Ostatnio mój laptop postanowił sam zaktualizować się z windowsa 10 do windowsa 11. Od tamtego momentu mam problem w postaci wiecznie wyskakującej ikonki ładowania (kręcące się kółko zamiast kursora). Jest to uciążliwe, gdyż podczas tej czynności nie mogę np. wpisywać tekstu - trwa to max może sekundę, ale jest upierdliwe. Oprócz tego, podczas korzystania z pełnego ekranu (np. podczas oglądania filmów), razem z "kręcącym się" kursorem wyskakuje dolny pasek systemowy, co również jest denerwujące.
Mam również wrażenie, że te "ładowanie się" czegoś powoduje również inny problem - komputer nie chce przejść w tryb hibernacji, a podczas bezczynności nie chce również wyłączyć się ekran (zmieniałem czas wygaszania ekranu w ustawieniach i mierzyłem z zegarkiem w ręku - nie działa to w ogóle).
Potrzebuję pomocy w zlokalizowaniu co cały czas próbuje się "załadować" tudzież wczytać i jak to wyłączyć, usunąć lub pomóc "temu czemuś" w wykonaniu tej operacji. Problem jest na 100% związany z aktualizacją systemu - wcześniej nie miało to miejsca, komputer działał normalnie i bez żadnych zarzutów. Przeszukałem google i forum w tym temacie, nie znalazłem pomocy. Za wszelkie porady serdecznie dzięki. Komputer przeskanowany ESETem i CCleanerem - nic nie pomogło.
Próbowałem z tym powalczyć przez 2 wolniejsze wieczory, niestety nic nie pomogło. Przeskanowałem system kilkoma innymi programami (m. in. Malwarebytes, jeszcze raz SpyBot, CCleaner), poległem. Jeżeli ktoś byłby w stanie jakoś pomóc rozwiązać ten problem, proszę o pomysły.
>>20453690
BartPC24 napisał:
Spróbuj sprawdzić przez Menedżera zadań co jest uruchamiane przy starcie systemu.
Wyłączyłem dosłownie wszystko, co uruchamia się przy starcie systemu. Problem dalej występuje niestety.
Dodano po 2 [minuty]:
wri0rex napisał:
Odinstaluj aktualizacje
Obecnie nie widzę takiej możliwości w tym dedykowanym do tego panelu w windowsie. Są tam tylko możliwe do odinstalowania jakieś aktualizacje zabezpieczeń. Jest inny sposób na to? Wolałbym tego uniknąć, już mogę zostać przy tym Win11, przyzwyczaiłem się.
Dziękuję Wam za odpowiedź i chęć pomocy. Poniżej wrzucam screen, w załączniku logi. Zauważyłem też inny problem po aktualizacji - niektóre pliki wordowskie nie chcą mi się otworzyć. Plus poznikały mi ikonki aplikacji (konkretnie to gier) z folderu. Przez to wszystko skłaniam się bardziej w kierunku powrotu do poprzedniej wersji systemu, o ile to sie da zrobić i to coś pomoże.
BartPC24 napisał:
PS. Jeśli jesteś w okolicach Warszawy, zapraszam do siebie - adres dam na PW oczywiście
Od 2 miesięcy już zasiedlam zupełnie inną szerokość geograficzną, także niestety stacjonarnie się nie uda Ale dzięki za chęci.
Załączniki:
Addition.txt(56.86 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
FRST.txt(69.06 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Postanowilem wrócić do win10, ale z uwagi na upływ 10 dni, musiałem to zrobić bardziej bolesną metodą.
Wykonałem backup na dysk zewnetrzny i przywróciłem system do win10. Mam problem jednak z przywróceniem ustawień i plików.
Po powrocie do win10, gdy wchodzę w panel Historii plików, przywracanie jest dostępne tylko z jednego punktu - który system sobie utworzył po powrocie do win10. Nie widzę opcji przywrócenia plików z tego wcześniejszego backupu, który wykonałem na win11.
Proszę o pomoc. Jak prawidłowo wykonać te operację? Widzę folder z plikami na dysku zewnętrznym - nie został usunięty, nic z tych rzeczy. On fizycznie tam jest, tylko jak prawidłowo przywrócić ustawienia i pliki z jego udziałem?
Dodano po 9 [godziny] 51 [minuty]:
Założę oddzielny wątek na powyższy problem. Temat zamykam.
Użytkownik zgłasza problem po aktualizacji z Windows 10 do Windows 11, polegający na ciągłym wyświetlaniu ikony ładowania oraz pojawianiu się dolnego paska systemowego podczas korzystania z pełnego ekranu. Dodatkowo, komputer nie przechodzi w tryb hibernacji, a ekran nie wygasza się zgodnie z ustawieniami. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym skanowania systemu programami antywirusowymi, wyłączania aplikacji uruchamiających się przy starcie oraz użycia poleceń DISM i SFC, jednak problem nadal występuje. W końcu zdecydował się na powrót do Windows 10, ale napotkał trudności z przywracaniem plików z backupu. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.