logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Stacyjka volvo s40 nie odpala problem w czasie szukania (ale poleciał dym).

P4V3L_ 03 Mar 2023 16:45 3897 8
REKLAMA
  • #1 20467895
    P4V3L_
    Poziom 2  
    Dzień dobry, pisze w sprawie usterki stacyjki w volvo s40. Szukając usterki znalazłem problem braku napięcia na przekaźniku r13. Szukając przejścia z stykami przekaźnika (85,86) znalazłem je na przewodzie czarno żółtym kostki 3 pinowej. Chciałem sprawdzić czy zadziała rozruch i podłączając przewód z czerwonym ( + z akumulatora) kostki 7 pinowej myślałem, że powinien zapalić rozrusznik ale poleciał dym. Wcześniej stacyjka działała do pozycji drugiej. Teraz nic się nie świeci. Proszę o pomoc. Z góry dziękuje.
    Załączniki:
    • Rozrusznik schemat volvo s40.pdf (143.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20468010
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 242
    Skąd poleciał dym?
    Bezpieczniki sprawdzone?
    Czy w ogóle cokolwiek działa w aucie?

Oby nie ubiło CEM bo wtedy słabo.
  • #3 20468021
    P4V3L_
    Poziom 2  
    Dym poleciał z kabli do których podłączałem. Bezpieczniki pod maską sprawdzone. Reakcji na kluczyk nie było, tylko było słychać przekaźniki jak gdzieś działały, kontrolka informacji się zaświeciła i wyświetlacz na desce rozdzielczej przy zegarach.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20468091
    marfur30
    Poziom 28  
    Ocena: 378
    P4V3L_ napisał:
    Szukając usterki znalazłem problem braku napięcia na przekaźniku r13

Na którym pinie nie miałeś napięcia ?

P4V3L_ napisał:
    Szukając przejścia z stykami przekaźnika (85,86) znalazłem je na przewodzie czarno żółtym kostki 3 pinowej

Są to dwa osobne obwody jeden plus 12V drugi masa i nie mogłeś ich znaleźć na jednym kablu . Jak już chciałeś sprawdzić na krótko to styk 30 i 87 przekaźnika.

P4V3L_ napisał:
    Chciałem sprawdzić czy zadziała rozruch i podłączając przewód z czerwonym ( + z akumulatora) kostki 7 pinowej myślałem, że powinien zapalić rozrusznik ale poleciał dym

Raczej będą kłopoty , pozostaje porządna diagnoza bo najprawdopodobniej podpiąłeś plusa pod sterowanie masą.
  • REKLAMA
  • #5 20468109
    P4V3L_
    Poziom 2  
    Nie dochodziło napięcie do cewki przez co nie działał przekaźnik.
    Sprawdzałem funkcją na dźwięk w multimetrze i obydwa 85 i 86 wejścia miały jakieś połączenie z tym żółto czarnym kablem.
    Czy jest możliwość, że bezpieczniki kabinowe bo ich nie sprawdzałem zabezpieczyły uszkodzenie układu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20468175
    marfur30
    Poziom 28  
    Ocena: 378
    Może w bezpiecznikach kabinowych była pierwotna usterka , a teraz to może być różnie . Sprawdź te bezpieczniki to się dowiesz.
  • #7 20468463
    janosiksik
    Poziom 27  
    Ocena: 169
    P4V3L_ napisał:
    Sprawdzałem funkcją na dźwięk w multimetrze i obydwa 85 i 86 wejścia miały jakieś połączenie z tym żółto czarnym kablem.
    Z całym szacunkiem, daj sobie spokój i oddaj auto w ręce człowieka, który ma o tym pojęcie. Sam tylko większych szkód narobisz.

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji.

• Pomocny post
    #8 20468931
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 242
    Na początek sprawdzić bezpieczniki w skrzynkach.
    Wskazane było by podpięcie go do Vidy i zobaczyć jakimi błędami teraz sypnie.
  • #9 20468963
    P4V3L_
    Poziom 2  
    Zawiozłem do specjalisty.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z stacyjką w Volvo S40, gdzie po podłączeniu przewodu z akumulatora do przekaźnika R13 doszło do dymienia. Wcześniej stacyjka działała do pozycji drugiej, jednak po incydencie nie ma reakcji na kluczyk. Użytkownik sprawdził bezpieczniki pod maską, ale nie sprawdził bezpieczników kabinowych. Odpowiedzi sugerują, aby sprawdzić bezpieczniki, a także zwrócić uwagę na możliwość uszkodzenia CEM (Central Electronic Module) oraz podłączenie przewodów do niewłaściwych styków przekaźnika. Użytkownik zdecydował się na oddanie auta do specjalisty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA