logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NOKIA 3210 -pływający zasięg po wymianie LED i wgraniu softa

metrocash 20 Lis 2005 22:58 968 9
REKLAMA
  • #1 2010388
    metrocash
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Problem wygląda następująco. W starej dobrej Nokii 3210 wymieniłem diody LED oraz wgrałem zmodyfikowanego softa i to tych operacjach wystąpił problem z zasięgiem. W miejscu gdzie przed modyfikacja telefonu zasięg był "pełny" teraz zasięg raz jest pełny, raz spada do połowy. Natomiast w miejscach gdzie przed modyfikacją zasięg był do połowy teraz czasami nie ma go wogóle. Dodam, że wgrywałem już softa na nowo, policzyłem sumy kontrolne, usunołem locki oraz wykonałem reset ustawień telefonu. Wszystkie te operacje nie przyniosły skutku. Co robić ? Proszę o podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 2010614
    brajek
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    wgraj jakiegos orginala i sprawdz jak sie zachowuje
  • REKLAMA
  • #3 2013251
    metrocash
    Poziom 13  
    Wgrałem oryginalny Soft i nie pomogło, telefon zachwuje się tak samo.
  • #4 2013357
    brajek
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    wychodzi na to ze zrobiles gdzies zwarcie lub cos urwales przejrzyj i posprawdzaj .
  • REKLAMA
  • #5 2013510
    lukas22 mastah
    Poziom 23  
    Ocena: 48
    Mniemam ze robiłes to Dajanem...Czy nie wystarczyło po prostu szybkie ustawianie faidu,ale wczesniej zciagniecie locków i nadanie nowego imei??
  • REKLAMA
  • #6 2013523
    tasior01
    Poziom 19  
    Weź pod lupe płytę główna, posprawdzaj czy nie ma zwarć, jak masz sprzet wrzuc na wanne ultradźwiękową, wysusz dobrze :) i sprawdz.
  • #7 2014810
    metrocash
    Poziom 13  
    Płytę główną sprawdziłem bardzo dokładnie. Wszystko jest z nią OK. 100 % że to jest wina softu.
    Pod jakim systemem wgrywac i jakim programem? Pod XP niekiedy mi różne błędy wyskakują z resztą pod 98 też niekiedy. Nie raz jest tak że nie chce odczytac telefonu.
  • #8 2015218
    tasior01
    Poziom 19  
    Załaduj baterie na full i wgraj knokiem soft oryginalny, resztą niech się zajmie Nokia Tools

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 2015406
    parixon
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    Ja obstawiałbym na antene. Wyczyść dokładnie styki, zobacz czy dobrze dochodzi a najlepiej weź na chwile podmień od innego tela.
  • #10 2016918
    metrocash
    Poziom 13  
    Rozgiołem troche boki blachy na której opiera się antena, tak żeby siedziała mocniej i na razie jest dobrze. Zobaczymy co będzie dalej.

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie diod LED i wgraniu zmodyfikowanego softu w Nokii 3210 pojawił się problem z niestabilnym zasięgiem – w miejscach z pełnym zasięgiem sygnał spada do połowy, a tam gdzie był połowiczny, czasem znika całkowicie. Próby ponownego wgrania oryginalnego oprogramowania, resetu ustawień, usunięcia blokad i weryfikacji sum kontrolnych nie przyniosły poprawy. Sugerowano sprawdzenie płyty głównej pod kątem zwarć oraz użycie kąpieli ultradźwiękowej, jednak płyta została dokładnie zweryfikowana i uznano, że problem leży w oprogramowaniu lub antenie. Zalecano wgranie softu oryginalnego programem Nokia Tools lub Knokiem, najlepiej pod stabilnym systemem operacyjnym, oraz dokładne oczyszczenie i sprawdzenie styków anteny. Ostatecznie poprawę przyniosło mechaniczne dopasowanie anteny poprzez rozgięcie boków blachy mocującej, co ustabilizowało zasięg.
REKLAMA