC i NO. Wskazano również na różne typy czujników Halla, w tym bipolarne i unipolarne, które mogą być użyte w tym projekcie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA