logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Candy GVSW 585TWHC/5-S - programator żyje swoim życiem

tomwach 01 Mar 2023 09:50 2607 8
REKLAMA
  • #1 20464036
    tomwach
    Poziom 4  
    Ocena: 1

Mam problem z szalejącym programatorem pralko-suszarki Candy GVSW 585TWHC/5-S.
    Pralka niby wyłączona, a programator żyje swoim życiem: wydaje dźwięki, włącza wyświetlacz.

Najlepiej widać to na filmiku: https://files.fm/u/ewhx6a6ub#/view/8vmpw2zcx
    Nie zawsze tak jest, czasami pomaga poruszanie pokrętłem programatora i pralka się wyłącza. W czasie poruszania pokrętłem (nie obracania na poszczególne programy tylko poruszanie "w ramach dostępnego luzu") też pojawiają się dźwięki i włącza się wyświetlacz. Szukałem na forach, ale nie znalazłem opisu podobnego problemu. Czy programator do wymiany, czy może wystarczy przeczyścić styki środkiem do potencjometrów.
    Jakieś pomysły?
    Z góry dzięki, Tomek
  • REKLAMA
  • #2 20464222
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3739
    Wybierak programów się zepsuł. W zależności jakiego jest on typu będzie potrzeby choćby uszkodzony panel sterowania na dawcę części ponieważ ta część nie występuje jako zamienna. Robota raczej dla elektronika lub serwisu sprzętu AGD zajmującego się naprawą elektroniki.
  • #3 20464236
    tomwach
    Poziom 4  
    Dziękuję bardzo za informację.
    Poszukam panela sterowania. Rozumiem, że wybierak jest nienaprawialny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20464242
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Nie, trzeba przełożyć sprawny z panelu sterowania dawcy. Rozkręć przód pralki i zobacz jakiego typu konstrukcji on jest. Zdarzały się stykowe, ale to w starszych pralkach raczej.
  • REKLAMA
  • #6 20464258
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Jeżeli wybierak nie jest integralną częścią panelu to bardzo dobrze.👍
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 20464313
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1339
    Sprawdź czy nie wystarczy poprawienie lutów na wyprowadzeniach wybieraka lub na płycie w jego pobliżu.
  • #9 20468857
    tomwach
    Poziom 4  
    Pralka naprawiona.
    Wymontowałem programator, rozebrałem go i przy użyciu płynu do czyszczenia potencjometrów wyczyściłem styki ślizgacza oraz płytkę. Podgiąłem jeszcze delikatnie ślizgacz żeby lepiej przylegał do płytki. Zmontowałem i oddałem żonce do testowania.
    Wszystko działa😁
    Problem rozwiązany, dziękuję wszystkim za wskazówki

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z programatorem pralko-suszarki Candy GVSW 585TWHC/5-S, który działał nieprawidłowo, wydając dźwięki i włączając wyświetlacz, mimo że pralka była wyłączona. Po wymianie informacji na forum, zasugerowano, że problem może leżeć w uszkodzeniu wybieraka programów, który nie jest dostępny jako zamienna część. Użytkownik znalazł jednak programator na stronie north.pl i zdecydował się na jego wymianę. Ostatecznie, po rozebraniu i wyczyszczeniu styków programatora, problem został rozwiązany, a urządzenie działa poprawnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA