logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odblokować pełną pojemność dysku Maxtor 6 E040L0 40GB?

lukasz726 20 Lis 2005 21:14 2693 11
REKLAMA
  • #1 2009917
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    witam mam taki dysk Maxtor 6 E040L0.dysk wyjęty jest z komputera z niemiec,gdzie zakładz\any seryjnie do kompów z pojemnościmi 20GB,Producent najprawdopodobniej nie miał już 20GB i założyli 40GB,jednak coś z nim zrobili że nie mam więcej niż 20GB i w żaden sposób nie mogę tego odblokować.prubowałem juuż systemem XP,partition magic 8.0,programem utility maxtor pobranym ze strony producenta, i nic.prosze pomóżcie bo już nie wiem jak to odblokować.pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2009954
    krrm
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    a czy uzywales FDISK czsami pomaga usunięcie logicznego dysku i partycji dosowej i zacząć wszystko od nowa
  • REKLAMA
  • #4 2010078
    lukasz726
    Poziom 26  
    problem w tym że bios wykrywa mi go jako 20GB,ale tu nie ma pomyłek typu naklejka zmieniona,ponieważ AIDA wykrywa mi normalnie model 40GB i tylko aida i nic więcej.fdiskiem nie prubowałem ,ale skoro bios daje 20GB to nie sądzę żeby fdisk pomógł.no zobacze jak załatwię 98 startówkę,ale raczej to nic nie da,Pozdrawiam

ps.zastanawiam się czy nic we flashu nie zmienili.
  • #6 2010203
    lukasz726
    Poziom 26  
    mam ten prog i mi wykrywa pod windą 20GB.Tylko prosze nie mów mi że to 20 bo wiem że 40 tylko coś z nim zrobili,i chcę się dowiedzieć co.
  • REKLAMA
  • #8 2010295
    lukasz726
    Poziom 26  
    szczeże powiedziawszy to nie mam pojęcia jak z tego programu skożystać.Prosze o poradę.Mam dodatkowy problem.wyskakuje mi not suported,i zastanawiam sie czy to nie przez to że dysk jest na kontroleże ata 100 na pci,bo mam kompa p4 2,8GHz,ale gniazda IDE mają obsługe tylko 1 napędu,a tu mam systemowy i dvdrw,fakt że wykrywa mi en program kontroler i dysk na nim ale nie chce go coś ruszyć,lub nie wiem jak urzywać samego programu.Więcej nie mam pojęcia do czego on służy i co sie nim robi.Prosze o pomoc może jakies objaśnienie.pozdrawiam
  • #9 2010390
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6459
    Podepnij dysk w miejsce DVDRW odpal program z dyskietki, wybierz ten dyski i wpisz nhpa.

Czy masz to nieporozumienie szumnie nazywane przez gigabyte'a płytą główną - i915PL?
  • REKLAMA
  • #10 2010491
    lukasz726
    Poziom 26  
    815?? stary ja mam P4 2,8GHz a nie p3,więc to intel965.dyskietka i reszta jutro bo dzisiaj już za późno,ale dziękuję za radę.
  • #11 2011241
    tzok
    Ocena: 6459
    Pisałem o i915... miałem do czynienia z tą (915PL) płytą i uważam, że to idiotyzm. Płyta ma wyprowadzony tylko pierwszy port kontrolera IDE z chipsetu i nie wiedzieć po co dodany kontroler RAID ATA/133 na VIA... który mimo, że teoretycznie jest szybszy od zintegrowanego (ATA/133 vs ATA/100) pracuje na magistrali PCI, dzieli ją z innymi kartami i w efekcie jest zauważalnie wolniejszy, no i oczywiście brak dyskietki ze sterownikami... trzeba mieć drugi komputer żeby ją sobie zrobić.
    Acha... napędy ATAPI na kontrolerze RAID niebrdzo chcą działać, więc CD-ROM musi być na Primary Master a dysk na Tertiary Master (czyli na trzecim kanale IDE, bo drugiego w ogóle nie ma, mimo że w BIOSie są od niego opcje).

Dysk jest ograniczony opcją HPA, polecam jednak normalną płytę do zabawy z nim i mhdd.
  • #12 2011271
    Mikippp
    Ocena: 30
    Witam,
    Jeżeli jest dostępny pierwszy port kontrolera... to wystarczy...
    W pliku MHDD.CFG wystarczy (po pierwszym uruchomieniu programu z dyskietki) zmienić jeden wpis #PRIMARY_ENABLED=TRUE
    (domyślnie ten port jest wyłączony #PRIMARY_ENABLED=FALSE)

Mikippp

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku Maxtor 6 E040L0 o nominalnej pojemności 40GB, który jest seryjnie ograniczony do 20GB przez ustawienia HPA (Host Protected Area). BIOS wykrywa dysk jako 20GB, mimo że narzędzia takie jak AIDA identyfikują pełną pojemność 40GB. Próby odblokowania pojemności za pomocą systemu Windows XP, Partition Magic 8.0 oraz oficjalnego narzędzia Maxtor nie przyniosły efektu. Zalecane jest użycie programu MHDD do wykrycia i zdjęcia ograniczenia HPA. Problemy mogą wynikać z konfiguracji sprzętowej, zwłaszcza gdy dysk jest podłączony do kontrolera ATA/100 na płycie głównej Intel 965 lub podobnej, która może mieć ograniczenia w obsłudze portów IDE i sterowników. Konieczne jest uruchomienie MHDD z dyskietki, podłączenie dysku na odpowiedni port IDE (np. zamiast napędu DVD-RW) oraz ewentualna modyfikacja pliku konfiguracyjnego MHDD (odblokowanie portu PRIMARY). Wskazane jest użycie standardowej płyty głównej z pełną obsługą IDE zamiast kontrolera RAID na PCI, aby uniknąć problemów z wykrywaniem i obsługą dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA