logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer (monitor) się wyłącza podczas grania, problem z GPU

Czaro17 04 Mar 2023 14:25 762 5
REKLAMA
  • #1 20469058
    Czaro17
    Poziom 2  
    Dzień dobry,
    https://geizhals.de/?cat=WL-2042733

Podzespoły są takie jak w linku powyżej. Jedyna zmiana jest taka, że od 3 dni posiadam dodatkowe 16 GB RAM, oczywiście taki sam model. W linku nie ma GPU, ale do tego dojdę.
    Komputer kupiłem i złożyłem sam na wiosnę 2021. Na początku miałem rtx 2060, a jesienią kupiłem rtx 3080, gdy ceny zmalały. Gigabyte Aorus Geforce RTX 3080 Xtreme 10G.
    Problem jest taki, że podczas grania komputer się wyłącza. Na 100% jest to wina GPU. Te jakieś pół roku grania na rtx 2060 odbyło się bez problemu. Od momentu, gdy włożyłem RTX 3080 zaczął aktualny problem powstawać.
    Problem wygląda następująco. Włączam grę, nie musi być wymagająca (ten sam problem występuje w grach takich jak Cyberpunk, Hogwarts Legacy, Going Medieval, Satisfactory, Total War Warhammer 2 i 3, Pummel Party) i w pewnym momencie monitor robi się czarny, wiatraczki wchodzą na najwyższe obroty i są bardzo głośne oraz świeci dioda GPU ( teraz nie pamiętam, czy zawsze świeci, ale najczęściej tak). Komputer tak jakby cały się nie wyłącza bo jak rozmawiałem z kimś na discord to dalej mogłem z tą osobą rozmawiać, mimo że monitor był czarny (nawet też często, ale nie zawsze słychać dźwięki gry). Po tym naciskam przycisk power i go trzymam, aż komputer się wyłączy. To co teraz opisze zdarza się aktualnie od mniej więcej pół roku rzadziej. Po naciśnięciu przycisku power komputer nie reaguje od razu tak jak powinien, tzn. świeci się dioda GPU i na monitorze pojawia się biała mała kreska “_” ( taka mniej więcej). Czasem po chwili komputer się włączy, a czasem muszę go wyłączyć i włączyć ponownie.
    Częstotliwość tego problemu jest różna. Ostatnie pół roku akurat miałem sporo czasu na granie i przy całym dni grania zdarzy się czasem, że ani razu się nie wyłączy. Jednakże minimum 1 raz na dzień potrafi taki problem powstać. Najczęściej 1-2 na dzień potrafi się to zdarzyć.

To taki ogólny zarys problemu.
    Pierwszy raz ten problem wystąpił jak po włożeniu karty odpaliłem Cyberpunk. Gra wyłączyła się co mniej więcej 20 min. Próbowałem ten problem rozwiązać wtedy poprzez np.wyłączenie steam overlay, czy nvidii.
    Najbardziej pomogło zainstalowanie msi afterburner i ustawienie Core Clock oraz Memory Clock na minusowe wartości. Dlatego właśnie póki co, aż tak bardzo mnie nie denerwowało to, że raz na dzień komputer się wyłączał, bo to była pestka w porównaniu do tego jak się wyłączał co 20 min.

Zamieszczam dwa ss’y. Zrobione były podczas grania w Hogwarts Legacy. Ustawienia na maxa, wyłączone RT oraz ustawiłem w grze na nvidia ultra wydajność, bo gra ma dość słabą optymalizację. Jeden ss przedstawia overlay ocd z msi afterburner oraz ilość fps z steam overlay. Na drugim zdjęciu jest ss HW Monitor.

Reinstalacja systemu nic nie wnosi. Po tym jak włożyłem rtx 308 wrzuciłem nowy system, następnie na początku 2022 wrzuciłem nowy, a przed 3 dniami wrzuciłem nowy system.

Komputer (monitor) się wyłącza podczas grania, problem z GPU Komputer (monitor) się wyłącza podczas grania, problem z GPU
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20514120
    Czaro17
    Poziom 2  
    Kupiłem zasilacz 850 Watt Corsair RMx Series RM850x Modular 80+ Gold i potestowałem jakiś czas. dlatego nie dawałem znaku życia. Testowałem go jakieś dwa tygodnie i na początku problem nie występował, ale grałem tylko w Escape from Tarkov i w sumie miałem spokój. Ostatnie dwa dni grałem w Total War Warhammer 3 i problem natychmiast wystąpił. Dziś odpaliłem znowu Escape from Tarkov i też problem wystąpił.
    Jeszcze kupiłem dodatkowy kabel pcie, bo w psu od corsair były tylko dwa kable, które jeszcze rozgałęziają się na dodatkową wtyczkę. Mnie osobiście taka opcja zbytnio nie pasowała i wyczytałem, że ludzie polecali, żeby każde wejście do GPU zasilał osobny kabel, dlatego go kupiłem.

Czyli posiadam 850W Gold PSU i dalej ten problem występuje.
  • REKLAMA
  • #4 20514622
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 187
    Nie ma co wróżyć, przekładasz kartę do innego kompa, mordujesz benchmarkami przez minimum godzinę, działa - twój komp jest winny, dzieje się to samo - grafika do wymiany. Szkoda czasu i kasy na półśrodki.
  • REKLAMA
  • #5 20515859
    KopLiczi
    Poziom 3  
    Widzę, że kolega ma podobny problem co ja, tyle, że ja przeszedłem z RTX 2060 na RTX 3060. Przez dwa tygodnie komputer leżał w serwisie x-komu i odesłali mi go nie znajdując żadnej wady...

Jutro też będę z nim coś działać dalej, a w poniedziałek pewnie pójdzie do lokalnego serwisu i nadal będzie temat drążony.

Może to wina sterowników? Tak teraz mnie naszło...
  • #6 20516173
    Czaro17
    Poziom 2  
    Opisałem to już w pierwszym poście. Problem zaczął dopiero występować jak przeszedłem z rtx2060 na rtx3080. RTX 3080 posiadam od października 2021. System był wiele razy zmieniany i sterowniki też, także to nie jest od tego.
REKLAMA