logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rozbudowa instalacji PV - falownik Solaredge SE7K - moduły Hundai HiE-S400VG

maniek_ole 27 Lut 2023 12:48 1053 13
REKLAMA
  • #1 20461015
    maniek_ole
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Piszę do Was o doradzenie w sprawie rozbudowy PV.
    Kolega ma instalację na dachu w stronę południową 18 modułów Hundai HiE-S400VG
    (nic ich nie zasłania) (moc 7200W) połączonych w jeden string do falownika Solaredge SE7K.
    Chciałby to maksymalnie rozbudować. Ma możliwość dołożenia 3 modułów na południe
    i po 2 szt. na wschód i zachód.
    Jak najlepiej było by to podłączyć by wycisnąć z tego falownika ile się da.
    Pierwsze pytanie czy to nie za dużo 18 modułów podłączonych na jeden string?
    Załączam kartę katalogową falownika Solaredge ...776733.pdf (1.13 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. i modułów Hyundai Hi...logowa.pdf (774.64 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. .
    Z karty modułów wynika, że jeden moduł może mieć max 46,4V DC czyli jak ma podłączone
    na jednym stringu to nie za dużo max 835V DC.
    A drugi string ma wolny.
    Jak sprawdzaliśmy na wykresach w kwietniu i maju nigdy nie dobiło mu do 7Kw, raczej 6,2Kw.
    Czy możecie podpowiedzieć jak to podłączyć.
    Bym był wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 20461132
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1108
    No i przez takie myślenie są pożary fotowoltaiki.
    Monterzy żeby było taniej robią wysokonapięciową instalację która nadaje się tylko jako konstrukcja naziemna.
    A potem narzekanie że przez fotowoltaikę spaliła się chałupa.
    Przy połączeniu równoległym jest niskie napięcie, nie ma niebezpieczeństwa pożaru i nie jest problemem zacienienie pojedynczego panela.
    Kolega chce dołożyć jeszcze więcej napięcia- śpiewać każdy może...
  • REKLAMA
  • #3 20461208
    bryko
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    Spokojnie z tymi pożarami. Jak ma SolarEdge to ma optymalizatory i string pracuje zawsze pod takim samym napieciem zależnym od modelu falownika. To czy da się dodać kolejne optymalizatory i panele trzeba sprawdzić w dokumentacji falownika. W dokumentacji masz max moc DC. Dla SK7K masz max 9450W na wejściu DC, musisz tylko liczyć się z tym, że przy pełnym oświetleniu pomimo tych ponad 9kW w panelach do sieci oddasz tylko 7kW.
  • #4 20461279
    maniek_ole
    Poziom 9  
    bryko napisał:
    musisz tylko liczyć się z tym, że przy pełnym oświetleniu pomimo tych ponad 9kW w panelach do sieci oddasz tylko 7kW.

Tak wiem, ale jak pisałem wcześniej u niego maksymalnie 6,2 wciągu poprzedniego roku, więc kilka dni w roku przytnie, ale z rana i popołudniu będzie produkowało więcej.
  • #5 20461293
    bryko
    Poziom 22  
    Wyszedłem z tego samego założenia. Mam SE6K, w panelach prawie 8kWp 19 szt S i 5 szt W. Wysyca się dosłownie kilka dni w roku.
  • REKLAMA
  • #6 20461364
    madart
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Nie napisałeś jakie optymalizatory są zastosowane.
    W załączonej karcie katalogowej falownika jest błąd Maksymalne napięcie wyjściowe a powinno być wejściowe 900V, ale to solaredge wiec można je przekroczyć w panelach.
    Wg SolarEdgeDesigner można zapiąć 20 modułów.
  • #7 20461463
    maniek_ole
    Poziom 9  
    madart napisał:
    Nie napisałeś jakie optymalizatory są zastosowane.

Optymalizatory P-401

Dodano po 8 [minuty]:

madart napisał:
    Maksymalne napięcie wyjściowe a powinno być wejściowe 900V

Czy to jest razem na dwa stringi czy na jeden?
  • #8 20461620
    madart
    Poziom 26  
    Tam nie ma 2 stringów. Wejście jest jedno. Wg designera można podpiąć do niego aż 41 modułów. Po dołożeniu na tych samych opty będziesz musiał jeszcze raz zrobić parowanie z poziomu instalatora bo użytkownik nie ma chyba takiej opcji
  • #9 20462819
    maniek_ole
    Poziom 9  
    Rozbudowa instalacji PV - falownik Solaredge SE7K - moduły Hundai HiE-S400VG6989614...jpg (135.14 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

A tutaj na zdjęciu ma wolne wejście.
  • REKLAMA
  • #11 20462846
    madart
    Poziom 26  
    Jak dla mnie to połączenie kreskami sugeruje równoległość. Ale mogę sie mylić, niech sie wypowie jakiś ekspert.
  • #12 20462896
    bryko
    Poziom 22  
    W dokumentacji instalacji (https://knowledge-center.solaredge.com/sites/kc/files/se-inverter-installation-guide.pdf) jest informacja o dwóch parach MC4 na wejściu DC z zastrzeżeniem "You can connect strings in parallel to a single input as long as the cumulative current does not exceed 45A."

Nie znam aż tak dobrze możliwych topologii sieci, ale zastanawiają np takie zapisy: "If connecting more modules than power optimizer inputs in parallel, use a branch cable. Some commercial power optimizer models have a dual input."
    lub
    "You can construct parallel strings of unequal length, that is, the number of power optimizers in each string does not have to be the same. "

Da się to wszystko posymulować w Designerze, ale nie mam do niego dostępu.

Niemniej na jednym stringu dla tego co chcesz zrobisz da się spokojnie.
  • #13 20464076
    maniek_ole
    Poziom 9  
    A jest ktoś wstanie powiedzieć ile można dołożyć modułów i w jaki sposób, aby to miało sens. Czyli maksymalnie przy założeniu opłacalności :)
  • #14 20611409
    witek1965
    Poziom 14  
    Ocena: 121
    Pozwolę podłączyć się pod temat. Mam zamontowanych 16 paneli Q Peak G6.0.1 V 345 Mono black. Chciałbym dołożyć jeszcze 3-4 sztuki. Jakie panele mogę założyć, które będą zgodne z tymi, bo tych chyba nie ma już dostępnych. Wszystkie panele mają optymalizatory mocy Solaredge P370-5R M4M RM
    Falownik mam Solar EdgeSE5K. Jeszcze w okresie gwarancyjnym, firma która wykonała mikroinstalację stwierdziła, że mogą dołożyć do tego falownika ok 1kWp. Szczytowa produkcja systemu to 4,6 k-4,8 kW, ale jakoś tak zeszło zanim się zdecydowałem na ewentulaną rozbudowę.
    Panele ustawione na dwóch połaciach : południowo wschodniej i południowo zachodniej, na dachu, o ile ma to jakieś znaczenie.
    Pytam, czy jest to do ogarnięcia zgodnie ze sztuką.
    Jeśli tak, to jak mam sformalizować z ZE umowę. W zgłoszeniu z 2020-go roku mam 5,52 kWp. czy najpierw mam się starać o zgodę a potem szukać podzespołów bazowych i umawiać wykonawcę, czy zamontować i zgłosić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o rozbudowę instalacji fotowoltaicznej z falownikiem Solaredge SE7K i modułami Hundai HiE-S400VG. Obecnie ma 18 modułów połączonych w jeden string, co budzi wątpliwości co do maksymalnego napięcia i efektywności. Użytkownicy sugerują, że zainstalowane optymalizatory P-401 pozwalają na dodanie kolejnych modułów, a dokumentacja falownika wskazuje na możliwość podłączenia do 41 modułów. Istnieje również możliwość podłączenia dwóch stringów, ale należy pamiętać o minimalnej liczbie optymalizatorów. Wskazano, że przy pełnym oświetleniu, mimo większej mocy paneli, do sieci oddawana będzie tylko moc nominalna falownika, co może ograniczać efektywność systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA