logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Viessmann Vitodens 100 - dziwne zachowanie, włącza się na 10 sekund co 4,5 minuty

multipasko 03 Mar 2023 19:34 3543 7
  • #1 20468124
    multipasko
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam,

Góra kaloryfery, odkręcone niektóre na full, ledwie wyczuwalne ciepło.
    Na dole podłogówka, na sterownikach niektórych ustawione kilka stopni więcej niż pokazuje termometr i są otwarte elektrozawory.

Na piecu kaloryfery ustawione na 45 stopni, woda 41 stopni.
    Z wodą nie ma problemu, grzeje jak trzeba.

Piec załącza się co 4,5 minuty na moment (można praktycznie zegarek ustawiać od tego) ... temperatura skacze powyżej 45 stopni .... następnie powoli się obniża do 26-27 stopni i cykl się powtarza.

Zamieszczam filmik: https://www.youtube.com/watch?v=kkmWiKCJKtk

Dzisiaj był Pan, który robił konserwację, przeczyścił wszystkie filtry, itd. Wygląda na to, że nie pomogło.
  • #2 20468329
    szamotel
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    Za mały przepływ w trybie CO przez kocioł, otwórz odbiór ciepła (kaloryfery , podłogówka) na pełny przepływ i jak to nie pomoże to trzeba zwiększyć przepływ przez kocioł - wysterować pompę w kotle na większe obroty.
  • #3 20468843
    mleko00
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Jaki dokładnie model kotła?
    Na ile stopni ustawione CO?
    Jeżeli cewka elektrozaworu gazu sterowana z DC230V można dołożyć czasówkę zasilaną z tego właśnie zaworu na zasilanie DC230V.
    Przez styki czasówki NC puszczasz czujnik temperatury wody w kotle i równolegle do tych styków wpinasz się rezystorem 2.2kR najlepiej 2W ze względu na grubsze wąsy do lutowania.
    Pozwoli to obniżyć temperature o około 10 st przy 45 st.
    Działa to w ten sposób, że w momencie odpalania sie pieca czasówka rozłącza swój styk na około 30-40 sekund(trzeba doświadczalnie dobrać) i czujnik temperatury wody w kotle jest podłączony przez dodatkową rezystancję.
    Piec widzi niższą temperature, przechodzi bezproblemowo procedure startu obniża modulacje na minimum i wtedy czasówka zwiera styk i piec ma odczyt tylko z czujnika temperatury wody w kotle.
    Sprawdzone w mnie 2 rok wszystko działa jak należy

Oczywiście najpierw do wyeliminowania niskie przypływy w instalacji
  • #4 20496912
    multipasko
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Na kotle jak pisałem było 45, może być i 40, podobna sprawa.

Faktycznie jak otworzyłem wszystkie grzejniki na górze na full to przestał występować ten efekt ;)
    Ale oczywiście nie tego chcę.

Problemem jest też podłogówka, która jakby się przytyka przy termostacie.

Czyli mam tam taki termostat od 0 - 6 (czy też 20 - 42 stopnie) przy rozdzielni podłogówki, gdzie też jest pompka.
    Tam też na przepływomierzach często zaczyna pokazywać praktycznie 0 ... mimo, że zawory są otwarte i powinna grzać normalnie.

W takiej sytuacji zaczynam kręcić tym termostatem w prawo i w lewo ... od 0 do 6 i tak kilka razy ... słychać dziwne odgłosy wody, jakby się napełniało wodą, itp. i przepływomierze sprężynują z powrotem do przepływu w okolicach 1 litra. Po jakimś czasie znowu jakby stopniowo się przytyka i znowu trzeba to powtarzać. Nie wiem czy to w końcu problem bardziej pompki, czy ciągle zbiera się tam po prostu jakiś syf ... bo tak twierdził instalator jak mi raz to przepłukiwał...
  • #5 21847287
    Puer
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    >>20468843
    Bardzo dziękuję "mleko00" za post i podpowiedź. Tak zrobiłem i Vitodens 100-W typ B1HC, z przewymiarowaną mocą startową (taktujący), teraz pracuje idealnie czyli startując, załącza się za pierwszym razem. Nadmienię, że zamontowałem wielofunkcyjny analogowy przekaźnik czasowy Selec 600XU-A-1-CU za 75 PLN. Ważne! - przekaźnik jest pięknie obsługiwany nap. 200 V DC na zaciskach elektrozaworu gazu, a pobiera wg specyfikacji 3,2 W max. Pozdrawiam szczególnie "mleko00"- Puer
  • #7 21849216
    Cooler1989
    Poziom 12  
    Ocena: 44
    Zalecam ostrożność przy takim rozwiązaniu, ponieważ ono nie gwarantuje sprawdzenia, czy temperatura wody nie jest niebezpiecznie wysoka.
    Sugeruję, mimo wszystko, rozwiązanie z programową zmianą temperatury zadanej na moment uruchomienia palnika.
    Choć metoda ta sama, czyli zmniejszenie różnicy temperatury mierzonej i zadanej, to nie oszukuje czujników i wszystkie elementy bezpieczeństwa pozostają nienaruszone, a piec pracuje zgodnie z wewnętrznym algorytmem sterowania.
    Szczegóły rozwiązania są dostępne w innym wątku: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3628070.html
  • #8 21851087
    Puer
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    >>21849216
    Dziękuję za sugestie, lecz w prosty i tani sposób został skutecznie problem taktowania rozwiązany.
    Zapoznam się z propozycją, ale czy to ogarnę?
    Pozdrawiam, Puer

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy kotła gazowego Viessmann Vitodens 100, który włącza się na około 10 sekund co 4,5 minuty, powodując skoki temperatury wody grzewczej powyżej 45°C, a następnie jej spadek do około 26-27°C. Na górze budynku kaloryfery są odkręcone na pełny przepływ, ale grzeją słabo, natomiast na dole działa podłogówka z termostatami i elektrozaworami, które wykazują nieregularny przepływ i możliwe przytykanie. Konserwacja kotła i czyszczenie filtrów nie rozwiązały problemu. Wskazano, że przyczyną może być zbyt mały przepływ w trybie CO przez kocioł, co można poprawić poprzez pełne otwarcie odbioru ciepła lub zwiększenie obrotów pompy kotła. Zaproponowano także rozwiązanie elektroniczne polegające na zastosowaniu czasówki (np. przekaźnika analogowego Selec 600XU-A-1-CU) do sterowania cewką elektrozaworu gazu, co pozwala na obniżenie efektywnej temperatury zadanej i redukcję taktowania kotła. Metoda ta polega na chwilowym rozłączeniu czujnika temperatury przez rezystor, co umożliwia płynniejszy start i modulację palnika. Zwrócono jednak uwagę na konieczność zachowania bezpieczeństwa i preferowanie programowej zmiany temperatury zadanej, która nie zakłóca działania czujników i algorytmów sterowania kotła. Problem z podłogówką może wynikać z zanieczyszczeń lub niewłaściwej pracy pompki i termostatów, co powoduje niestabilny przepływ i konieczność manualnego regulowania termostatów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA