logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 508 1,6 hdi 2011r. - rozładowany po 2 dniach akumulator

skorskiwieslaw565 28 Lut 2023 14:24 2070 2
REKLAMA
  • #1 20462827
    skorskiwieslaw565
    Poziom 1  
    Mam problem z rozładowywaniem akumulatora, po 2 dniach nie odpali. Mam akumulator nowy i przed tym poprzedni też wytrzymał tylko 1 rok przez te rozładowywanie. Elektryk sprawdzał pobór po uśpieniu i wyłączeniu auta, po 15 minutach nie było poboru prądu, podłączaliśmy komputer nic nie wykazuje. Jestem załamany, co robić?
  • REKLAMA
  • #2 20462884
    krisxxl
    Poziom 28  
    Ocena: 201
    Witam,

Jeśli elektryk mówi, że po 15 minutach nie ma poboru prądu to zacznij od zmiany elektryka. Pobór prądu w aucie jest zawsze, chyba, że wyposażone jest w rozłącznik, który fizycznie odłącza akumulator od auta. Do sprawdzenia:

- pobór prądu z akumulatora po "uśpieniu" auta, czyli tak, jak pisałeś, po około 15 minutach;
    - naładowanie owego rozładowanego akumulatora porządnym prostownikiem, pozostawienie go odłączonego na 12 godzin i pomiar napięcia na zaciskach;
    - sprawdzenie napięcia ładowania w samochodzie przy włączonych światłach, wentylacji, szyby ogrzewanej; pomiar przy obrotach biegu jałowego i przy około 2-3 tysiącach obrotów.

To na początek.

Pozdrawiam

Krystian
  • #3 20462887
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3256
    skorskiwieslaw565 napisał:
    problem z rozładowywaniem akumulatora, po 2 dniach nie odpali

skorskiwieslaw565 napisał:
    po 15 minutach nie było poboru prądu

Bez żadnych nakładów: Odłącz akumulator na 2 dni i sprawdź czy wtedy też się rozładuje.
    lub
    Znajdź warsztat, który posiada "rejestrator napięcia akumulatora" - Data Logger.
    Podłącz do samochodu na kilka dni - tak aby akumulator uległ rozładowaniu a następnie odczytaj z rejestratora parametry napięcia w funkcji czasu.
    Wtedy dowiesz się kiedy akumulator jest rozładowywany.
    Oczywiście rejestrator nie "powie" Ci co rozładowuje akumulator ale analiza wyników bardzo pomoże w dalszej diagnostyce.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA