Cześć.
Najczęściej przyczyną tego jest zmiana częstotliwości gen. w przetwornicy, spowodowana utratą pojemności elektrolitów po stronie pierwotnej.
Pozdrawiam.
Odpowiedż "dariuszm2" jest poprawna ale......skoro piszczenie występuje
okresowo może to być także, lużny lub w.........
niewidocznym miejscu pęknięty rdzeń trafa przetwornicy.W czasie gdy piski się pojawjają, lub zanikają dokonuj pomiaru
stałości napięcia zasilającego(sieciowego) Wyniki pomiaru mogą przybliżyc lokalizację usterki (rezonansy)
Prowdopodobnie piszczy transformator przetwornicy zasilającej monitor. Powinieneś po rozebraniu monitora polakierować karkas wraz z rdzeniem transformatora znajdującego się w pobliżu wejścia zasilania
Akuracik ja też naprawiam monitory .Piszczenie może być faktycznie po stronie przetwornicy sieciowej ,ale najczęściej są to pęknię cia w trafie wysokiego napięcia ,zalewanie nie zawsze pomaga.
Zwróćcie też uwagę na cewki obok trafa w/n,potrafią być też popękane -tylko delikatnie!!
Do DjKelo Ciebie przerobili w bambuko bo jak piszczal Twoj monitor to miales uwalony tranzystor odchylania gora 15zl no moze jeszce trafo czasami sie zdarza koszt ok 50zl to zalezy jeszce od monitora itp itd.
Ale przyczyna ustrki Twojego monitora bylla inna niz kolegi.
Moje spostrzezenie pod wplywem temperatury i lat popekal lakier i nalezy od nowa zaimpregnowac trafo czesto uzwojenia piszcza najlepiej jakbys cale zanuzyl w lakierze jakims transformatorowym.
ale monitor nie piszczy jak pracuje tylko jak wejdzie w STANDBY ...... i jest to w miare ciche piszczenie ..... acha i jak dotykam jeden z piow na transformatorze przetwornicy to zmnienia sie ten dzwiek ..... wiec moze poszukac czegos na tej lini ????? bo jak dotykam inne to nic sie nie zmienia .... !!!
dodam ze jestto pin po stronie wtornej .....
Miałem przypadek pisku wydobywającego się z okolic przetwornicy .Jak się okazało po długich poszukiwaniach przyczyną były kondensatory ceramiczne. Po ich wymianie pisk ustąpił.(2nF2/2kV w moim przypadku)
Proponuje sprawdzenia kondensatora filtrującego po stronie wtórnej ,najczęsciej napięcie 5V,kondensator elektrolit ok 100-470mikro,lub zastapic go odrobine wiekszym,piszczenie w funkcji STAND-BY powinno zniknąć
Ja również mam problem z piszczącym monitorem (LG Studioworks 755N) zdarzyło mi się to jedynie dwa razy podczas normalnej pracy monitora. PIszczenie było tak potworne, że nie mogłem wysiedzieć. Jednak od trzech tygodni jest spokuj.
Jeśli ktoś ma pomysł co mogło się stać to proszę o odpowiedz.
co do piszczącego monitora, to piszczenie można zlikwidować prz pomocy "super glue" klejąc przetwornice.
A cykanie monitora przy zmianie rozdzielczości to najnormalniejsza rzecz na świecie
majn mistejk. Pisząc super glut - miałem na myśli sklejenie klejem - he he
a przecież ja też posłuchałem szalonego kuzyna, który mi tak doradził i potem waliło z telewizora i mało tego - po kilku miesiącach problem powrócił. Dopiero sprawe załatwił poxipol.
Pozdrawiam.
witam i pozdrawiam. Pproponuje wymienic kondensatory po stronie pierwotnej przetwornicy szczególnie ceramiczne i elektrolity w okolicach radiatoróra. Piszczenie według mnie może byc spowodowanie albo pęknięciami rdzenia trafa albo zmiana częstotliwości pracy przetwornicy, Ja miałem przypadek piszczącej przetwornicy ( zasilacz ATX ) pomogła wymiana kondensatora ustalającego częstotliwość pracy przetwornicy. Powodzenia w naprawie.
A co gdy piszczy tylko jak jest wlaczony? Dodam ze monitor (NEC FE770) ma pol roku ale nie mam na niego gwarancji.
Zupelnie nie wiem gdzie zaczac szukac przyczyny i co jest przyczyna drgan? Moze da sie cos usztyuwnic mechanicznie ?
✨ Monitor CTX PR500T wydaje ciche piszczenie w trybie standby, co najczęściej jest spowodowane problemami z przetwornicą zasilającą. Przyczyną może być utrata pojemności kondensatorów elektrolitycznych po stronie pierwotnej lub wtórnej, pęknięcia rdzenia transformatora przetwornicy, luźne elementy lub uszkodzone cewki obok transformatora wysokiego napięcia. Zaleca się pomiar napięcia zasilającego w czasie pojawiania się piszczenia oraz impregnację (lakierowanie) rdzenia i karkasu transformatora, co może zmniejszyć drgania i hałas. Wymiana kondensatorów ceramicznych i elektrolitycznych, zwłaszcza filtrujących i ustalających częstotliwość pracy przetwornicy, często eliminuje problem. Niektóre porady sugerują mechaniczne usztywnienie elementów przetwornicy, jednak klejenie super glue może być nieskuteczne i lepiej użyć specjalistycznych lakierów lub poxipolu. W dyskusji pojawiły się także inne modele monitorów z podobnymi problemami, co wskazuje na typowe usterki w przetwornicach i transformatorach zasilających. Wygenerowane przez model językowy.