logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor CTX PR500T piszczy w trybie standby - co może być przyczyną?

Artur79 09 Kwi 2003 00:46 3150 20
  • #1 181730
    Artur79
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    monitor ctx pr500t w trybie standby tzn komp zgasl lekko piszczy a czasem nie piszczey co moze byc przyczyna ?
  • #2 181765
    roy_
    Poziom 16  
    Ocena: 17
    Moze to przetwornica ...
  • #3 181783
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Najczęściej przyczyną tego jest zmiana częstotliwości gen. w przetwornicy, spowodowana utratą pojemności elektrolitów po stronie pierwotnej.
    Pozdrawiam.
  • #4 181804
    kondor
    Poziom 13  
    Ocena: 22
    Odpowiedż "dariuszm2" jest poprawna ale......skoro piszczenie występuje
    okresowo może to być także, lużny lub w.........
    niewidocznym miejscu pęknięty rdzeń trafa przetwornicy.W czasie gdy piski się pojawjają, lub zanikają dokonuj pomiaru
    stałości napięcia zasilającego(sieciowego) Wyniki pomiaru mogą przybliżyc lokalizację usterki (rezonansy)
  • #5 181818
    lucjan_banaszak
    Poziom 1  
    Prowdopodobnie piszczy transformator przetwornicy zasilającej monitor. Powinieneś po rozebraniu monitora polakierować karkas wraz z rdzeniem transformatora znajdującego się w pobliżu wejścia zasilania :)
  • #6 182914
    Radek225
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Mam podobny problem u siebie.Jakim lakierem zalać trafo?Czy wystarczy zwykły nitro np. Capon ?
  • #7 182915
    DjKelo
    Poziom 1  
    Monitor po włączeniu zasilania piszczał i mrygała dioda.
    Dałem do naprawy i kosztowała mnie 150zł, mówili żę jakaśdroga część
    od wysokiego napięcia
  • #8 182978
    byl
    Poziom 12  
    Akuracik ja też naprawiam monitory .Piszczenie może być faktycznie po stronie przetwornicy sieciowej ,ale najczęściej są to pęknię cia w trafie wysokiego napięcia ,zalewanie nie zawsze pomaga.
    Zwróćcie też uwagę na cewki obok trafa w/n,potrafią być też popękane -tylko delikatnie!!
  • #9 183507
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Do DjKelo Ciebie przerobili w bambuko bo jak piszczal Twoj monitor to miales uwalony tranzystor odchylania gora 15zl no moze jeszce trafo czasami sie zdarza koszt ok 50zl to zalezy jeszce od monitora itp itd.
    Ale przyczyna ustrki Twojego monitora bylla inna niz kolegi.
    Moje spostrzezenie pod wplywem temperatury i lat popekal lakier i nalezy od nowa zaimpregnowac trafo czesto uzwojenia piszcza najlepiej jakbys cale zanuzyl w lakierze jakims transformatorowym.
  • #10 184047
    Artur79
    Poziom 15  
    ale monitor nie piszczy jak pracuje tylko jak wejdzie w STANDBY ...... i jest to w miare ciche piszczenie ..... acha i jak dotykam jeden z piow na transformatorze przetwornicy to zmnienia sie ten dzwiek ..... wiec moze poszukac czegos na tej lini ????? bo jak dotykam inne to nic sie nie zmienia .... !!!
    dodam ze jestto pin po stronie wtornej .....
  • #11 185091
    transu
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    spróbuj wymienić kondensator filtrujący w tej gałęzi. moż to coś pomoże.
  • #12 185979
    chcz
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    Miałem przypadek pisku wydobywającego się z okolic przetwornicy .Jak się okazało po długich poszukiwaniach przyczyną były kondensatory ceramiczne. Po ich wymianie pisk ustąpił.(2nF2/2kV w moim przypadku)
  • #13 186054
    qbis19
    Poziom 20  
    Ocena: 64
    Proponuje sprawdzenia kondensatora filtrującego po stronie wtórnej ,najczęsciej napięcie 5V,kondensator elektrolit ok 100-470mikro,lub zastapic go odrobine wiekszym,piszczenie w funkcji STAND-BY powinno zniknąć
  • #14 359572
    bart4
    Poziom 1  
    Ja również mam problem z piszczącym monitorem (LG Studioworks 755N) zdarzyło mi się to jedynie dwa razy podczas normalnej pracy monitora. PIszczenie było tak potworne, że nie mogłem wysiedzieć. Jednak od trzech tygodni jest spokuj.
    Jeśli ktoś ma pomysł co mogło się stać to proszę o odpowiedz.
  • #15 359581
    ozzman
    Poziom 26  
    Ocena: 42
    a u mnie "strzela" cos jakby jakis przekaznik przy zmianie rozdzielczosci. Monitor MisroScan 3E/ADI
  • #16 359643
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    co do piszczącego monitora, to piszczenie można zlikwidować prz pomocy "super glue" klejąc przetwornice.
    A cykanie monitora przy zmianie rozdzielczości to najnormalniejsza rzecz na świecie :)
  • #18 359713
    rzuber
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    majn mistejk. :)
    Pisząc super glut - miałem na myśli sklejenie klejem - he he
    a przecież ja też posłuchałem szalonego kuzyna, który mi tak doradził i potem waliło z telewizora i mało tego - po kilku miesiącach problem powrócił. Dopiero sprawe załatwił poxipol.
    Pozdrawiam.
  • #19 362134
    jony15
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    witam i pozdrawiam. Pproponuje wymienic kondensatory po stronie pierwotnej przetwornicy szczególnie ceramiczne i elektrolity w okolicach radiatoróra. Piszczenie według mnie może byc spowodowanie albo pęknięciami rdzenia trafa albo zmiana częstotliwości pracy przetwornicy, Ja miałem przypadek piszczącej przetwornicy ( zasilacz ATX ) pomogła wymiana kondensatora ustalającego częstotliwość pracy przetwornicy. Powodzenia w naprawie. :-)
  • #20 399703
    valuss
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    A co gdy piszczy tylko jak jest wlaczony? Dodam ze monitor (NEC FE770) ma pol roku ale nie mam na niego gwarancji.
    Zupelnie nie wiem gdzie zaczac szukac przyczyny i co jest przyczyna drgan? Moze da sie cos usztyuwnic mechanicznie ? :)
  • #21 1395449
    de Virez
    Poziom 24  
    mam podobny problem hyundai deluxScan 15g+ na bialym tle piszczy na czarnym niie ,monitor z 1996roku

help

Podsumowanie tematu

✨ Monitor CTX PR500T wydaje ciche piszczenie w trybie standby, co najczęściej jest spowodowane problemami z przetwornicą zasilającą. Przyczyną może być utrata pojemności kondensatorów elektrolitycznych po stronie pierwotnej lub wtórnej, pęknięcia rdzenia transformatora przetwornicy, luźne elementy lub uszkodzone cewki obok transformatora wysokiego napięcia. Zaleca się pomiar napięcia zasilającego w czasie pojawiania się piszczenia oraz impregnację (lakierowanie) rdzenia i karkasu transformatora, co może zmniejszyć drgania i hałas. Wymiana kondensatorów ceramicznych i elektrolitycznych, zwłaszcza filtrujących i ustalających częstotliwość pracy przetwornicy, często eliminuje problem. Niektóre porady sugerują mechaniczne usztywnienie elementów przetwornicy, jednak klejenie super glue może być nieskuteczne i lepiej użyć specjalistycznych lakierów lub poxipolu. W dyskusji pojawiły się także inne modele monitorów z podobnymi problemami, co wskazuje na typowe usterki w przetwornicach i transformatorach zasilających.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA